Épül a gépem ::: Gatesz

Indította gaben, 2025 február 26, 08:01

Előző téma - Következő téma

gsz03b27r

Nézd meg a csapágy tartók méreteit és amelyik belefér a mechanikádba azt rendeld meg.
Vagy ahol a legkisebb áttalakítás kell.

000000000

Szerintem CNC-hez legalább 1605 kell. Nekem 1204 a 3D printeren van, a CNC-n 1605.

gsz03b27r

Ez nem CNC vagy nem CNC függő ez mechanika kialakítás súly és az elérni kívánt sebesség.
Ahhoz a kis géphez még a 1204 is bőven elég még sok is.

5epatw836

Kitörő örömmel jelentem, hogy újra mozog a gépem. Ma csináltam vele az első marást. Elkészült de nem volt egyszerű menet. A Z tengelyem folyamatosan téveszt. A marás végére 10mm-rel mélyebben mart mint az elején. Hogyan tudnám kiküszöbölni ezt a hibát? Csökkentsem tovább a tengely sebességét a setup- ban?

s7manbs8

Jelenleg mennyi a sebesség, és a gyorsulás illetve milyen szoftverrel hajtod ?

Lehet, mikor felfele hirtelen megindul, akkor téveszt, mivel felfele nagyobb erő kell neki, és ezért aztán lejjebb kerül a nullpontja.

5epatw836

Vissza vettem több lépcsőben az értékeket, de érdekes mód, a hiba mindig kb ugyan annyi. 7mm-rel lejjebb kerül a program végére. Most a Z tengely paraméterei: Sebesség: 1900mm/min gyorsulás 90.
De az X és az Y is téveszt. Az most vettem észre.

s7manbs8

Akkor van ott baj rendesen. :)

A G kódtól a motor tekercséig tartó szoftverikus és elektromos elekláncolatban, illetve a motor kimenő tengelyétől a mozgatott részekig való mechnaikus kapcsolatokban valahol nem fix valami.

- motorok tápja elégséges ?
- vezetékek mind stabilan csatlakoznak ?
- jelvezetékeket nem zavarja nagyáramú táp vagy motor vezeték ?
- nem csúszik me semelyik kerék a tengelyén ?
- a meghajtó szoftver step jel és dir jel kimenete elégséges széles impulzust ad ki és jól időzítve ?
- gyorsulás és sebesség értékek biztos nem túl nagyok még mindig ?
- mechanika nem szorul bizonyos helyeken  akár az orsó akár a lineárok ?
- stb. van itt kérdés nem egy

s7manbs8

Ha csak két tengely mozgatsz, pl. az X, Y-t, akkor nem izeg mozog meg néha picit a Z is ? Illetve ugyanígy a többui kombinációban, ha zavarja valami elektromosan sőt mozgatni sem kell, akkor is csinálhat ilyet.

s7manbs8

Azt látom a mechanika szépen össze van rakva, meg az elektronika is, a videódon amit látok belőle egyébként, mindenképpen dícséretet érdemel.

5epatw836

Köszönöm, sok munka van bent, ez az első gépem, teli hibákkal.

Z tengely tesz. Csináltam csomó tesztet és mindig ugyan az az eredmény.

10mm fel-le 10x a hiba 0.055mm
10mm fel-le 20x a hiba 0.11mm

Csináltam két tesztet különböző beállításokkal:
Sebesség: 1000mm/min gyorsulás: 50mm/min
Sebesség: 6500mm/min gyorsulás: 600mm/min
Ugyan az az eredmény.

Kicseréltem a tápot egy teljesen más fajta tápra, ugyan az az eredmény.

Kicseréltem a motorvezérlőt, ugyan az az eredmény.
[#nemtudom]
Teszt1
Teszt2

huatn6gfd

Fordítsd meg a step jel polaritását (active low).

5epatw836

5epatw836

Csináltam még több tesztet.
-Megfordítottam a motor egyik tekercsének a két vezetékét (nyilván fordított lett a mozgás irány) és a hiba ezután nem lefelé keletkezett, hanem felfelé. (tehát nem a súly/terhelés okozta hiba)
- Ha növelem a mozgás hosszát, (10mm-ről 50mm-re)és az ismétlés szám változatlan a hiba ugyan annyi.
- Ha növelem az ismétlésszámot, a hiba arányosan növekszik. (dupla ismétlés, dupla méretű hiba)
- A hiba méretét nem befolyásolja a mozgás sebessége.
[#nemtudom]

9a8r3iviv

Nálam is volt ilyen jelenség, esetemben a motorvezérlő áram csökkentése megoldotta a problémát(10%), de próbáld meg mindkét esetet.(csökkentés--növelés).
Sok sikert[#kacsint]

s7manbs8

Ezek jó tesztek voltak kizártunk pár dolgot így.

Milyen szoftverrel hajtod ?