Épül a gépem ::: kgl

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

acv99ypss

Köszönöm, egyenlőre keresem a home hibát.

gsz03b27r

YL620-H 3x400V Inverter alap beállítások marómotorhoz

GDZ80x73-2,2 Marómotor
24000rpm
380V
5A

Inverter paraméterek
P0-01 = 2 V/F vezérlés
P0-02 = 0 Kezelőról inditás  / (1) Mach3 Terminál bemenet.
P0-03 = 3 Kezelő potméter  / (2) Mach3 (AI1) Terminál bemenet.
P0-04 = 0
Po-05 = 0
P0-06 = 100
P0-07 = 0
Po-08 = 400 Beállítotható frekvencia max.
P0-09 = 0 Futás irány Előre
P0-10 = 400 Max frekvencia
P0-11 = 0 Kezelő potméter  / (1) Mach3 (AI1) Analog bemenet 0-10V
P0-12 = 400
P0-13 = 0
P0-14 = 120
P0-15 = 8
P0-16 = 0
P0-17 = 5,0
P0-18 = 5,0
P0-19 = 1
P0-21 = 0
P0-22 = 1
P1-00 = 1
P1-01 = 2.2 Kw motor
P1-02 = 380 Motor feszültség
P1-03 = 5  Motoráram
P1-04 = 400 Motor frekvencia
P1-05 = 24000 Motor fordulat
P1-37 = 0

acv99ypss

Köszönöm szépen neked a mai telefonos segítséged. Sandor61-nek is köszönöm a türelmes segítségét. Nélkületek nem tudtam volna magamtól kijavítani azokat a hibákat, amiket én követtem el a cnc tapasztalatlanságom miatt.

Sikerült a ma napon átkonfigurálni/felcserélni az X és Y tengelyt, így a mach3 képernyő ablakában megjelenő mozgások most már egybe esnek a gépen a valóságos mozgásnak. A Z tengelyen is fel kellett cseréni a léptetőmotor forgásirányát a motor tekercsek vezetékeinek átforgatásával. A frekiváltót is sikerült felkonfigurálni, igaz még a mach3 kártyáról még nem lehet indítani, de a frekiváltó kezelőjéről már működik szépen. Itt említeném meg, hogy a kicsi méretű kézikönyvben egy pár konfig paraméter hibásan lett megadva alapértelmezett értéknek, mert az ott szereplő beállításokkal nem működött és error hibát dobott.

Most késő este hibátlanul lefutott egy 8 kbyte méretű ball.tap file ami 305 soros.

Még van mit csinálnom a gépen, vezérlőkártyát kell cseréni mert hibás feszültség értéket állít elő a 24V-ból, 5 illetve 10 V kellene, hogy legyen, de 5V helyett csak 4.05 V jön ki belőle, illetve a 10V helyén 0V.
A hidat is lejjebb kell engednem, ehhez még ki kell találnom a legkisebb fájdalommal elvégezhető átalakítást. 2-3 ötletem már van rá de még nem tudom melyiket fogom megvalósítani. Erre szokták mondani, hogy erre még aludnom kell. :)

Az is kiderült, hogy amit a Microsoft önkényesen feltelepített Windows 11-et a gépre, az nem jó, mert néha nem indulnak el programok csak akkor, ha teljesen újraindítom a gépet, mert lefagy a program indulása. Újraindítás után viszont elindul a program. Ezek szép fantom hibák forrása. Lehet, hogy más gépen a win11 szépen futtatja a mach3-at de ezen a Dell Latitude E7470-es gépen nem jó a win11 hiába kényszerítette rám a Microsoft. (A nem támogatott TPM és processzor miatt)

Bocsánat hogy ilyen sokat írok, de szeretném, ha valaki majd hasonló hibába esik vagy hibával találkozik, annak talán segítséget nyújt ez a szószátyár leírás.

acv99ypss

Egy keveset haladtam a CNC gép építéssel. Szétszedtem elég rendesen, mert lejjebb kellett engedni a hidat. Cirka 5 cm-el került lejjebb. Már ez a része össze is van rakva. Most a tokmány nem ér le az asztalra, de ha egy rövid 3 mm-es gravírtűt befogok az már leér.
Az összeszerelés utáni teszt még nem volt, mert most a vezetékezéssel küzdök meg az Z és Y tengelyen a végállás kapcsolóknak új rögzítést készítek, ami stabilabb és nem állítódik el.

Kérdésem is volna. A mach3-ban nem találtam olyan menüpontot amibe a meglévő marószárakat lehetne deffiniálni. Csak én vagyok béna vagy tényleg nincs benne?

xw705sph

Azt nem a Mach3-ba kell konfiguralni, hanem pl a vele feltelepulo LazyCAM-be, vagy Fusion360-ba.

acv99ypss

A LayzikaCam programot nem ismerem. de közben rájöttem én is, hogy a cam programban a helye a szerszámpálya meghatározáshoz.

axy5gjjmz

Offset-Tool offset nem alkalmas?

acv99ypss

Köszi a tippet, utánanézek.

acv99ypss

Végre sikerült összeraknom a gépet, jött az első próba. Bekapcsoláskor szépen mozogtak a tengelyek, majd kb 1 perc próbálgatás után letiltott. A mach3-ban a végállás visszajelző lámpák folyamatosan világítottak mint a karácsonyfa, pedig egyik végállás kapcsolón sem volt tengelyvég ütköztetve. Elkezdtem méregetni, hogy mit kötöttem el, de minden jól volt bekötve. Majd elkezdtem a vezérlőkártyáról lekötni a végállás kapcsolók vezetékeit, így kiderült hogy az asztal jobb elülső és az X y tengely vezetékében van valahol a szakadás. Sorban egymás után kezdtem kimérni a vezetékeket de már túl fáradt voltam így hagytam a fenébe. Ma reggel megint nekiveselkedtem kicsit kipihenten és hamar rájöttem, hogy az asztal oldalán lévő kábelkorbács egyik vezetékében van szakadás. Kezdhettem megint szétszedni a kábelrendezőt kifűzni belőle a rossz árnyékolt vezetéket ami a gép híd lábába ment fel a vezérlő kártyától. Nagyon hamar rájöttem, hogy ott rontottam el a vezetékezést, hogy amit ide beraktam árnyékolt vezetéket az csak 1 piros és 1 fekete vezeték volt és egy erű tömör vezeték volt.  Próbaként egy új több erő vezetékkel bekötöttem csak úgy a levegőben tesztelésnek, lengővezetékkel a híd végálláskapcsolóihoz felmenő ágat a vezérlőkártyára, és jó lett. Azaz egyértelműen a kiszedett vezeték egyszerűen eltört és nem érintkezett a 3 méteres hosszában valahol. Szo mi szó, nem sokáig bírta ez az árnyékolt vezeték a kábelkorbácsban a hajtogatás.
Kerestem normális többeres vezetéket és elkezdtem befűzni a kábelrendezőbe ami jó 4 órás játék volt, mivel nem fért be a kezem a híd lába és az asztal oldala közé. Természetesen a műanyag kábelrendezőt is végig szét kellett bontanom, a vezetékcseréhez.
Most estig eljutottam odáig hogy újra működik az összes végállás kapcsoló ami sorba volt kötve.
Holnap még befejezem a burkolatok felrakását és jöhet a teszt megint.

acv99ypss

Működik a gép, de a végállás kapcsolókról nem akar lemászni magától. Nem tudom, hogy ez a számomra kicsit nehezen érthető videó jó megoldást adna?
https://www.youtube.com/watch?v=eeI0vTYEQM4&t=50s

Kikapcsolja a végálláskapcsolót plusz értéket és a minuszt nem?

gsz03b27r

Egyszerre csak egy tengelyen végezheted el a Home poziciót és ha az végez, csak akkor indithatod a következőt.

acv99ypss

Üdvözlök mindenkit.

A hideg miatt egy kicsit megfáztam, így gyakorlatilag semmit nem csináltam a gépen az utóbbi hetekben. Sebaj, ezt az időt főleg tanulással próbáltam hasznossá tenni. A maróbitek is nagyrészt már megjöttek, amiket rendeltem. Jelenleg 33 db különböző alakú és méretű maróbit már megjött, pár nap múlva várható még pár darab megérkezése. Igyekeztem úgy rendelni őket, hogy előmarásra az erősebb maróbiteket, míg a végmarásra a vékonyabb átmérőjű biteket rendeljek. Van közöttük kúpos kerekített végű, egyenes végű, és hegyes profil maróbitek is. A síkmaráshoz is rendeltem egy 45 mm átmérőjű cserélhető keményfémlapkás marószára amin 8 darab keményfémlapka van.

Csináltam egy excel táblázatot amibe felvittem az ISMERT adatait a biteknek. Ez viszont édes kevés ahhoz, hogy jól be tudjam állítani a Vertic Aspire programba. Elsősorban keményfát és MDF-el fogok marni, ritkábban puhafát. Szeretném elkerülni a maróbit töréseket a túlterhelés miatt így az előtolás, merülés, fordulatszám értékek meghatározása okoz gondot. Szeretnék egy saját szerszámkészletet létrehozni a vertic-ben elkülönítve a többi gyárilag előre megadott maróbitektől.
Abban kérnék segítséget, hogy ti milyen módszerrel határozzátok meg ezeket az értékeket metrikus mértékegységekben keményfához, puhafához, mdf-hez, esetleg aluhoz és műayaghoz.
A másik gondom, hogy a vertic adatbázisában van másolás gomb , de bevitel gomb nincs, így nem tudom mi értelme van a másolásnak, ha nem tudok lemásolni egy meglévő maróbitet hogy átmásoljam a saját adatokhoz.