Épül a gépem ::: Gatesz

Indította gaben, 2025 február 26, 08:01

Előző téma - Következő téma

5epatw836

Köszönöm. Beszerzem.
És a motorokhoz milyen vezetéket kellene használnom? Gondolom a minél több elemi szálból álló a jobb. Keresgettem, de nem nagyon találtam. 3A-osak a motorok. És szeretnék egy 2KW-os főorsót.

gsz03b27r

A probléma a 30mm sugár.

Az energialáncba való kábelek és a robot kábelek is álltalában a kábel átmérőjének 7,5x a minimális hajlítási sugár olyamatos mozgásnál.
Pl:
Ez egy energialáncba való kábel: IGUS CF130.05.04.UL 4x0,5mm2
6mm átm. x 7,5=R45mm a minimális sugár energialáncba.
5.000.000 hajlítási ciklust visel el.
és még nem is árnyékolt, az még növeli az átmérőt.

Ez  jó a motorhoz, a R30 sugár viszont ide is kevés.

Pl:IGUS CF10.10.02 4x1mm2 árnyékolt. Ultra hajlékony.
8mm átm. x 5 = R40mm a minimális sugár energialáncba.
5.000.000 ciklus, ha már R48 akkor 7.500.000 ciklus,
ha R64 10.000.000 ciklus

vyvk7xm7

A kis hajlítási sugár miatt kis külső átmérőjű vezeték kell. De árnyékolt.
Szükség esetén, a több erű kerek kábelek helyett, adódik a szalag szerkezetű kábelek használata.
Nem profi felhasználásban, pici léptető motornak például a lapos, szilikon szigetelésű USB kábel, vagy a lapos CAT6a kábel.

5epatw836

Köszi, a tippeket. R28-as a lánc, de a nagyobb távolságot tartok a két rögzített vég között, akkor tudom növelni a rádiuszt. Szerencsére van hely.

5epatw836

Sziasztok!
Végre eljutottam odáig, hogy működik rendesen a gépem. Fel került az asztallap is. Szeretnék venni egy vízhűtéses marómotort. 2,2KW teljesítményűt. Frekiváltóm van 3x230V-os 600Hz-et tud. Tudtok valami motort ajánlani, ami nem hullik szét pár hónap után? Aliexpress-es is szóbajöhet? Igazából hobbi célra kell fa, műanyag, esetleg alu megmunkáláshoz.
Azt látom, hogy árulnak 3 illetve 4 csapággyal szerelt motorokat. Valamint fém és porcelán csapágyasokat. Melyiket érdemes választani? Van számomra jelentősége? Vagy inkább csak ipari környezetben?
Még apróságokat igazgatok rajta, hamarosan teszek fel képet/videót.
Válaszokat köszi.

wkbgzy80t

Szia!

Mindezt úgy írom, hogy nem vagyok igazán hozzáértő a mérnöki szakmán belül. A kerámia golyós csapágyak elvileg gyorsabb fordulatot tudnak, illetve hoszabb az élettartamuk, tehát nagy  fordulatszámú főorsóba (hobbyban sztem ez már a 12000+-t is jelenti), ami fához műanyaghoz és majdnem mindenhez ideálisabb , feltétlenül érdemes kerámia golyósat venni, csak az a kérdés, hogy a fenti előnyök a tipikus aliexpress ketegóriában is érvényesülnek-e. Én is kínai főorsót vettem, az nagyon jó. 4,5 kw 24000 30as meredek kúpos, kerámia csapágyas. Kb 750 volt vám előtt, de az sem volt sok. Igaz ez már kb 3 éve volt. Jianken a márka. Emailen lehet írni nekik. Rendesek gyorsak.

5epatw836

Nos, megvettem, megjött a motor készletben. Beépítettem, bekötötttem mindent, jött a főpróba és a hidegzuhany. Eddig egy egyenescsiszoló volt a főorsó, 230V 1F-ról hajtva. Sima mezei 4x1 MT káblet húztam be az energialáncokba az új főorsóhoz, mert amatőr vagyok. Gyakorlatilag használhatlanná vált a gép. Annyira megszórja a frekivátó és az MT kábel a vezerlést, hogy mind három tengely össze-vissza remeg, de nagyon. Ezért keresek most dupla árnyékolt 4x1,5-es kábelt.
Aztán ahogy nézegetem a kábelek paramétereit, jött a következő pofon. Több helyen írják, hogy átmérő * 15-10  rádiuszban szabad hajtogatni ezeket a kábeleket. Kb D10mm a kábel, tehát R100-es energialánc kellene minimum. Én R40-es láncokat építettem a gépre.
Kérdésem az lenne, hogy mennyire kényes erre a kábel.
És ha igen, akkor van e valakinek ilyen R100, max 25x38-as belső méretű lánca? [#nemtudom]

xw705sph

A 4x1-es LiYCY 7.2 a 4x1.5 pedig 8.2mm vastag. A hajlitasi sugar 7.5*d. Szerintem ez ezen a forumon boven belefer.

gsz03b27r

IGUS CF10.10.04
Energialánc kábel (5xd 5x8=40mm) ez elég neked 4x1mm2.
A frekiváltó közel van a vezérléshez, nincs szürő a frekiváltó
bemenetén sem.

3ztiz2p39

Én első körben az EPH köröket gondolnám át.
(a motorban be van kötve ténylegesen a földelés?)

5epatw836

"(a motorban be van kötve ténylegesen a földelés?)"
Igen megmértem. És a VFD-re is rákötöttem a megfelelő pontra.

5epatw836

"IGUS CF10.10.04" Köszi. Ez egyszeresen árnyékolt? Az nem gond?
"A frekiváltó közel van a vezérléshez" Sajnos igen de ezen tudok legkevésbé változtatni.
"nincs szürő a frekiváltó bemenetén sem." Nincs. Kellene? Nincs benne?

5epatw836

Köszi. Ez is csak egyszeresen árnyékolt?

gsz03b27r

Az árnyékoló sodrat sürűsége az IGUS CF10 elegendő.
A frekiváltóba nincs zavarszürő.
Minimum pl: Miflex PF-FP250/16-10N kell.
Minden jelkábel ami 20cm hoszabb árnyékoltnak kell lenni.
Mindkét végét az árnyékolásnak füldre kell tenni.
20cm alatt össze kell csavarni mint az UTP kábeleket.
A frekiváltót be kell rakni a sarokba a DC tápok helyére,
a DC tápból elég egy , még sok is.
A DC vezetéket is sodorni kell.
Léptetőmotor kábeleket is sodorni a szekrényben vagy árnyékoltra cserélni.
Az LPT szalagkábel alól azt az összetekert vezetéket eltávolítani mert az is egy antenna ként viselkedik.

3ztiz2p39

Szépen dolgozol, de nem feltétlen helyesen.
 Nem látok egy kitüntetett földelési pontot és onnan csillagszerű elágzásokat. A szerelölap le van kötve?
A gépvázat is külön illik/kell egy 2,5-4 mm2 "ződsárgával" bekötni.
 Frekiváltoban mennyire van állítva a pwm freki?.
Szóval sok minden lehetséges, itt csak ötleteket kaphatsz de a tutit neked kell megtalálni és a tuti sokszor nem is tűnik elsöre logikusnak.
Minden esetre kísérletezni kell és ha már így egyben van a cucc a lehető legkisebb átalakításokat kell eszközölni.