Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: kgl

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

kgl

Idézetet írta: TBS-TEAM Dátum 2025 augusztus 07, 07:06Jó lesz ügyes vagy.
A programba bele kell tenni a mindenkori maró max. fogásmélységet és a végső merülési mélységet.
egy példa a képen:

A végső merülési mélységet én is figyelem a programban, de a fogásmélységet nem. Azzal a fogásmélységgel számolok amit a felhasználó megad. De elgondolkodok ezen az ötleten is. Későbbi fejlesztési iránynak jó ötlet.
Amit készítettem interpolációs pályaszámítást az a lejtmenetekre már elvileg működik. Éles tesztben még nem jutottam el odáig, hogy valóságban is leteszteljem mennyire simítja le a felületet.
Viberen is elérhető vagyok : 06-20-976-6330

kgl

Idézetet írta: onagy Dátum 2025 augusztus 07, 07:53Te is Estlcam-et használsz?
O.

Sajnos nem használom, mert eddig nem is találkoztam ezzel a szoftverrel. Még nem rég óta foglalkozom cnc-val.
De meg fogom nézni, a linket elraktam és egy videót is megnéztem róla ma reggel. Ez még persze nagyon kevés infó, ebbe több időt bele kell fektetni. Köszi hogy felhívtad a figyelmemet erre.

TBS-TEAM

Idézetet írta: onagy Dátum 2025 augusztus 07, 07:53Te is Estlcam-et használsz?
O.
Azt is egyszerűbb dolgoknál.
József

onagy

Idézetet írta: kgl Dátum 2025 augusztus 07, 10:45Sajnos nem használom, mert eddig nem is találkoztam ezzel a szoftverrel. Még nem rég óta foglalkozom cnc-val.
De meg fogom nézni, a linket elraktam és egy videót is megnéztem róla ma reggel. Ez még persze nagyon kevés infó, ebbe több időt bele kell fektetni. Köszi hogy felhívtad a figyelmemet erre.
Az Estlcam is tud szürkeárnyalatos képből szerszámpályát generálni. Ha feltelepíted, ugyannabból a képből ővele is generáltatsz pályát, össze tudod hasonlítani az eredményt a sajátoddal. Én ezt használom az egyszerűsége miatt  cam-ezéshez és gépvezérlőként is.
O.

kgl

Idézetet írta: onagy Dátum 2025 augusztus 07, 11:39Az Estlcam is tud szürkeárnyalatos képből szerszámpályát generálni. Ha feltelepíted, ugyannabból a képből ővele is generáltatsz pályát, össze tudod hasonlítani az eredményt a sajátoddal. Én ezt használom az egyszerűsége miatt  cam-ezéshez és gépvezérlőként is.
O.

Ez az összehasonlítás jó ötlet.

kgl

Ezt csak az olvassa el akit érdekel egy kicsit a programozás téma vagy reliefet akar generálni képből.

Ma, helyesebben tegnap (már hajnali 2 óra van most) elég rendesen átalakítottam a relief programot. Még van mit csinálni rajta. Az interpolációs eljárással kezdtem, de abban nem volt nagy hiba.

Közben a tesztelések során belefutottam egy új hibába.
 Egy nagy méretű 2319*1062 képpont méretű képpel a g kódját megcsinálta durva maráshoz, de ugyanaz a eljárás a finommarásnál nem menti a g kódot sem egy fileba, sem darabolva. Ma egész nap ezt a hibát próbáltam kideríteni. Kb 16 órán át kerestem ezt a hibát ennél a képnél.

Végre megvan a hiba. A Chrome böngésző a memória allokációja is kevés, 4 GB Blob memóriát allokál 64 bites gépen, annak ellenére hogy 32 GB memória van a gépembe. Megnéztem más böngészőket is, da azok még kevesebbet alokálnak.
Chrome: max 4 GB egy Blob objectum
64-bit Edge: ~2 GB Blob objectum
32-bit Edge: ~1 GB (korlátozott)
Firefox: Max ~1 GB egy Blob objektum
Safari: Max ~500 MB egy Blob objektum
Mobile böngészők: ~100-200 MB Blob objektum
Ez elég siralmas a többi böngészőre nézve. Magasan a 64 bites Chrome a legjobb.

A nagy képpel történt számítások miatt túlcsordult a 4 GB memória határ is. Hibaüzenet persze semmi, csak egyszerűen nem menti a g kódot. Átnéztem a g kód mentését is hátha abban van a hiba, de nem az kisebb képeknél működik. Elég egyértelmű lett egy 1.2 millió soros G kód esetén, hogy nem fér el az allokált memóriában minden ahogy utánaszámoltam mi mennyi memóriát foglal. Irdatlan sokat kellett debuggolnom hozzá, hogy meglegyen az eredmény és a hiba.
Csak egy példa: 64 bites Chrome esetén 4 GB a foglalható Blob memória,  32 bites esetén meg csak 1.5 GB.
Egy 2.9 megapixeles kép esetén 1 millió sor g kód előállításához × 5 réteg marásnál = 225 MB → 1.5 GB memória kell. És akkor még nem számoltam azt, hogy mennyit foglalnak a többi böngésző ablakok, + program többi része. Ezért kellet az egész programot átírni és optimalizálni. A legdühítőbb az volt az egészben, hogy más böngészők sem adtak semmiféle hibaüzenetet, sőt jóval kevesebb memóriát allokálnak. Még a második helyen álló Edge is csak felét tudja mint a Chrome, A Firefox meg a negyedét.

Most úgy néz ki hogy már nincs memória allokációs probléma mert ugyanannál a 2.9 megapixeles képnél A g kód sorainak száma N757940/10=75.794 valós g kód sort generált. Még ez is szerintem a sok az optimalizálás után. De ezt már csak adaptív darabolással lehet csökkenteni, és közben progresszív memória felszabadítást is játszani kell meg folyamatos memória korlát figyelés kell, hogy mikor avatkozzon be a program. Ezeket az eljárásokat is ki kellett találnom hozzá.
 Szóval elég egyértelmű, hogy aki nagy képet akar majd relieffé alakítani annak csak a Chrome böngésző lesz alkalmas a programhoz.

Még az 1980-as évek végén a Dos-os időkben Clipperben írtam egy nagyvállalatnak a vállat irányítási rendszerét, egy 1.5 GB méretű exe programot Dos-os gépre, aminek a csak 640 MB méretű max memóriája volt. Rohadt sokat tudott az a program, raktárkezelő, számlázás, főkönyvi napló, fuvarozás, rendelés nyilvántartó stb... Akkor sok .obj fájlokra daraboltam szét az exe program részeit és mindig azt töltöttem be az exe programba egy kisebb lefoglalt helyre, amelyikre éppen szükség volt. Így már elég volt a memória a programnak. Azóta nem futottam bele memória korlátba. Hasonlót kellett itt is játszanom most.
Erre mondják az öreg programozók, hogy egy programot sohasem lehet befejezni, csak időben abbahagyni. :)

kgl

Miközben módosítom a képből relief programot eléggé elfáradok így videókat nézek kikapcsolódásnak.

Most találtam hajnali 3.34-kor ezt a videót ami nagyon érdekes kis cnc gépet mutat be. Ráadásul magyar nyelvű a videó.