Épül a gépem ::: Gatesz

Indította gaben, 2025 február 26, 08:01

Előző téma - Következő téma

t5jvxzhgc

A zsanért, nem nyíló szerkezetekhez -ajtó/ablak, stb.- találták ki?[#nemtudom]

vyvk7xm7

,,Kemény törvény a népnek rendelé,
eltűrni minden bajt mely emberé."

De. Ámde:
Leleményes Hobbyistát tudjuk, cseppet sem zavarja, hogy mit mire találtak ki.
Erkölcsi normái sem gátolják a helyesnek gondolt megoldás véghezvitelében.
Az idő véges, és a feladat végtelen. Kell a megoldás, most.

Dafke másra használjuk a zsanért is, ha alkalmasnak találtatik a feladatra.
És az ilyen szorosan járó, kottyanásmentes darab, miért ne volna alkalmas egy átlós merevítő végeinek rögzítésére?

wkbgzy80t

Szia!

Amikor először írtam pont ez a négyszög/háromszög/sarokmerevítés játék motiválta a hozzászólást.

Szerintem önts egy 15-20 centi vastag betontömböt, ami 5-5 centivel szélesebb/hosszabb mint a gép alapja, lesz az egész 50-60 kg, hőtágulásban jól passzol az aluhoz, a négy lábat csavarozd oda a betonhoz jó erősen, és többet nem lesz merevség problémád.
Hordozni is tudod, és még a betonnak sem kell nagyon síklapúnak lenni, tudod ugyanis hézagolni a csavarozásnál. Az egész sztori belekerül vagy 15.000 forintba öntőmintával együtt... Ebbe a tömbbe tervezhetsz mindenféle bonyolultnak kinéző belső csatornát, emulzió gyűjtő tálcát stb, pvc csöveket, kiálló menetes szárakat, elhullott háziállatot is beleönthetsz. Szépen meg lehetne csinálni.

A profilokat meg rögzítsd mindenhol átmenő csavarokkal. Az 50*100 as profilba két csavar mehet hosszirányba, annál erősebb sarok nem kell...

5epatw836

Köszi mindenkinek. Tovább rajzolgatok, tervezgetek.
Motorok tekintetében mivel kell számolnom? Mekkorák fognak kelleni? Nagyon néha alu megmunkálás, hobbi, nem ipari tömegtermelés. :)

myh3s85c3

Én Nema 23-as 2 Nm-es motorokat használok, sok-sok alu maráshoz.
Eddig nem volt problémám vele.

5epatw836

Köszi.
Ez elég lehet nekem Z mechanika alá?
[#t19p105485#]

5epatw836

Itt tart a terv. Ha van észrevélemény szívesen veszem. [#kacsint]

jau5ccsn9

Én a Z tengelynél a kocsikat fogatnám fel fixen és a sineket a mozgó lapra. A sinek is merevítenek és ha nincs teljesen leengedve a Z, akkor a marómotor felfogatása sokkal közelebb esik a fixen felcsavarozott kocsikhoz, kisebb lesz az esély, hogy beremeg. És alul összekötném az Y kocsikat. Talán az is merevít valamicskét. És egy 20-25 mm-es alulap asztalnak jót mutatna rajta.

5epatw836

A project folytatódik. Összeraktam tegnap ami már megvan.
A motorokat és a meghajtókat nézegetem.
Nema23 2NM es motorok és TB6000 -es driver 36V os táppal megfelelő lehet? Vagy eggyel nagyobb motort válasszak?
Az X tengelyt kettő motor fogja vinni.

000000000

Szia! Szerintem ez gyenge lesz. Az én gépem 55x70cm alapú és a lábait 45x90mm alu profilból csináltam. Annál gyengébbet nem ajánlanák mer nagyon fog remegni/rezegni. Na meg a kerekeket is kihagynám... Én is először kerekekkel csináltam az én gépemet, de annak ellenére hogy sokkal erősebb kerekeket használtam, nagyon remegett, ezért levettem róla. Kerék nélkül  sokkal stabilabb és nem remeg.

5epatw836

Szia!
Köszi a tanácsot, de már késő. A váz és a mechanika összeállt. Most tesztelgetem. Majd kiderül mire képes. A Mach3-al küzdök de nagyon.

5epatw836

Itt egy album képekkel, videókkal: Link.

000000000

Szia!

Én is Mach3-vel kezdtem, de már régen feladtam, átmentem az UCCNC-re, mert szerintem az jobb. Jelenleg UC300ETH-val használom.

5epatw836

A gépvázra kerül még egy 20mm vastag asztallap ami vagy vasból lesz vagy aluból, ha tudok szerezni. Az majd ad neki merevséget. Az orsóval szembe fordított motorok nem szimpatikusak, mert nagyon kilóg. majd kiderül mennyire remeg.

5epatw836

Problémám van a Z tengellyel. Üt a golyósorsó, ezért szorulva megy. Linken két videó, hanggal. egyik
másik
Szerintetek mit lehet vele kezdeni? A felső csapágy elég szoros illesztéssel lett berakva. (csapágyház melegítve)
Lehet ez hatással rá? Vagy egyszerűen szar a golyósorsó? (egy fórumtárstól vettem)