Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

RJancsi

Ha jól sejtem a kromatikus aberrációval nem sok dolgunk van, a lézer eléggé monokromatikus. Csak a szférikus okozhat gondot. De még az sem igazán. Az én 1 W-os lézerdiódám TO18 tokozású. A kupak átmérője 3.55 mm, a fénykapu kb. harmada azaz 1 mm-es. Ha a kilépő nyaláb divergenciáját nézem, akkor is legfeljebb a lencsék középső harmadát éri, a szélük nem dolgozik.

svejk

Ez a sík oldal és visszaverődés arra értendő, hogy ami visszaverődik a munkadarabról az ugyan oda verődjön vissza a lencséről?

000000000

Nem !
A lencsék áteresztőképessége nem 100%, így a közel párhuzamos sugár a sik belépőoldalú lencséről kevésbé szóródik szét.

4ybj8h3c8

"A lézer mint olyan 1 azaz egyetlen hullámhossz ott miért is lenne kromatikus aberráció ?"

Jó kérdés. Lehet, hogy azért, mert napi rendszerességgel derül ki, hogy nem olvassátok a témával kapcsolatos összes hozzászólást, csak egyből ragadtok ki valamit?

"lazi | 957          Ma 09:59:45      [10127]
Ez is jó, de ez a kromatikus aberrációt húzza helyre, itt ez nem játszik, csak egy hullámhossz van."

Jééé, mik vannak... (voltak)

4ybj8h3c8

"Az alábbi képen egy 2" átmérőjű lencse van az asztalomon, de csak 1" méretű volt maga a sugár,
Ez lehet magyarázat a 2. dologra is"

Nem magyarázat, mert a fizika tudja a dolgát. A hatás a lencse teljes felületén él, csak ha kevesebbet használsz belőle akkor kisebb a mértéke.

4ybj8h3c8

Erre azért ne vegyél mérget, a tükröző felület visszaverő képessége nem attól függ, hogy sík, vagy domború, homorú. Ugyanúgy visszaverődik róla a beeső sugár adott százaléka, csak a visszaverődés szöge változik.
Fotonokban gondolkodj, egy adott foton nem foglalkozik azzal, hogy a találaton túli felület más része milyen geometriával bír.
Ha egy teniszlabdát hozzávágsz egy falhoz, visszapattan, ha egy betonkeverő oldalához vágod akkor is, hiába görbült a felület.

000000000

Én nem is ezt mondtam, csak nem szanaszét verődik így nem gyilkolva a környezetét és a élő szervezeteket.
És az és így ez a visszatükröződő fény mint a rádiófrekvenciánál is az állóhullám a generátor és az antenna között elnyelődik.
Csak lézernél ez a rezonátor és a lencse között jön létre ez.
Ha megtalálnám a CD-t amin az a pár 100 oldalas oktatóanyag volt akkor el is küldeném.

000000000

Akkor ezt újra :)

És az így visszatükröződő fény mint a rádiófrekvenciánál is az állóhullám a generátor és az antenna között elnyelődik.

4ybj8h3c8

Az, hogy a lencse melyik oldalát használod, nem a visszaverődés kérdése. (A rendszer alapól zárt kell, hogy legyen, az a 2-3% ami visszaverődik az nem oda vissza pattog, hanem szóródik még így is. (Fotonok szempontjából sík felület nem létezik, csak az optimálishoz közeli felületi minőséget tudunk elérni)
A lencse forgatása és állása a majdnem párhuzamos sugárnyaláb miatt lényeges, nem mindegy, hogy melyik a belépő oldal, és melyik a kilépő, más a fókuszált sugár keresztmetszete.

4ybj8h3c8

Szerintem ne keverjük a gömbsugárzót a lézer rezonátorral. Mutass egy antennát, aminek a lézerhez hasonló sugárzási karakterisztikája van. Majdnem párhuzamosan futó, egy irányba kilépő elektronok.

000000000

Repülő optikás gépen, hogy lesz zárt a rendszer ?
Max a ha rázárom a plexi tetejét :)
Sőt rapülő optikás gépen már sugárhossz kompenzátor is kellene ha fémet szeretnénk vágni.
A fázisretarder-ről már ne is beszéljünk.  
További szép napot ! [#wave]

4ybj8h3c8

Ne menj. Van még bőven szó amibe beleköthetsz.
Cáfold amiket írtam, ha nem megy akkor ne beszélj mellé, tudod, hogy az engem nem érdekel.

000000000

Csak mert te kérted [#papakacsint]
És még ennek a dupláján is rádióznak.
https://www.youtube.com/watch?v=T6HoYPgBTZ8

4ybj8h3c8

Mekkora a nyílásszöge egy ilyen sugárzónak, és mennyi a divergenciája egy lézersugárnak.
Megint kevered a dolgokat, Trabantot hasonlítasz a Mercedeshez.

000000000

Azt mondtad hasonló, és nem ugyanolyan.
Mellesleg ekkora frekvenciánál már úgy terjednek a rádióhullámok mint a fény.
Pár fokos nyílásszögről beszélhetünk ezért is kell a távcsöves célzó az antennára.
Tehát ki kötegszik kivel ?