Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

svejk

No jó, de az ott egy komplett lencserendszer...

Mondjuk nulladik lépésként el kellene dönteni, hogy pontosan milyen lencsét is adnak a kínai CO2 csövekhez.
Én csak annyit láttam, hogy síma és domború, de aztán hogy esetleg többrétegű vagy miegymás azt nem tudom.

t4fs3a8s

Ez fiber és nem co2 laser de az utolsó lencs it is a domború!

svejk

No azt hiszem ezzel a linkkel be is zárhatjuk a témát.
A CO2 lézernél akár homorú, akár sík az egyik oldal a domború részen kell belépnie a még fókuszálatlan párhuzamos lézernyalábnak.

svejk

Egyébként a tubus mechanikai kialakítása is ezt sugallja, mert alul a menetes gyűrű inkább a sík felületre passzol.

000000000

Pár lézer vágó fejet szétkaptam már azokban érdekes módon így volt.

t4fs3a8s

A kínai lencsék sík domborúak én lezárom a vitát annyival ,hogy 12-év használom így 3 síkágyas gépemen több mint 50 000 órával össz időben ha véletlen fordítva rakom bele hát elég gányul dolgoznak. Ha kérdésed van szívesen segítek magánban is mint itt már sok fórum társnak aki meg keresett!

000000000

Pont azt látni, hogy így kétszeresen törik meg a sugár.
amikor belép és mikor kilép, ezért kellene a másik felének is homorúnak lenni.
Viszont ha sík fele van felül akkor nincs ez a dupla törés.

svejk

A 10187 linkje szerint kínai barátainknak van domború-homorú is, -Takidekor is ilyet használ- és az ábra szerint jobb fókuszt lehet elérni.Bár a táblázatból nem tudom kisilabizálni melyek is azok.

Köszönöm a lehetőséget, nekem nincs lézerem, nem is tervezem, csak mint elmélet érdekel a dolog.

Peppe

Sziasztok,

Érdeklődnék akinek van lézere, próbált már írásvetítő fóliát vágni 1-2W-os kék lézerrel?
Pasztamaszkot gyártanék házilag és hogy ,működhet a dolog vagy nagyon gyorsan felejtsem el?[#ijedt]
Neten sok helyen látom hogy fóliából tudnak gyártani.
Házilag megoldható szerintetek?
Esetleg valaki ki próbálná?[#vigyor3]

Köszi

RJancsi

Ha holnapig ráér, 1W-os kékkel megpróbálom. Nincs itthon írásvetítő fólia, talán a melóhelyemen találok még. Egyáltalán használ még valaki írásvetítőt?

PSoft

Próbáld meg, de szerintem nem fog menni.:(
A kék lézer, átlát a víztiszta írásvetítő fólián, ugyanúgy, mint a polikarbonáton, plexin, üvegen, stb.

Peppe

Szia,
Ráér persze. Bármilyen fólia ami 0.1mm vastag(A4-es műanyag tasak pl)
Előre is köszi.

RJancsi

Sejtettem. Arra gondoltam, hogy a fóliákon gyárilag van egy vékony selyempapír, hogy a fólia ne karcolódjon. Megpróbálom azon keresztül levegő "rásegítéssel" vágni. "Simán" a tükörfóliát sem lehet vágni, de festő maszkolószalaggal (azzal a gyengén ragacsos sárgával) bevonva simán tudtam vágni.

Peppe

A szín számomra mindegy. Lehet kék, piros, zöld.
Hobbi/művész boltban láttam már feketét is.

PSoft

A fekete menni fog, hókuszpókusz nélkül is.:)
Talán még, a vágás minősége is elfogadható lesz.