Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

designr

Az ábra nagyon pici,nehezen látható..a fenti párhuzamos rész a lencséig tart.Az azt követő hosszabb rövidebb az anyagig.
Középen az anyag.
Azt szemlálteti hogy hosszabb fókusztávval nagyobb lessz az a szakasz a lézersugárban amig az kis átmérőn,tehát a vágható tartományban dolgozik.A vágott anyag vastagságával pedig egyenesen arányosan nő a folt átmérő.
Gondolom laikusként hogy kis fókusztávval már pár mm vastagságnál is annyit nő nyaláb átmérő hogy nem dolgozik szépen.

4ybj8h3c8

A lencse tulajdonságai okozzák. A szférikus aberráció plusz a sugár divergenciája miatt a büdös életben nem lesz végtelenül kicsi fókuszpont.
Nagyon durván rajzolva ez a valóság (kiszerkeszteni nem fogom, akinek nem tetszik, majd megrajzolja).

svejk

Az az ábra akkor is béna!..vagy a szöveg.

A lézersugár -tételezzük fel- 3 mm átmérőjű párhuzamos sugárnyalábban érkezik a lencséhez. És mindeggyikhez...

Tehát mindegyik lencse átm.3 mm-ről-kezd fókuszálni.
Az ábrán a fókuszpont körül a kis téglalapok jeleznék az anyagot.

RJancsi

Ezt nem egészen értem... A lencséből kilépő sugár mitől görbül meg? Ilyenről valami Einstein nevű fickó beszélt (térgörbület), de az is magas nekem. Valaki elmagyarázná egyszerűbben?

svejk

Oké, ezt tudjuk a gyerekkori kísérletekből, a zseblámpa lencséjével csak 2-3 mm-es pontot sikerült összehozni, míg egy precízebb nagyítóval jóval kisebbet.

És akkor gondolom a hosszabb gyújtótávolságúak a rosszabbak ilyen szempontból.
No de mennyi lehet mondjuk egy 50 és egy 100 mm fókuszú lencse fókuszpont átmérőjének a különbsége? Létezik hogy több mint tízszeres mint az ábrán?

4ybj8h3c8

Olvasd el figyelmesen.
Vagy rajzold ki magadnak a sugárutakat 2 mrad-os sugárra, 40-es fókuszú lencsére. Mint írtam, én nem teszem, de mint írtam akinek nem tetszik megteheti.
Aztán csodálkozhat, mert kb. ugyanezt fogja látni.

4ybj8h3c8

A hosszabb gyújtótávnál a "parabola ív" hosszabb. Jobban elnyúlik, tehát hosszabb távon van aránylag vékony sugár.

996dwuf96

Sziasztok '
Innét indult a történet  , hát ide teszek fel két képet.
A 2w -al készült kép  méret 90x110 munkaidő már nem emlékszem de óra nagyságrendű volt
A CO val készült kép 145x175 munkaidő 36 perc.
A kép előkészítésen van még reszelni való.
Lassan majd kialakul ez is.
Levente

4ybj8h3c8

Itt már jobban látszik. Az viszont még ebből sem derül ki, hogy az alsó részen még az sem mindegy, hogy a sík-domború melyik oldalán lépsz be a sugárral.

svejk

Ehhez sem kell diploma, de mennyi az annyi?
Nekem gyanús, hogy egy dupla távú fókusz tízszeres fókuszátmérőt tud csak.

Az eredeti oldalt nézve vannak ott még egyéb számok is.
de mindegy az az ábra így akkor is béna.
Vagy lenn olvasható vagy ne is lenne.

svejk

Megelőzted következő kérdésemet. :)
Mert a kínából jött lencsék is aszimetrikusak, de még senki nem írta itt le hogy kell használni.

Az ábrák bénasága viszont itt is meg van a felső lencse mi a tököm?

4ybj8h3c8

Azért annyira nem egyszerű.
A belépő sugár adatai nélkül alapból nem lehet számolni, amit ott lerajzoltak az inkább tájékoztató jellegű.
A lényeg amit írtatok az jó volt, nagyobb fókusztáv vékonyabb sugár, pontosabb vágás...

svejk

ja, hogy akromatikus...

thayscj6c

guliver83