Épül a gépem ::: kgl

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

acv99ypss

Egy elírás van a hozzászólásomban nem 56 hanem 46 mm vastagok lesznek az oldalfalak.

acv99ypss

Sziasztok.

Egy keveset sikerült haladnom a cnc építésben. Elég nagy meló volt pontosan kimérni az oldal lábak pozícióját a y tengely dobozához. Ez összesen 8 furat csak, oldalanként 4 darab, de mivel ellentétes oldalon vannak így csak az y tengely dobozának széléhez tudtam igazodni. Ezerszer mértem mindent a fúrás elött. Lézerrel, és digitális szögmérővel szinteztem a lefektetett y tengelyhez a lábak alsó végeit. Végül sikerült kifúrnom a lábakon a lyukakat és az y tengely dobozán is.
Az y tengely dobozába 10mm-es furatokat fúrtam, ebbe M8-as beütős anyákat ütöttem be és minden anyát rögzítettem 2 db apró facsavarral a kiesés és elmozdulás ellen a dobozon belül.
Ezek után átlagos marok csavarokkal ideiglenesen odafogattam az y tengely dobozához a most még vékony lábakat. Majd újra méregetés ezerrel. A lábak alsó végeire egy hosszú alu élvonalzót raktam, és erre raktam a digitális mágneses szögmérőt. Majd a y tengely dobozára raktam a szögmérőt és ott is mértem. 0.2 fok eltérést sikerült elérnem. Elvileg nem jelentene problémát az sem ha a lábak több fokkal térnek el, lényeg az, hogy síkba tudjon majd futni a munkaasztallal.
A lábak végekre felszerelt csapágyházakba bedugtam az X tengelyeket alulra, szépen vonalban futnak. A lábakba dugott lineáris tengelyek között 91 cm távolságot mértem, miközben a y tengely 1000 mm-es. A csapágyházak veszik el helyet. Így a munkaasztal szélességét is 91 cm-re kell majd méreteznem.
Az asztallap felső cserélhető betétlapja viszont 100 cm széles lesz, azaz alábakon lévő felső csapágyak fölé fog majd benyúlni, így a por sem hullik rá a lineáris tengelyekre olyan könnyen.
Most kell majd nekiállnom a lábak vastagításához, a marokcsavarok helyett majd M8-as hatlapfejű csavarok lesznek a lábakban az y tengely dobozhoz rögzítésnek.
Még igazán nem döntöttem el, hogy milyen vastagok is legyenek a lábak. Most még tudok rajtuk könnyen módosítani. Még azt sem döntöttem el, hogy rétegelt lemez csíkokkal vastagítsam vagy juhar keményfa csíkokkal. Ez a vastagító rész rá lesz ragasztva a most a képen látható lábakra + facsavarokkal ráfogatva. Erre lesz majd rácsavarozva a lábak külső borítása. Ötleteket szívesen fogadok :)

acv99ypss

A kérdésem elsősorban Autotec1 kollegának szól, de más is válaszolhat rá természetesen.

A P2-s medál használható e mach3 vezérlővel?
Szeretnék érdeklődni ez a kézikerék iránt milyen tapasztalatod volt.
Ez a számítógép usb portjára kell kötni?
 Usb csatlakozó van a vezetékén? Erre eddig nem találltam infót, csak annyit, hogy ethernet, usb és párhuzamos porton keresztül is működik. A vásárlásnál nem láttam kiválasztási lehetőséget erre.

https://www.stoneycnc.com/p2-s-pendant-us-85371091/a3903

gaben

Szia,

a linkről elugorva a gyártóhoz, kiderül, hogy USB csati van a madzag végén. [#awink][#wave]

A termékpalettánál pedig az is kiderül, hogy melyik kézi vezérlő, melyik CNC vezérlő progival kompatibilis.

acv99ypss

Köszönöm a segítséget.

acv99ypss

Nagy nehezen elkészültem a cnc oldal lábaival. A 18mm vastag rétegelt lemez belső oldalra körbe egy 2 cm-es széles 18mm vastag csíkot ragasztottam, a csapágyak helyénél egy egy nagyobb felfekvő felülettel a nagyobb merevség érdekében. Erre jön kívülről még egy 10mm-es HDF lap külső borításnak. Körben 40-40 darab csavarral van felfogatva a HDF lap, mivel annak levehetőnek kell lennie a szereléshez és annak is nagyon merevnek kell lennie hiszen az merevíti ki a híd szerkezetet. Ez a 3 réteg így együtt olyan mint egy híd szerkezet.

A külső oldalt még nem csavarozom rá, azt majd csak a végső összeszerelésnél.

acv99ypss

0.2 fok az eltérés csak a láb két alsó vége között.

acv99ypss

Ezennel készen vannak az y híd lábai.

Kezdem az ellenőrző méréseket. Természetesen mindent többször ellenőrzők.

Ha mért eredmények meglesznek akkor fogom elkezdeni a gép asztalának az elkészítését.

acv99ypss

Szép lassan készül a gépem asztala is amire oldalt lesz felszerelve a 4 darab lineáris tengely 30 cm távolságan egymástól. Emiatt igen vastag lesz az asztallap része. Azt találtam ki építés közben hogy az asztal egyik vége nyitott lesz, és oda fogom berakni a laptopot és a vezérlő elektronikát. Utolsó képen látható a nyitott vég. Még egy merevítőt kell beraknom az asztallap alá ott.
Az asztal váza bontott bevonatos rétegelt lemezből csináltam, erre rakok asztallapnak egy 18 mm vastag MDF lapot és erre csavarozom fel a munkadarab rögzítéséhez vásárolt T síneket, majd a sínek közé 10 mm vastag MDF lapokat rakok. A T sínek 9.5 mm vastagok, így a 0.5 mm szintkülönbséget még meg kell oldanom valahogy.
Az asztal vázában rétegelt lemez elválasztók vannak (2 db) a váz teljes magasságában. Ezek fogják alulról megtámasztani az asztallapot alulról.

Most még akadályoz a tovább haladásban, hogy I. osztályú minőségű MDF lapokat keressek az országban, hogy ne kelljen sokat csiszolni a huplikat. A disznóság az, hogy sok üzletben, lapszabászatban a II. osztályú hullámos lapokat akarják eladni első osztályúnak, árat nem írnak a honlapjukon ha egyáltalán van honlapjuk, és sok esetben még a címüket sem írják ki csak egy telefonszámot. Ma egy excel táblázatot kellett csinálnom, hogy össze tudjam hasonlítani a környékünkön lévő lapszabászatokat, elérhetőségekkel, árakkal stb. Van olyan üzlet ahol 19,999 ft egy tábla 18-as MDF lap de van olyan is ahol például az OBI-ban ugyanaz 57.954 Ft-ba kerül.

Még a műhelyemet is át kell rendeznem, hogy találjak majd a CNC gép részére valami jó helyet ami rettentő sok melót fog jelenteni. Ez valószínűleg több hetes munka lesz. :(

acv99ypss

Apró előrelépés a gépem építésébe. Az asztal vázára felszereltem a 4 darab lineáris tengely 30 cm eltolással egymás fölött. Oldal irányba is el vannak tolva egymástól. Több napot elpöcsöltem mire kitaláltam hogyan tudom a lehető legpontosabban felfúrni a sínek rögzítési pontjait a gépváz oldalára.
Az y tengely lábait is felraktam a sínre, szépen futnak rajta. Ezután beraktam az y tengely dobozát is a lábak közé, de egyedül nem bírtam fejmagasságba felemelni, megtartani és plusz a csavarokat is behajtani. Azt találtam ki, hogy vágtam 2 db rétegelt lemez kockát, majd az asszonnyal ketten felemeltük az y tengely dobozát és a két kockát élére állítva aláraktam. Így már csak egy dornival kellett a rögzítő furatokat beigazítani és becsavarhattam a csavarokat. A z tengelyt felraktam, itt tartok most.

Még valami lábakat akarok csinálni az asztalnak, és ha megveszem majd az anyagot az asztallapnak, akkor nagyjából kész is a mechanika.

acv99ypss

Na most kérek tanácsot mert elbizonytalanodtam.

Az asztal oldalán van a 2 db lineáris sín, jó távol egymástól és oldal irányba is el vannak tolva. A golyós orsók felszerelése következne, de nem tudom hova lenne célszerű rakni. Alulra, középre vagy felülre???

Ha alulra rakom akkor rövidebb vezetékezéssel tudom majd a léptető motort bekötni mivel a léptető motor a gépasztal nyitott vége oldalon lenne, azaz az elülső oldalon közel az elektronikához. Ez a megoldás nem nagyon tetszik, mert az Y lábak közepe táján lenne jó felszerelni a nyomatékok miatt azaz felülre kellene talán felszerelni a közvetlenül a lineáris sín alá. Ekkor viszont a léptetőmotor a gép hátsó részére kerülne, sokkal hosszabb vezetékkel. Nyomaték szempontjából ez lenne a jó megoldás, az Y láb elbillenése miatt.
Ha középre helyezném az az alsó és felső lineáris csapágyakat kímélné, de nem lenne egyszerű kimérni az oldalirányú eltolását.
Ideiglenesen spárgával felkötöttem oda ahol szerintem a legjobb lenne felül, a híd súlypontjához a legközelebb, persze egy kicsit hátrafele is el kell majd tolni a golyósorsót attól függően, hogy az Y lábra hova rögzítem a csapágyakat.

Van valami javaslat amit még nem vettem figyelembe?

gsz03b27r

Ideélis Midkét sintől 150-150mm és a csapágyakközépvonalában.

acv99ypss

Köszönöm a javaslatot. Azt gondolom, hogy megfogadom a tanácsod  ahogy a lábak alakjával és a csapágy elrendezéssel kapcsolatban is megfogadtam. :)

Jó kis szerkesztegetés lesz a csapágy rögzítési furatainak kijelölése az Y lábakon, de majd megoldom ezt is.

gsz03b27r

Ne bonyolisd nagy szerkesztésekkel az életed.
Kiméred a két lin sin közötti 150mmm-ert.
A golyosorsót ahogy van végcsapágyakkal felrakod a jelölésre.
Felfúrod.
Leveszed és teszel alá olyan vastag ideiglenes távtartót
ami annyira kiemeli, hogy kivülről fusson a golyosorsó.
A golyósanya tartót rárajzolod kivülről hídra és csak a furatokat kell kiszerkeszteni.

acv99ypss

Jelenleg fel van szerelve az Y híd, a Z tengely nélkül is elég sűlyos darab, egyedül nem bírom felrakni sem a hidat a lábakra, sem a lábakkal együtt a lineáris tengelyre.
Én arra gondoltam, hogy a lábak külső oldalán szerkesztem ki a csapágy furatait, majd felszelem a lábakra a golyósorsót. Ezután az egész hidat ütköztetem a lineáris tengely végén lévő C ütközőkhöz, a golyósorsót is beforgatom ütközésig, és akkor a feljelölt 150 mm magasan berajzolt vonalhoz már fel tudom fúrni a golyósorsó csapágyait. Távtartót valószínüleg kell készítenem, mert az Y és Z golyósorsókhoz is kellettek.

Most rendeltem 5 pólusú SP 13-as és SP 20-as csatlakozókat a vezetékek bontásához ha le kell emelni a hidat vagy a Z tengelyt valamiért. Közben agyalok a léptetőmotorok rögzítésén, van erősebb alu lemez ötvözet lapom, kb 2 mm vastag, abból meg tudom csinálni az L alakú motortartó lemezeket. Léptető motorhoz is kellett rendelnem kuplungot mert abból a Z tengelyhez nem kaptam, mert az máshol vásároltam.
Amit még nem tudok, hogyan fogom rögzíteni a végállás kapcsolókat. Van kicsi méretű mikrokapcsolóm amin görgős rugós lemez van, és vannak 5 mm átmérőjű nyomógombjaim is már készleten. Még nem tudom melyiket fogom felhasználni, a  mikrokapcsolókkal van egy kis bajom, mert azt rá kell ragasztanom egy állító lemezre és ütközőt is kell csinálnom hozzá ami megnyomja. A mikrokapcsolót ugyanis nem tudom felcsavarozni semmire mert 1.5-2 mm-es a rögzítő lyuka. A nyomógomhoz is kell ütközőt csinálnom. Az ütközőket is állíthatóra akarom megcsinálni. Lassan meglesz már minden anyagom, remélem tudom tartani az év vége határidőt az első bekapcsoláshoz. Legalább is szeretném ha eljutnák odáig, hogy már áram alá tudom rakni a gépet és az első beállítások elkezdődhetnek.