Épül a gépem ::: Gatesz

Indította gaben, 2025 február 26, 08:01

Előző téma - Következő téma

wkbgzy80t

Szia

Sokat fejlődött pozitív irányba. Szerintem csavarozd le az egészet minél merevebben valami masszív dologra, mert így nem gátolja semi, hogy az egész szerkezet csavarodjon (rezgés szintjén értem). Beton tömb pl..?

vyvk7xm7

Az OSB lemezzel meg a szerszámokkal a tetején, ott egy remek fűrészbak. A szerkezete csupa háromszögformából áll.
Ettől nem nyaklik.
Ahol a funkció miatt muszáj négyszögnek lennie ott ügyesen beépítettek egy átlós merevítőt, ami a négyszöget két háromszögre bontja.
A háromszög stabil. Orrod előtt a jó példa.
Amúgy, tetszetős. [#eljen]

5epatw836

Köszi, a javaslatokat.
Még rajzoltam egy kicsit. Ehhez a verzióhoz már elvileg vennem kell még legalább egy 500mm es profilt.
Így néz ki:

5epatw836

Eddig jutottam. Nem tudom, hogy a lábak így jók lennének e. Több gépet láttam hasonló megvalósításban. Így plusz 100 mm-ert nyernék X irányban.

5epatw836

Nagyon hosszas google-zás után kiderítettem , hogy ezek Rose+Kreiger profilok. Rose+Kreiger
Most vadul keresek hozzá összekötő elemeket, anyákat, de nem sok sikerrel.

870i9bgc

Szia, elnézést ha félre vezettelek, hasonló profil van nekem is 50×100 akkor lehet valamibe a keresztmetszete más. A takaró elemekre és a sarokelemekre is robotunits van ráírva illetve a gyártó oldaláról töltöttem le a CAD file-t.

000000000

Értem én, hogy a virtális monitor meg tervező program mindent elbír, de a valóságban azok a 45 fokos profil merevítők rögzítése hogyan lesz megoldva?

ra8nsmk6w

Ugyanezt szeerettem volna tegnap megkérdezni!
Az egyik legnehezebben kivitelezhető hobbi körülmények között, a korrekt derékszög.

5epatw836

Néhány hozzászólással ezelőtt lettem rábeszélve a "háromszögezésre". Most meg azt mondjátok, hogy nem fogom tudni megcsinálni. Az igazat megvallva, gondolkodtam rajta, de nem születettt még megoldás. Van egyáltalán jó megoldás? Én nem egy mikron pontosságú gépet akarok építeni, hanem egy "első cnc" -met. Ráadásul haszált, bontott anyagokból. Azt már tudom, hogy hogyan nem lehet, kérlek benneteket adjatok tanácsot, hogy hogyan csináljam. [#nemtudom]

jau5ccsn9

Barkácsáruházakban lehet venni polctartó konzolt. A pontatlanságát tizedes alátétlemezekkel korrigálhatod. Szerintem a semminél jobb és az ára sem horror.

vyvk7xm7

Aztán még lehetne egyszerűen egy vastaglemez csíkból, a két végén 45 fokba vágva és megfúrva, házilag.

837pzgjm7

Remélem hozzászólásommal nem váltom ki a csapat rosszallását ,mivel főleg erre szeretnék reagálni:
"...hanem egy "első cnc" -met. Ráadásul használt, bontott anyagokból..."
Gondolom a költség sem mindegy.

Használj az összekapcsolandó idomok oldallapjára illeszkedő csomólemezeket. Lv.3 mm-es acéllemezből elég merev kapcsolatokat lehet kialakítani. Kettő vagy három idomot is összefoghatsz egyszerre. Lehetőleg párban, az idom mindkét oldalán legyenek egymással szemben.
Ha van lehetőséged megrajzolni és lézerrel kivágatni még esztétikus is lesz, és a rögzítésre szolgáló furatok is pontosan egyszerre elkészülhetnek.

Természetesen a hagyományos, lakatos munkával is elkészíthetők a csomólemezek, de legalább néhány jól választott szélességi méretnek megfelelő sávot érdemes valahol gépi lemezollóval levágatni. Azokat már könnyebb házilag tovább alakítani.

Nem feltétlenül kellenek méregdrága horonyanyák, vagy horonycsavarok. (A csomólemezek "nyelik" a csavarokat.)

Kis igazítással rövid kapupánt csavarok is használhatók.
A ma kapható csavarok többségénél már szabályos négyzetes, hasáb alakú a fej alatti, elfordulás elleni rész.
M8-M10 csavaroknál a 8-10 mm-es horonyba ez jól beilleszkedik.
Tapasztalatom szerint többféle profilba is beilleszthetők.
Van ahol a fej részen kell egy kis párhuzamos lapolást készíteni van amelyik profilnál a csavarfej alatti négyszög magas egy kicsit. Nem sok munka pár mm-t alacsonyabbra venni (reszelni, esztergálni).
Ha esetleg lézer-vágott a hevederlemez, akkor négyszög alakú nyílás is készülhet a csavaroknak és nem kell a csavartőhöz nyúlni..

Egyetlen hátrány, hogy zárttá váló horonynál ezeket a csavarokat előre be kell helyezni.

Még egy tipp, hogy a hevederes sarok kötés "alakzáró" is legyen. Szintén csak lézervágott kivitel esetére.

A csavarok részére készített furatok mellett két oldalon készüljön egy-egy U alakú, ~0,6-1 mm résszélességű kivágás.
Az U alak szára legyen párhuzamos a profil hornyok oldalával.
A szárak között megmaradó test szélessége legyen azonos a profil horonnyal. Ha ezeket a nyelveket előre kinyomjuk a lemez síkjából, csomólemezünket már nem a csavarok laza furata tájolja, nyelvek benyúlnak az alu hornyokba, a kapcsolat alakzáró is.

Leírva hosszú, de talán érthető...
Ajánlom még a [#623@Devecz Miklós] fórumtársunk gépeiről készült képeket, sok ötletet meríthetsz!

837pzgjm7

Kb. így nézne ki egy kombinált sarokpont + Talp hevederesen.
Továbbá egy derékszöges és egy kettős 45-fokos kapcsolathoz való csomólemez.

A csavarok itt dekoratívabbak, viszont T anya helyett hegeszthető négylapú anyák vannak a hornyokban.
M8, Lt.14  DIN928.
Rengeteg kellett, fillérekből megvolt és a célnak megfelelt.

837pzgjm7

És a spórolós T-horony csavar ....
(M10 kapupánt cs. + 45-ös BOSCH(?) profil megszégyenítve)