Épül a gépem ::: Gatesz

Indította gaben, 2025 február 26, 08:01

Előző téma - Következő téma

gsz03b27r

A csapágyházat megfelelő illesztési méretre kell ezstrergálni. Nem mehet bele a csapágy melegítéssel! (Az a csapágy már kuka)
Nem ütheted verheted bele a csapágyat mert azzal máris tönkretetted és kidobhatod a csapágyakat. A hajtás oldali két ferde hatásvonalú csapágyat megfelelő nyomatékkal kell előfeszíteni (nem megtépni a csavart).
A szabad oldali csapágyfázat is tedd fel.

gsz03b27r

Összeszerelés

[yt]TsOPaRAayFk[/yt]

t5jvxzhgc

Szép, tiszta, fehér a kesztyűje...
De, ezt a képsort nem is értem...(3:40-től)
Mit mér, mihez méri?

[yt]TsOPaRAayFk##t219[/yt]

gsz03b27r

3.35mp. kép.
a lineális sin síkja és a golyosorsó síkja párhuzamos legyen.
Mert nem futhat keresztbe.

5epatw836

A másik csapágyházat csak a videó miatt vettem le, hogy látszódjon, hogy üt. A hajtás oldalon csak egy csapágy van, nem is férne el kettő.  A csapágy nem lett beleverve, hanem felmelegítettem a csapágyházat, és beleesett a csapágy.

iv43r83d

Szia!Az orsót leellenőrizted? Az orsóhoz képest a végmegmunkálás futás pontosságát.

ywathzay

Először ki kellene órázni, hogy jó-e a végmegmunkálás, valamint a tengelyre a csapágy megfelelően van-e felhelyezve.

ywathzay

Érdekes videó. Mi a megfelelő méret a csapágy ill csapágyháznál? Ez ahogy látom igen laza illesztés. Furcsa ez egy kicsit. Most amikor gépekkel mikronra dolgoznak, és mérik mérőgépekkel temperált helyiségekben, ennyire laza illesztéssel készül egy ilyen szerkezet minden szempontból. Csapágynak tényleg nem jó ha felütik, károsodhat, ezt még erőből tolni sem kellett a tengelyre, ez jól van illesztve? még csak nem is "cuppanós". Van a 40pár éves Strigon marógépem. A keresztszán fedelei-nevezhetjük a keresztszán orsójának csapágyházainak- illesztőszeggel vannak a helyükön, +4 db csavar, hogy azért le ne essen. Nincs bájlagolás, lemezkék behelyezve a merőlegesség, valamint párhuzamosság elősegítése érdekében. Nincs laza illesztés, minden a helyén van merőlegesen, párhuzamosan. Itt gyakorlatilag pontatlanság van, nem kicsit. Én szentül meg voltam győződve, hogy egy ilyen szerkezet precíz, pontos. Gyakorlatilag csak a csavarok és ezáltal a súrlódás tart mindent a helyén. Ma is tanultam valamit.

5epatw836

5epatw836

A csapágy nagyon pontosan passzol a tengelyvégre, de még kézzel felhúzható. Egy anya tartja az orsón. A tengely másik vége viszont eléggé laza illesztésű. Szó szerint ráesik a csapágy.Oda nem is tettem csapágyat, hanem csak egy bronzperselyben forog.

iv43r83d

fwg7s098t

Egy vékonyfalú vállas perselyt kell esztergálni, sárgaréz, vagy hasonló anyagból. Németül futter-nak hívják..A furatának meg kell egyezni az orsó külső átmérőjével, max egy századdal nagyobbra hagyva kell az orsót belefűzni,természetesen mindvégig a tokmányba marad a persely. Ezután finoman rászorítva a tokmányt a perselyre, központos futás az eredmény. A tengelyvéget indikátorórával ellenőrizve megállapítható az esetleges eltérés, és javítható is ily módon.

t5jvxzhgc

IdézVan a 40pár éves Strigon marógépem.

Azt azért ne feledd, hogy a Te Strigonod (meg mindenki másé is) az akkori legjobb tudás szerint, még az örökkévalóságnak készültek.

Ezek a csilivili csillogó csodák meg...NEM!

5epatw836

Hááát akkor ebből nem lesz mostanában semmi. Sajnos nincs esztergám. Melóhelyen meg... inkább hagyjuk. Gyakorlatilag egyetlen alkatrész sem készült el elsőre jól. De volt ami még harmadikra sem. Jelen állásban ott tartok, hogy veszek újat, az talán jó. Vagy majd kitalálok valamit.

xw705sph

Kicsit en is lazanak erzem a dolgokat.
Szerintem ez a gep csak a video kedveert keszult, mas turesekkel, mint a valosagban.