Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Gatesz

Indította gaben, 2025 február 26, 08:01

Előző téma - Következő téma

jau5ccsn9

GAtesz megoldásánál a megmunkálás az Y kocsik felett történik 100-150 mm-el. Ha megemelné úgy, hogy a megmunkálás a kocsikkal többé-kevésbé egy síkban legyen, a rövidebb erőkaron  keresztül kisebb erővel billenti előre-hátra a hidat, ezáltal kisebb lesz a kocsikban az első és utolsó golyókra jutó terhelés.
Ha a kocsik lötyögnek 0,05-0,1 mm-t, az az elmozdulás a golyósortól 100-150 mm távolságra nagyobb (kb.2-4x akkora a kocsik és a hídlábak hosszától függően), tehát a gép pontatlanabb lesz.
De mégegyszer mondom, nem értek hozzá, csak azért írom itt le a véleményemet, mert tanulni szeretnék és ha lehet ne saját káromon. Külön köszönöm, hogy megosztja/medosztod a véleményét, tapasztalatát, tudását.

Szalai György

Ezért az előnyért érdemes lehet feladni a sínek alulra helyezéses védelmét.
Ha mindenképp marad a sínenként egy kocsis kiépítés.
(Bár az egy kocsis megoldás szerintem maráshoz még így sem elég jó.)

jau5ccsn9

Köszönöm a megerősítést. Szerintem még néhány méter aluprofilra is szükség lesz, ahhoz hogy ne csak levegőszántásra legyen alkalmas a gép.

5epatw836

Az X tengely sínje és kocsijai 2x2 golyósorosak.
Ha veszek másik sínt és 4 kocsit ami 2x1 golyósoros, akkor előrébb leszek? Azzal jó lesz?

Vagy keressek a meglévő sínre még 2db kocsit?
https://forum.hobbycnc.hu/uploaded_images/2019/05/ybnfkgk6whmf7g67bthv_1891.jpg

jau5ccsn9

Ha találsz megfelelő kocsit az lenne a legjobb, de még az is járható út, ha veszel 1 db sínt 2 kocsival, a meglévő 2 kocsit egy sinre teszed és valamilyen alátétlappal kompenzálod a magasságkülönbséget közötük (ha nem találsz ugyanolyan magasat). A maradék kocsi nélküli sint meg elhasználod keresztmerevítőnek. Én mindenképp 2x2 golyósorosat vennék. A spórolás nagy dilemmám (volt) nekem is, de ha már csinálod és használni is akarod... Inkább legyen készen pár hónappal később és kerüljön 20-30 ezerrel többe, de legyen jó. Szerintem.

Szalai György

Egy vélemény a sok közül.
Ha a meglévő vaskos sínekre teszel még egy-egy kocsit, akkor alig marad munkaterületed.
Cserében merevebb lesz maga a sin, mint az őt tartó aluprofil.
De elég akkora munkaterület?

A négy golyópálya a teljes, mindenirányú egyforma terhelhetőséget szolgálja.
Hobby felhasználásban, párba szerelt sin és négy kocsi esetén ennek semmi hasznát nem veszed.
Ha a kétsoros olcsóbb, akkor szerintem azt érdemes használni.

Szalai György

Ha másikat veszel, részesítsd előnyben a neked hasznosabb tulajdonságúakat.
Pl: Jó ha a golyók hevederbe fűzöttek a kocsin belül. Nem minden típus ilyen. Képtelenek egymást utolérni, nem akadhatnak össze, ezért jól tűrik az oszcilláló mozgásokat.

Terhelhetőségre a 15mm széles sin elég, aminek csak 40mm körüli rövid kocsija.

Katalógusokat nézegetve behatárolhatod hogy milyesmire szeretnél törekedni.

rokonok

Szia itt egy elképzelés nézd meg. Masszív  konstrukció ma termeltem meg. Egy tengelyt készítettem el.

kaqkk007

Jól néz ki a látványterv de én az asztalra fogatott linsineket inkább átforgatnám az asztal alsó felületére
akkor kevésbé lennének veszélyben a maráskor keletkező por
miatt .

rokonok

rokonok

Na összeállt alulra került a 2 sín. Kész a 3 tengely.:)

jau5ccsn9

Miért kell 2-2 sín oldalanként?

svager

rokonok

Stabilabb az oldalsó rész.

5epatw836

A hirdetett legkisebb akutátor alkalmas lehet a tervezett gépemhez Z tengelynek? [#t19p104737#]