Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: kgl

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

kgl

Idézetet írta: TBS-TEAM Dátum 2025 július 22, 17:33Igen a marómotor hajtásba a beállítások ua. mint amikor a Mach3 használtad.

IDC16 csatlakozó:
Csatlakozó   Frekiváltó
3-->             GND
13--->          AI1

K3 relé:      Frekiváltó
11--->       DI1
14--->       GND

Köszönöm.
Viberen is elérhető vagyok : 06-20-976-6330

kgl

Idézetet írta: kgl Dátum 2025 július 22, 17:56Köszönöm.

A PWM pin és port most még 0. Ezt nem kell beállítani?

TBS-TEAM

Nem kell beállítani mivel analóg bemenetről pótméterrel
állitod a fordulatot.
József

kgl

Idézetet írta: TBS-TEAM Dátum 2025 július 22, 20:07Nem kell beállítani mivel analóg bemenetről pótméterrel
állitod a fordulatot.

Sikerült. Elindul a marómotor a fordulatszámot is tudom szabályozni már. Az viszont kicsit meglepett, hogy a reset gombra nem áll le a marómotor csak a spindle CW-re.

TBS-TEAM

Idézetet írta: kgl Dátum 2025 július 23, 11:47Sikerült. Elindul a marómotor a fordulatszámot is tudom szabályozni már. Az viszont kicsit meglepett, hogy a reset gombra nem áll le a marómotor csak a spindle CW-re.

Nem tudom mit bas..ál el, de ha kézzel inditod vagy ha programba akkor is a Cycle Stop és a RESET
biztosan megállítja a marómotorhoz rendelt M3 kimenetet.

Egy programot futtatsz Cycle Start és közben ha megnyomod a Feed Hold-ot nem állítja meg a marómotort
bármikor nyomhatsz egy Cycle Startot.

Egy programot futtatsz Cycle Start és menet közben megnyomod a Cycle stop akkor megáll a maró motor,
Ha folytatni kívánod a munkafolyamatot akkor viszont előtte manuálisan el kell indítani Spindle CW,
utánna megnyomhatod a Cycle start-ot.
Ha nem így teszel valami törik vagy hajlik, de jó nem sül ki az biztos.
József

kgl

Idézetet írta: TBS-TEAM Dátum 2025 július 23, 13:42Nem tudom mit bas..ál el, de ha kézzel inditod vagy ha programba akkor is a Cycle Stop és a RESET
biztosan megállítja a marómotorhoz rendelt M3 kimenetet.

Egy programot futtatsz Cycle Start és közben ha megnyomod a Feed Hold-ot nem állítja meg a marómotort
bármikor nyomhatsz egy Cycle Startot.

Egy programot futtatsz Cycle Start és menet közben megnyomod a Cycle stop akkor megáll a maró motor,
Ha folytatni kívánod a munkafolyamatot akkor viszont előtte manuálisan el kell indítani Spindle CW,
utánna megnyomhatod a Cycle start-ot.
Ha nem így teszel valami törik vagy hajlik, de jó nem sül ki az biztos.

Valami biztos, hogy nem jól van beállítva.

Ha  ON OFF kapcslóval bekapcsolom a gépet, villog a reset, program sincs betöltve, máris elindul a marómotor.  ilyenkor persze leállítani sem lehet hiszen villog a reset gomb. Ha ilyenkor rákattintok a resetre, akkor a villogás abbamarad, a motor forog tovább, de ilyenkor már működik a spindle cw és leállítja a motort.

Most áll a marómotor.
 Ha rákattintok a load file gombra, és még semmit nem töltöttem be, a marómotor máris elindul. Pedig ilyenkor nem kéne mennie a motornak, ez balesetveszélyes is. A Cycle stop nem állítja le csak a Spindle cw. Program futás közben sem működik a Cycle stop. Logikusan szerintem csak akkor kellene elindulnia a motornak, ha a Cycle startra kattintok.

A példatárban  lévő Scorpion.tap filet kimartam. Kicsit nagy volt az előtolás, emiatt nem mart szépen. Forgácsos marad a marás széle, de le lehetett csiszoln 1-2 perc alatt.

TBS-TEAM

Idézetet írta: kgl Dátum 2025 július 23, 15:32Valami biztos, hogy nem jól van beállítva.

Ha  ON OFF kapcslóval bekapcsolom a gépet, villog a reset, program sincs betöltve, máris elindul a marómotor.  ilyenkor persze leállítani sem lehet hiszen villog a reset gomb. Ha ilyenkor rákattintok a resetre, akkor a villogás abbamarad, a motor forog tovább, de ilyenkor már működik a spindle cw és leállítja a motort.

Most áll a marómotor.
 Ha rákattintok a load file gombra, és még semmit nem töltöttem be, a marómotor máris elindul. Pedig ilyenkor nem kéne mennie a motornak, ez balesetveszélyes is. A Cycle stop nem állítja le csak a Spindle cw. Program futás közben sem működik a Cycle stop. Logikusan szerintem csak akkor kellene elindulnia a motornak, ha a Cycle startra kattintok.

Ellenőrizd a Setting / Spindle: M3 rely pin: 9   port:2  Nem Active Low

M3 delay after On: 1500
M3 delay after Off: 1000

K3 relé:
A1 lába +24V
A2 lába Q9 kimenet UCBB kártyán

József

kgl

Idézetet írta: TBS-TEAM Dátum 2025 július 23, 15:43Ellenőrizd a Setting / Spindle: M3 rely pin: 9   port:2  Nem Active Low

M3 delay after On: 1500
M3 delay after Off: 1000

K3 relé:
A1 lába +24V
A2 lába Q9 kimenet UCBB kártyán

Az activ low volt a hiba.

kgl

Készítettem egy kb kb 1200*1200 pixeles képről egy tap file-t ami durván 51 kb lett. Ez durván 100*100 mm jelent. Az UCNC-be betöltve nem jelenik meg az előnézeti kép, csak egy világoskék színű háttér. A G kód szép nagy lett, kb 52.500 soros. Mekkora képet képes még megjeleníteni az uccnc renderelése? Van erre valami tapasztalat?

TBS-TEAM

Idézetet írta: kgl Dátum 2025 július 24, 11:47Készítettem egy kb kb 1200*1200 pixeles képről egy tap file-t ami durván 51 kb lett. Ez durván 100*100 mm jelent. Az UCNC-be betöltve nem jelenik meg az előnézeti kép, csak egy világoskék színű háttér. A G kód szép nagy lett, kb 52.500 soros. Mekkora képet képes még megjeleníteni az uccnc renderelése? Van erre valami tapasztalat?

Mach3 *.*.tap kiterjesztés
UCCNC *.*.ngc kitrjesztés
József

kgl

Idézetet írta: TBS-TEAM Dátum 2025 július 24, 12:10Mach3 *.*.tap kiterjesztés
UCCNC *.*.ngc kitrjesztés

Van ennek jelentősége hogy mi a kiterjesztése? Vagy csak megszokás?

kgl

Nálunk a faluban rendszeresek az 1-2 másodperces áramszünetek ami nem igazán jó, ha pont egy hosszabb marás közben jön. Ezt már megtapasztaltam egy kb 10 perces marás közben, hogy volt egy ilyen rövid áramkimaradás. Szünetmentes tápegységben nem is gondolkodom, mert 3 fázisról megy a gépem.
Ti hogyan szoktatok nagyon hosszú marást végrehajtani amikor mondjuk 26 óra a durva marás. Gondolom szétvágjátok a G kód filet több darabra, így kezelhető már. De mi alapján célszerű darabolni a g kódot, pld idő alapján 1-2 órás darabokra? Örömmel venném az ötleteket.  [#fejvakaras]

TBS-TEAM

Ha már megérkezett.
Fix Probe bekötése.
UCCNC beállítása.
József

kgl

Idézetet írta: TBS-TEAM Dátum 2025 július 27, 20:42Ha már megérkezett.
Fix Probe bekötése.
UCCNC beállítása.

Juhéj, köszönöm. Ezzel el leszek egy kicsit, mert közben programozok is. Ezer hála.  [#taps]

TBS-TEAM

Paraméterek:
Kézikerék elküldve.
József