Épül a gépem ::: kgl

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

gsz03b27r

Az IN 1-2-3-4 fizikai kapcsoló.
Valoszínű a két X tengely miatt lehet.
Két külön bemenetre van szüksége az X1 és az X2-nek.
Ez is megoldható.

gsz03b27r

Két X tengelyen lévő motornak külön végállása van.

acv99ypss

Per pillanat az X tengelyen csak az egyik oldalt van végálláskapcsoló a jobb oldali motor oldalon. A bal oldalra könnyen fel tudok szerelni ez nem gond. A rajzot is értem, de azt nem hogy ebből hogyan lesz home funkció amikor megnyomom a gombot akkor letilt és nem kezdi el home helyzetbe mozgatni a tengelyeket. Ez nekem most zavaros.

gsz03b27r

Elsőre egy kicsit lehet bonyolult:

Az X1 és az X2 -nek is kell egy végálláskapcsoló, mivel két motor van és akár több fokban is eltérhetnek az Yés X alkotta derékszögtől.
A gép bekapcsolása után fel kell venni a referencia pontokat, de mivel neked kevés bemeneted van és sorba vannak kötve a végállás kapcsolók, ezért ezt nem lehet egyszerre megtenni hanem csak egyessével.
Ráadásul 2 X motorod van.

Fontos:
A Mach3 kezelő felületéből ki kell venni a REF ALL ikont.
Mert az egyszerre indítja az összes motort a referenciapont felé és a soros kapcsolók miatt nem fogja tudni melyiket tengely érte el a megfelelő poziciót.

HOME (referenciapont keresés):
1:A gép bekapcsolása után fel kell venni a HOME pontokat.
X-Y-Z.
Egyszerre csak egyet lehet elindítani a soros kapcsolók miatt.

2:pl: az Y tengelyel kezdjük, megnyomjuk az Y Home gombot.
Az Y tengely addig fog a meghatározott
irányba mozogni (egy választható alacsony fordulatszámon), amíg a home (referencia) kapcsolója
működni nem kezd. A tengely eztán ,,visszamozog" a másik irányba, így kikapcsolva a kapcsolót.
Referencia felvétel közben a végállások referencia ként működnek és amikor lemozog a kapcsolóról akkor vált át a program végállásra.

3:Ha végzett az Y tengely akkor megnyomjuk az Z Home gombot.
Az Z tengely addig fog a meghatározott
irányba mozogni (egy választható alacsony fordulatszámon), amíg a home (referencia) kapcsolója
működni nem kezd. A tengely eztán ,,visszamozog" a másik irányba, így kikapcsolva a kapcsolót.
Referencia felvétel közben a végállások referencia ként működnek és amikor lemozog a kapcsolóról akkor vált át a program végállásra.

4:Ha végzett az Z tengely akkor megnyomjuk az X Home gombot.
Az X tengelyek együtt mozognak, addig a meghatározott
irányba (egy választható alacsony fordulatszámon), amíg a home (referencia) kapcsolója valamelyik pl: X1
működni nem kezd. Az a tengely amelyik hamarabb elérte a kapcsolót aztán ,,visszamozog" a másik irányba, így kikapcsolva az X1 kapcsolót.
Közben a másik X2 is eléri majd lemozog a kapcsolóról, ezzel a derékszög is beállt.
Mostantól a kapcsolók végállásként funkcionálnak.
Szoft limitben meg lehet adni mennyire közelítsék meg a végállásokat stb...

Remélem érthető. [#eplus2]

gsz03b27r

A biztonságos referencia felvételi sorrend marógépnél:
Z ->X ->Y vagy Z ->Y ->X

acv99ypss

Megcsináltam az X1 tengelynek is  a végállás kapcsolókat, külön választva az X2 tengelytől ahogy az utolsó rajzon mutattad. Ezt a Home gomb helyére kellett a rajz szerint bekötni a 3. portra.
A reff all gombot hiába kattintom, nem látok semmi változást a képernyőn, végállásra fut az Y tengely felső állásban és megáll, elkezd villogni a reset és nem csinál semmit. Nem kezd el lefele mozogni, a többi tengelyen sem csinál semmit.
Szerintem nem tudja a gép, hol állnak éppen a tengelyek és ez nincs szinkronban a homing/limit értékekkel.

Nem tudom mikor kell és lehet nullázni a xyz tengelyeket. Ha jól értelmezem a home/limit alján lévő G28 mezőkbe kellene beírni azt a koordinátát ahova  szeretném, hogy automatikusan elmenjen például ahol a tapintócsúcs van ami az IN4 portra van bekötve. Jól értelmezem ezt, vagy hülyeséget beszélek?

A "Nullára futás" gomb megnyomására sikerült odáig eljutnom, hogy a x tengelyt és az Y tengelyt egyszerre mozgatva megindul egy null értékre, majd a Z tengely felfele mozog a
 felső végállás kapcsoló elött pár mm-el megállva. Azaz egyik végálláskapcsoló sem aktiválódik. Ezt úgy tudtam elérni, hogy a gép kikapcsolt állapotában eltekertem az xyz tengelyeket a végállás kapcsoló elé, hogy ne érje el majd nulláztam a xyz tengelyeket
A hom/limit G28 YXZA mezőkbe meg 10 mm-t írtam be.
Ezután elmozgattam a nyilak segítségével valahova középre a tengelyeket, majd megnyomtam a nullára futás gombot, és szépen megálltak a végállások elött kb 10 mm-el. Az X tengelyt szépen előre hozta felém, az Y tengelyt jobbra vitte el a Z tengelyt meg felemelte. Ez már nagy előrehaladás. Viszont piszokul zavar, hogy a szoftveres határolás gomb nem világít semmikor, azaz nem tudom hogy ki vagy be van e kapcsolva.
A gépi koordináta kapcsoló viszont világít ha be van kapcsolva. Ha azt bekapcsolom akkor viszont a képernyőn megjelenő XYZ értékek valami random negatív értékek és nem engedi nullázni egyik rétéket sem.  A visszaszámolás gomb megnyomására viszont ezek a random XYZ értékek is nullázódtak. Ezután megnyomtam a "Nulla pont" gombot, erre túlfutott a Z tengely a felső végálláskapcsolót megnyomva, ahonnan csak kikapcsolt gépnél kézzel tudom kiszabadítani a leblokkolt végálás kapcsolóról.

Igazából még nem értem a különbséget a gépi határolás és a szoftveres limit közötti különbségeket, ez még kicsit zavaros nekem. Például a home/limit táblázatba a beállításoknál hogyan tudom pontosítani az értékeket főleg a hátsó végállás poziciókat.

1. kép X tengely bal végállás kapcsoló visszajelzése
2. kép X tengely jobb végállás kapcsoló visszajelzése (ez aktiv ha a Y vagy a z végállás kapcsolót is próbálom megnyomni kézzel.) Már többször elolvastam a mach3 kézikönyvet de rettentő zavaros a leírás, az összefüggéseket egyáltalán nem írja le, vagy mit hogyan kellene beállítani.

gsz03b27r

A végállás bemeneteket konfigurálnod kell helyesen.
Ha a rajz szerint kötötted őket akkor a rajznak megfelelően.

Konfig:
Y+ Y- (X2=A+ A-) Z+ Z- Home is X A Z : Port:3 Pin:2
X+ X- X Home Port:3 Pin:2

Amig nincs Home elvégezve a szoft..v limit nem aktív mivel nem tudja hol áll a gép és honnan kell számolnia.

REF ALL HOME gomb NEM használható.

gsz03b27r

A végállás bemeneteket konfigurálnod kell helyesen.
Ha a rajz szerint kötötted őket akkor a rajznak megfelelően.

Konfig:
X+ X- X Home Port:3 Pin:3

Amig nincs Home elvégezve a szoft..v limit nem aktív mivel nem tudja hol áll a gép és honnan kell számolnia.

REF ALL HOME gomb NEM használható.

gsz03b27r

Küldtem mail az új képernyő felületet amin
nincs a REF ALL leírtam, hogyan kell beillesztened.

gsz03b27r

Ezzel egyszerű dolgod lesz.
Egyessével tudod a tengelyeket Homolni.
Elküldtem.

acv99ypss

Köszönöm. Elnézést, hogy csak most válaszolok, de kaptam a Mikrofostól egy nagy adag fost. Egyszerűen csak közölte velem, hogy újra fogja indítani a gépet mert frissítést telepített. Meg sem kérdezett róla, hogy telepítheti e. Na és mit csinált a kedves karácsonyi ajándéknak? Hát átszabta az egész vin10 kinézetét, működését, felrakta a fos MSN-t, játék szarokat, egy rakás reklámot. A tálcát tele pakolta szarokkal amikre nincs szükségem, még a kikapcsoló vagy újraindítást is eldugta, és a tálca közepére pakolt mindent ami eddig bal oldalt volt. Nagyon felbaszott ez az önkényes átalakítás minden figyelmeztetés nélkül. Eddig próbálgattam takarítani utána amit tudtam. Sajna a winfos10 még mindig a új megjelenésében van. Ha jól sejtem akkor a win 11-et pakolta fel a gépemre ami elvileg nem is alkalmas a TPM 1.2 verzió miatt erre mert csak a TPM 2.0 tól alkalmas.

Tehát akkor az x+ x- x Home 3 3
A többi meg mind 3 2
Az y home, z home és az A home is 3 2 ???

gsz03b27r

Igen: X+ X- X Home Port:3 Pin:3

A többi:

acv99ypss

Végre sikerült megtalálnom amit kerestem. A win 11 pro verziót telepítette önkényesen a gépemre úgy, hogy sem a processzor sem a TPM verzió nem volt alkalmas win11-re. Ráadásul önkényesen berakott a winfos insider preview programba amit soha nem kértem. Lassan 2 órája folyik egy újabb frissítés letöltése és még csak 43%-nál tart. A winfos insider preview miatt meg majd a teszteletlen szarokat fogja nekem azonnal letölteni. Egy rakás hibaüzenet volt amióta win 11-re átmászott ami eddig nem volt. Egy rakás .dll filet nem talál. Az insider regisztrációt még törölni sem tudom, mert akkor az összes adatom elveszik mert újra telepíti a win11-et.

Most még azt sem tudom, hogyan fog futni a mach3 a lelassult gépen win11 alatt.

t5jvxzhgc

Szép kis karácsonyi ajándék...
Itt is írnak valamit a [#kocsog] bandáról.
[#violent][#violent]

acv99ypss

December 23.-án volt egy kis balesete a feleségemnek, eltörte egy rossz eséssel a jobb karját, kórház ....
Azóta nem volt alkalmam kijutni a műhelybe, mert még öltözködni sem tud bal kézzel, főzés, takarítás, vendégek az ünnepeken stb minden időmet és energiámat elszívta. Közel 69 évesen már nagyon nem vicces egy törés amikor a csontok is már nehezebben forrnak össze.

Ma végre eljutottam odáig, hogy ki tudtam menni a műhelybe kb fél órára. Vettem egy nagy levegőt, beállítottam a minden tengelyt középre és elindítottam a skorpion.tap filet ami szépen lefutott marószerszám nélkül hibamentesen.

Közben próbálgatok tanulni a mach3 doksiból, ami valójában egy kusza keverék mert szerintem a fele a mach2-ről szól, mert olyan dolgokat ír is le benne ami nincs is a mach3-ban. Sajnos még nem találtam meg benne, hogyan kellene szinkronba hozni a gépet és a szoftvert, hogy ne azon kelljen rettegni mikor fut végállásra.
Amint lesz elegendő árnyékolt vezetékem, még be kell kötni a frekiváltót a mach3-ba. Egyenlőre vezetékre várok.

Abban kérnék segítséget, hogy mérjétek le a gépeteken a Z tengely teljesen leengedett magasságában, hogy a marómotor tokmánya és az asztallap között mennyi a távolság, mert nekem kicsit sok és jó lenne lejjebb engedni a hidat, de nem tudom meddig.