Épül a gépem ::: Gatesz

Indította gaben, 2025 február 26, 08:01

Előző téma - Következő téma

2vkx6unz

Szia, Én ugyan nem vagyok gépész végzettségű, de ebben a mérési elrendezésben azt mérted ki, hogy a golyósorsó külső palástfelülete és a végmegmunkált tengelyvégek között van-e excentrukusság. Nem ismerem pontosan a golyósorsók gyártási technológiáját, de mivel a golyók egy horonyban futnak a külső palást lehet excentrikus a végmegmunkáláshoz képest mivel az orsó működését, pontosságát nem befolyásolja. A korábbi módszer amikor az anya palátján mértél szeritem jobb mert ott a golyók a helyükön fekszenek fel és nem méred bele az orsó palástjának a gyártási pontatlanságát.

Ideális esetben csúcsok között kellene mérni, de ez is csak akkor lenne jó, ha a központfurat már az orsó menetes részének megmunkálásakor belekerül az orsóba...

A csapágy mennyire szorosan illeszkedik az orsóra? Nincsen ott semmilyen sorja van bármi egyéb ami a csapágyba helyezés és az orsóanya rögzítése után elhúzza , feszíti a tengelyt? Az anya az orsón nem lötyög nem húz félre?

fwg7s098t

Szépen leírtad, de mi a helyzet a kúpos szorítóhüvellyel szerelt csapágyaknál? Elég sokat szereltem, cseréltem, de egyetlen támpont a csapágyhézag beállítása, függetlenül attól, hogy melyik gyűrű végez forgómozgást.

gsz03b27r

Szia István

A választ megtalálod a lentebb beillesztett linkben.
Magyar nyelven.
Leírva a különboző csapágyak ki-be szerelés stb...

fwg7s098t

Szia.
A linken található FAG leírást ismertem, (rendszeresen tartanak oktatást, ismeret frissítést a gördülőcsapágy-gyártó cégek), de az Általad írt :"Általános szabály, hogy mindig azt a gyűrűt kell szorosabban illeszteni, amelyik a terhelés irányához képest forog."  Ez a szorítóhüvelyes szereléskor nem mindig teljesül, ezért is írtam a hézag beállítását mint egyedüli támpontot.

xe44memnh

A csapágy ha ferdén van a csapágyházban akkor sem fog ütni az orsó vége. az asztal szélére

A csapágyat rakd fel a helyére anya nélkül.
A csapágy külső gyűrűt fogasd az asztal szélére úgy, hogy az orsó lefelé vagy felfelé álljon.
Forgasd meg kézzel üt vagy nem.
Ha nem üt rakd fel az anyát.
Forgasd meg ismét.
Üt vagy nem?
Ha üt az anya húzza félre.
Azon nem csodálkoznék.

3ztiz2p39

A mérésed és a videó alapján vacakul sikerült a végmegmunkálás.

Csináltasd újra kisebb csapágymérettel, vagy perselyeztesd meg esetleg vegyél másikat, nem drága.
Csúcsfuratot raktak a végébe? Ha nem akkor már eleve komolytalan.

Ilyen rövid és tömzsi orsót nem kell mindkét végén megcsapágyazni, elég felül, de az precíz gyári legyen vagy állítható, itt a fórumon is kapni SKF-eket.

Az anyát ha lehet fordítva szereld be, egyrészt akkor nem a csavarok tartják a terhet, másrészt kicsivel messzebb kerül a csapágyháztól.

5epatw836

Dolgoztam az ügyön. A felső csapágyház szoros illesztését megszüntettem és új csapágyat tettem bele. Szerencsémre sikerült úgy kicsiszolnom, hogy kézzel nagyon passzosan megy bele a csapágy. Szétszedtem, kimostam a golyósanyát, újrazsíroztam. A golyósanya házán is alakítottam egy kicsit, de az nem az igazi. Szerintem a két fontos felület nincs derékszögben, és ha meghúzom a csavarokat akkor feszül. Majd megpróbálom lemaratni újra, ha nem sikerül csináltatok másikat. Az orsó végeit nem én csináltam, így vettem, csak másik csapágyház volt rajt. Központ furat egyik végében sincs, ezért nem is lehetne két csúcs közé tenni. Összeszereltem mindent, kicsit jobb lett, de nem jó. De ma is tanultam. :)
Itt egy videó a ma esti tesztről: Még van hova fejlődni.

5epatw836

Elkészült az első alkatrész a gépemmel, a gépemhez. Végállás szenzor tartó panelka. Mivel egyetlen egy marószerszámom sincs ezért csináltam egy V-bit-et Egy törött menetfúróból aminek 6mm-es szára van. És hellyel közzel jó lett. :)

ihvhgd64x

huatn6gfd

Megnéztem volna a képet, ha megjelenne. Miért nem használod a rendes képfeltöltő funkciót? Nincs lehangolóbb egy fórumon, mint az eltűnt képek helye... :(

ihvhgd64x

t5jvxzhgc

Parancsolj...[#kacsint]

huatn6gfd

Köszi!

Tőlem gugli bejelentkezést kér.

5epatw836

Azért nem ide töltöttem fel, mert már feltöltöttem máshova. Nem akartam feleslegesen terhelni az oldalt. Érdekes, hogy az album nyilvános, és mégis bejelentkezést kér. Na mindegy ezentúl ide is feltöltök mindent, amit meg akarok mutatni nektek is.

5epatw836

Egy ekkora gépnél mint az enyém (560x470x135) mekkora gyorsjárati sebesség az elfogadtató? Most kb 6-7000mm/min-t tud. Az X és Y tengelyek lassító áttétellel vannak meghajtva. Az X 16:20 arány. A golyósorsó 10mm/ford emelkedésű. Ha jól számolom, 6000mm/min sebességnél 750/min-t forog a léptető. Így mérések alapján több mint 45Kg húzóerőt tud kifejteni minden tengelyirányban kb F400 sebességnél.
Azon agyalok, hogy kell rendelnem másik szíjkerekeket, mert amik most rajta vannak, nem jól lettek felfúrva és ütnek. Hagyjam meg az áttételt ahogy most van, vagy vegyek olyan kerekeket amivel 1:1 az áttétel, vagy esetleg gyorsító áttétellel, és akkor nem kell ennyire pörögnie a léptetőknek. Nyomaték meg van több mint elég.
Tapasztalt kollégák véleményét várom. Köszi.