Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: kgl

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

kgl

Idézetet írta: TBS-TEAM Dátum 2025 augusztus 07, 07:06Jó lesz ügyes vagy.
A programba bele kell tenni a mindenkori maró max. fogásmélységet és a végső merülési mélységet.
egy példa a képen:

A végső merülési mélységet én is figyelem a programban, de a fogásmélységet nem. Azzal a fogásmélységgel számolok amit a felhasználó megad. De elgondolkodok ezen az ötleten is. Későbbi fejlesztési iránynak jó ötlet.
Amit készítettem interpolációs pályaszámítást az a lejtmenetekre már elvileg működik. Éles tesztben még nem jutottam el odáig, hogy valóságban is leteszteljem mennyire simítja le a felületet.
Viberen is elérhető vagyok : 06-20-976-6330

kgl

Idézetet írta: onagy Dátum 2025 augusztus 07, 07:53Te is Estlcam-et használsz?
O.

Sajnos nem használom, mert eddig nem is találkoztam ezzel a szoftverrel. Még nem rég óta foglalkozom cnc-val.
De meg fogom nézni, a linket elraktam és egy videót is megnéztem róla ma reggel. Ez még persze nagyon kevés infó, ebbe több időt bele kell fektetni. Köszi hogy felhívtad a figyelmemet erre.

TBS-TEAM

Idézetet írta: onagy Dátum 2025 augusztus 07, 07:53Te is Estlcam-et használsz?
O.
Azt is egyszerűbb dolgoknál.
József

onagy

Idézetet írta: kgl Dátum 2025 augusztus 07, 10:45Sajnos nem használom, mert eddig nem is találkoztam ezzel a szoftverrel. Még nem rég óta foglalkozom cnc-val.
De meg fogom nézni, a linket elraktam és egy videót is megnéztem róla ma reggel. Ez még persze nagyon kevés infó, ebbe több időt bele kell fektetni. Köszi hogy felhívtad a figyelmemet erre.
Az Estlcam is tud szürkeárnyalatos képből szerszámpályát generálni. Ha feltelepíted, ugyannabból a képből ővele is generáltatsz pályát, össze tudod hasonlítani az eredményt a sajátoddal. Én ezt használom az egyszerűsége miatt  cam-ezéshez és gépvezérlőként is.
O.

kgl

Idézetet írta: onagy Dátum 2025 augusztus 07, 11:39Az Estlcam is tud szürkeárnyalatos képből szerszámpályát generálni. Ha feltelepíted, ugyannabból a képből ővele is generáltatsz pályát, össze tudod hasonlítani az eredményt a sajátoddal. Én ezt használom az egyszerűsége miatt  cam-ezéshez és gépvezérlőként is.
O.

Ez az összehasonlítás jó ötlet.

kgl

Ezt csak az olvassa el akit érdekel egy kicsit a programozás téma vagy reliefet akar generálni képből.

Ma, helyesebben tegnap (már hajnali 2 óra van most) elég rendesen átalakítottam a relief programot. Még van mit csinálni rajta. Az interpolációs eljárással kezdtem, de abban nem volt nagy hiba.

Közben a tesztelések során belefutottam egy új hibába.
 Egy nagy méretű 2319*1062 képpont méretű képpel a g kódját megcsinálta durva maráshoz, de ugyanaz a eljárás a finommarásnál nem menti a g kódot sem egy fileba, sem darabolva. Ma egész nap ezt a hibát próbáltam kideríteni. Kb 16 órán át kerestem ezt a hibát ennél a képnél.

Végre megvan a hiba. A Chrome böngésző a memória allokációja is kevés, 4 GB Blob memóriát allokál 64 bites gépen, annak ellenére hogy 32 GB memória van a gépembe. Megnéztem más böngészőket is, da azok még kevesebbet alokálnak.
Chrome: max 4 GB egy Blob objectum
64-bit Edge: ~2 GB Blob objectum
32-bit Edge: ~1 GB (korlátozott)
Firefox: Max ~1 GB egy Blob objektum
Safari: Max ~500 MB egy Blob objektum
Mobile böngészők: ~100-200 MB Blob objektum
Ez elég siralmas a többi böngészőre nézve. Magasan a 64 bites Chrome a legjobb.

A nagy képpel történt számítások miatt túlcsordult a 4 GB memória határ is. Hibaüzenet persze semmi, csak egyszerűen nem menti a g kódot. Átnéztem a g kód mentését is hátha abban van a hiba, de nem az kisebb képeknél működik. Elég egyértelmű lett egy 1.2 millió soros G kód esetén, hogy nem fér el az allokált memóriában minden ahogy utánaszámoltam mi mennyi memóriát foglal. Irdatlan sokat kellett debuggolnom hozzá, hogy meglegyen az eredmény és a hiba.
Csak egy példa: 64 bites Chrome esetén 4 GB a foglalható Blob memória,  32 bites esetén meg csak 1.5 GB.
Egy 2.9 megapixeles kép esetén 1 millió sor g kód előállításához × 5 réteg marásnál = 225 MB → 1.5 GB memória kell. És akkor még nem számoltam azt, hogy mennyit foglalnak a többi böngésző ablakok, + program többi része. Ezért kellet az egész programot átírni és optimalizálni. A legdühítőbb az volt az egészben, hogy más böngészők sem adtak semmiféle hibaüzenetet, sőt jóval kevesebb memóriát allokálnak. Még a második helyen álló Edge is csak felét tudja mint a Chrome, A Firefox meg a negyedét.

Most úgy néz ki hogy már nincs memória allokációs probléma mert ugyanannál a 2.9 megapixeles képnél A g kód sorainak száma N757940/10=75.794 valós g kód sort generált. Még ez is szerintem a sok az optimalizálás után. De ezt már csak adaptív darabolással lehet csökkenteni, és közben progresszív memória felszabadítást is játszani kell meg folyamatos memória korlát figyelés kell, hogy mikor avatkozzon be a program. Ezeket az eljárásokat is ki kellett találnom hozzá.
 Szóval elég egyértelmű, hogy aki nagy képet akar majd relieffé alakítani annak csak a Chrome böngésző lesz alkalmas a programhoz.

Még az 1980-as évek végén a Dos-os időkben Clipperben írtam egy nagyvállalatnak a vállat irányítási rendszerét, egy 1.5 GB méretű exe programot Dos-os gépre, aminek a csak 640 MB méretű max memóriája volt. Rohadt sokat tudott az a program, raktárkezelő, számlázás, főkönyvi napló, fuvarozás, rendelés nyilvántartó stb... Akkor sok .obj fájlokra daraboltam szét az exe program részeit és mindig azt töltöttem be az exe programba egy kisebb lefoglalt helyre, amelyikre éppen szükség volt. Így már elég volt a memória a programnak. Azóta nem futottam bele memória korlátba. Hasonlót kellett itt is játszanom most.
Erre mondják az öreg programozók, hogy egy programot sohasem lehet befejezni, csak időben abbahagyni. :)

kgl

Miközben módosítom a képből relief programot eléggé elfáradok így videókat nézek kikapcsolódásnak.

Most találtam hajnali 3.34-kor ezt a videót ami nagyon érdekes kis cnc gépet mutat be. Ráadásul magyar nyelvű a videó.

kgl

Egy érdekes videót talátam amit Kollár József készített, a Carveco Maker nevű programról. Fényképből készít reliefet AI segítségével.

gaben

Idézetet írta: kgl Dátum 2025 szeptember 04, 08:19Egy érdekes videót talátam amit Kollár József készített, a Carveco Maker nevű programról. Fényképből készít reliefet AI segítségével.

Ez tökjó, csak rossz linket tettél be.

D.Laci

Kicsit meg mosolyogtatott a videó...
Gondoltam megnézem a többi videóit is
De kiderült Dr. Gáspár Igor okleveles gépészmérnök...
Inkább elmorzsoltam pár könnycseppet a magyar oktatás emlékére...

Idézetet írta: kgl Dátum 2025 augusztus 11, 03:36Miközben módosítom a képből relief programot eléggé elfáradok így videókat nézek kikapcsolódásnak.

Most találtam hajnali 3.34-kor ezt a videót ami nagyon érdekes kis cnc gépet mutat be. Ráadásul magyar nyelvű a videó.

kgl

Ma találtam ezt a videót ami nagyon tetszik. Talán más is kedvet kap hozzá.

A Carveco program el tudja készíteni az inlay (tükörképet). Már csak meg kell tanulnom a program kezelését :)

kgl

Kb 1 hónapja nem volt időm foglalkozni a CNC géppel.

A garázstetőt bontottam, a vihar széttépte a 20-25 éves hullámpala zsindely tetőt a garázson az egyik oldalon cafatokra. Kb 1 hetes munka volt nekem lebontani a tető egyik oldalát. Új bramah léceket vettem, 2 soron átkentem vékonylazúrral.  A nagy 250 literes kukába a fele fért bele a leszedett összetépett zsindelynek. Egyedül nagyon kínszenvedés volt a bontás úgy, hogy alig tudok már járni. Ma volt segítségem a fiam meg a menyem, Sikerült felraknunk a fél tetőre az új léceket, rá meg a T35-ös trapézlemezt. Még a garázs másik feléhez hozzá sem nyúltunk. Ma ráadásul a tűző napon kellett dolgozni. Öreg vagyok már ehhez, de nem akarom elhagyni magam. Még az állványra meg a tetőre fel tudtam menni a létrán, de ha legugolok, vagy letérdepelek és fel kell állnom, akkor az már csak nagy kínszenvedéssel sikerül. A lábaim vannak kikészülve. :(

Azért az durva, hogy 10 db 6m-es bramah lécet vettem 18.000 ft-ért és 2 kg vékonylazúrt kentem rá 2 soron, ami 36.000 ft-ba került. Azt hittem, hogy kiesik a szemem a kasszánál. Ráadásul nem is lett elég a 2 kg, még vennem kell. :( Nagyon durván elszaladtak az árak. A trapézlemez méretre vágva + tetőgerinc, durván 250.000 ft volt. Körülbelül még 40.000 ft volt a trapézlemezhez a csavar meg a közel 100 db kapupántcsavar anyákkal alátéttel.
Kb 2 hét múlva lesz csak újra segítségem, addigra le kellene bontanom a tető másik felét is.  :St

TBS-TEAM

Idézetet írta: kgl Dátum 2025 szeptember 21, 17:53Kb 1 hónapja nem volt időm foglalkozni a CNC géppel.

Azért az durva, hogy 10 db 6m-es bramah lécet vettem 18.000 ft-ért és 2 kg vékonylazúrt kentem rá 2 soron, ami 36.000 ft-ba került. Azt hittem, hogy kiesik a szemem a kasszánál. Ráadásul nem is lett elég a 2 kg, még vennem kell. :( Nagyon durván elszaladtak az árak. A trapézlemez méretre vágva + tetőgerinc, durván 250.000 ft volt. Körülbelül még 40.000 ft volt a trapézlemezhez a csavar meg a közel 100 db kapupántcsavar anyákkal alátéttel.

Az anyaghoz képest az épitőipari munkadíjak szabadúltak el igazán drasztikusan.
100mm-es szenvicspanel felrakása / 1m2 tető fedése 5000-15000.-Ft+Áfa közötti árat kaptam. Csak a szenvicspanel felrakás. Daruzás nincs az árban, se a szegés se csatorna.
300m2 5 óra alatt 3 ember felrakta.
100m sávalap kőműves csak munkadíj 1.000.000.-Ft+Áfa.
Készre hajtott betonacél kengyelek összeszerelése, behelyezése az alaba,Betonpumpával való betonozás.
1 kőműves +2segéd 5 óra összeszerelés + 2 óra betonpumpás betonozás.
József

Vetesi75

Idézetet írta: kgl Dátum 2025 szeptember 21, 17:53Kb 1 hónapja nem volt időm foglalkozni a CNC géppel.

A garázstetőt bontottam, a vihar széttépte a 20-25 éves hullámpala zsindely tetőt a garázson az egyik oldalon cafatokra. Kb 1 hetes munka volt nekem lebontani a tető egyik oldalát. Új bramah léceket vettem, 2 soron átkentem vékonylazúrral.  A nagy 250 literes kukába a fele fért bele a leszedett összetépett zsindelynek. Egyedül nagyon kínszenvedés volt a bontás úgy, hogy alig tudok már járni. Ma volt segítségem a fiam meg a menyem, Sikerült felraknunk a fél tetőre az új léceket, rá meg a T35-ös trapézlemezt. Még a garázs másik feléhez hozzá sem nyúltunk. Ma ráadásul a tűző napon kellett dolgozni. Öreg vagyok már ehhez, de nem akarom elhagyni magam. Még az állványra meg a tetőre fel tudtam menni a létrán, de ha legugolok, vagy letérdepelek és fel kell állnom, akkor az már csak nagy kínszenvedéssel sikerül. A lábaim vannak kikészülve. :(

Kb 2 hét múlva lesz csak újra segítségem, addigra le kellene bontanom a tető másik felét is.  :St
16'-ban meg vettem az ereszcsatornát, idomostól, mindenestől, az egész épületre. Kérdezem a bádogost 22'-ben, hogy mennyi lenne, azt mondja: ha nem Ő hozza az anyagot, akkor el sem vállalja...(közben duplázódott már az alapanyag ár) Eljöttem a melóhelyről, csatorna csere, tető alsó szekció, párkány festéssel, terasz foldás festéssel + pár apróság, két hónap itthon, utána vissza dolgozni, közben "munkanélkülin". (Kádár kockán) Szerintem ez lehetett életem legjobb órabéres időszaka.  :)   Azóta átestem egy infarktuson (orvosok szerint már a sokadik) meg diagnosztizálták az érelzáródást mindkét lábamra kiterjedőleg - szal csak módjával merek bármit is vállalni. :(

kgl

Idézetet írta: Vetesi75 Dátum 2025 szeptember 21, 23:54Eljöttem a melóhelyről, csatorna csere, tető alsó szekció, párkány festéssel, terasz foldás festéssel + pár apróság, két hónap itthon, utána vissza dolgozni, közben "munkanélkülin". (Kádár kockán) Szerintem ez lehetett életem legjobb órabéres időszaka.  :) 

Ez is jó játék lehetett. Én magam építettem a házam telken belül. Kb 35 éve, amikor megvettük a telket, akkor egy 4*4m-es szoba, egy 2.5*4 m előszoba és egy 5*5m-es garázs volt rajta meg egy gazdasági épület kiegészítés, alul 2 disznóól, felette terménytároló. A garázsajtót megszüntettem, oda egy 3m-es ablakot raktam be zártszelvényből, alul meg befalaztam. Ebbe költöztünk be két iskolás korú gyerekkel. Erre volt pénzünk csak. A 2 gyerek a 4*4-es szobába én a feleségemmel a garázsból átalakított szobába költöztünk be. Új házi készítésű salakbeton blokkokból építette a régi tulaj a fiának, de az soha nem lakott ott, így üresen ált vagy 10 évig mire megvettem a telket.
 Az előszobát leválasztottam, hogy legyen egy fürdőszobánk és benne wc is, mert addig csak udvaron volt egy pottyantó, víz sem volt bevezetve a házba csak a villany. Bővíteni akartam a házat, 1 konyha és még 1 szoba volt tervbe véve. Persze emésztőt is kellett építenem, csatornázni, vízvezetéket szerelni, villanyt szerelni, csempézni....

Közben árultam az öreg bontószökevény Nisan Bluebird autómat, amit a rozsda már félig megevett, így a kutya sem érdeklődött iránta. Átmentem a szomszéd faluba a téglagyárba az előszoba leválasztásához pár darab válaszfal téglát venni, a pénztárnál álltam sorban amikor egy idősebb férfi odajött hozzám, és megkérdezte, hogy az enyém az autó amire ki van írva, hogy eladó. Mondtam, hogy igen. Erre azzal felelt, hogy megvenné az autót, de téglával fizetne ki. Övé volt a téglagyár. Egy nap gondolkodási időt kértem, hogy megbeszéljem az asszonnyal. Úgy is építkezni akartunk, a tégla ára akkor még jó volt és várható volt, hogy drágulni fog, az autó értéke meg csak csökkent, így szinte gondolkodás nélkül belevágtunk.

Másnap visszamentem a téglagyárba, és mondta a tulaj, hogy termelői áron adja a téglát (72Ft/db helyett 36Ft-ért) és holnap hozzák is a téglát ingyen házhoz szállítva. 3 irdatlan nagy trélerrel hozták a téglát, a HB38-as téglából. Ez 72 raklap volt. Teljesen ledöbbentem ezen a mennyiségen, nem számítottam ennyire. Kalkulálgattam tervezgettem, és így egy 176 m2-es kétszintes házra elég volt a tégla mennyiség, úgy hogy még a közfalak is HB38-as téglából vannak. Így kezdtem el építkezni. A tervek és engedélyek pár nap alatt megvoltak. Kész terveket vittem a mérnöknek, AutoCAD-ben megtervezve, így csak a statikai számításokat kellett elvégeznie.
A házat munkaidő után kezdtem minden nap építeni, általában este 10-ig, éjfélig, mert reggel 5-kor indulnom kellett pestre melózni vonattal. Az ajtókat és ablakokat is én készítettem el télen a padláson, mert nem volt pénzünk rá. 3 év alatt építettem fel a házat a feleségemmel. Még segédmunkásunk sem volt, szakemberre meg nem volt sem pénzem, sem kontárt nem akartam felfogadni. Így ketten csináltuk. Közben kertészkedtünk a nagy telken és hordtuk piacra a termést, ebből tudtunk építőanyagot vásárolni.
Így menet közben tanultam meg építkezni szakkönyvekből, meg kertészkedni is. Húzós időszak volt ez, de nagyon élveztem az egészet, hogy alkothatok a saját szám íze szerint. A legtöbb embernek szenvedés az építkezés, de én végig élveztem az egészet és örömmel csináltam. Szerintem csak így szabad építkezni, hogy kiélvezze az ember, adjon egy kis örömet.
A régi garázs melletti terménytároló / disznóól részt lebontottam mert nem kellett, helyette a garázst megtoldottam még 5 méterrel a bontott salakbeton blokkokból. Most ez a műhelyem. Építettem egy fémvázas garázst is, most ennek a tetejét kell cserélnünk mert megette az idő. De ezt már nem olyan nagy örömmel csinálom, mert közben megvénültem, és alig tudok már járni.