Épül a gépem ::: Gatesz

Indította gaben, 2025 február 26, 08:01

Előző téma - Következő téma

3ztiz2p39

Ekkora gépnél a gyorsjárat értéke általában nem lényeges, ha stabil a mechanika akkor célszerű a gyorsulásra optimalizálni, mint ahogy itt a fórumon tanultuk.
De tudni kellene:
- mozgó tömeg
- orsó átmérő
- orsó hossza
- orsó emelkedése
- motor nyomatéka

3ztiz2p39

legjobb lenne a motor adatlapja

gsz03b27r

A gép gyorjárati sebességét (és még sok minden mást is) mindig a felhasználói igényeknek megfelelően kell tervezni.
Jelenleg 1mp alatt 100mm tesz meg a leírásod szerint ami a legnagyobb távot is 5,6mp alatt teszimeg egyik végállásból a másikba.
Ha ez keés akkor változtass az áttételen.

A léptetőmotorok nyomatékgörbélye egy kép 2Nm motorról.

A bordáskerekeket ha ütnek mindenképp cseréld és ha lehet vagy úgy rendeld hogy kész furat legyen vagy szakemberrel furasd ki.
A gép pontosságát nagyban befolyásolják a hibás bordáskerekek.

5epatw836

Az X tengely
-szíjhajtás, áttétel 16:20
-2db motor
-2db orsó, L670mm, D16mm, 10mm emelkedés
-mozgó tömeg talán 25Kg

Az Y tengely
-szíjhajtás, áttétel 16:30
-1 motor
-1 orsó, L650mm, D16mm, 15mm emelkedés
-mozgó tömeg talán 10Kg

A Z tengely
-direkt hajtás, áttétel 1:1
-1 motor
-1 orsó,L170mm, D16mm, 5mm emelkedés
-mozgó tömeg talán 4Kg

Ilyen motorjaim vannak:

5epatw836

A bordás kerekekkel megjártam, mert T5-öst vettem és ebből a típusból nem találok sehol méretre fúrtat. (az ebay-en) Úgyhogy lehet vennem kell másik szíjakat is. Pl:HTD3

3ztiz2p39

Y-nál 1:1 - 1:1,5 közt érdemes választani.

3ztiz2p39

Z-t lehetne akár gyorsítani is 1:0,5-ig

gsz03b27r

https://www.powerbelt.hu/

pl: it tudsz előfurt bordáskerekeket venni HTD-3M

3ztiz2p39

X-nél szintén jó lehet 1:1 - 1:1,5 közt.

De biztos ami biztos keresd meg Robsy fórumtársunkat ez ügyben, Ő majd megmondja a tutit.

5epatw836

Kicsit gondolkodtam, és arra jutottam, hogy lehet, hogy tényleg jobb lenne gyorsító áttétel, mert úgy alacsonyabban tudnám tartani a motorok fordulatszámát, és nyomatékosabb lenne a gyorsabb mozgások közben is. Ha jól gondolom, nem a tömeg felgyorsítása és lelassítása a probléma, hanem a saját fordulatszámának változtatása magasabb fordulaton. Nem akarok extrém sebességeket, hanem a meglévő alkatrészeket optimálisan összehozni, ha már muszáj lecserélnem a kerekeket. Még nyitott a lehetőség egy jobb választásra.

3ztiz2p39

Az  X és Y nem gyorsíthatod, az 1:1 is már határeset.
Akkor optimális a hajtásod, ha a meghajtott cucc össz. tehetetlenségi nyomatéka egyenlő a motoréval.

000000000

Az én gépem 400x300x150mm, direkt hajtású 1605 golyós orsóval van csinálva, minden tengelynek 7000mm/min a max sebessége és 700mm/s2 a gyorsulása. Gyorsabban is mehetne, de én nem engedem mert erre a kis gépre nekem ez bőven elég.

5epatw836

Sajnos nem sikerült jóra megcsinálnom a Z tengely mechanikát. A dolog több sebből vérzik a dolog.
Az lenne a kérdésem, hogy az ebayen árult golyós orsó készletek használhatóak e, vagy nem szabad megvenni? Pl.: ilyent.

gsz03b27r

Nyugodtan megveheted jó az orsók végmegmunkálása is.
Már többet használtunk különböző gépekhez.

5epatw836

Oké, köszönöm.
Elég lehet az én gépemre egy 1204 es méret, vagy vegyek 1605-öt?