Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

ezsolt74

A 8825-öt beraktam , és működik vele.

ezsolt74

Budapesti vagy?

RJancsi

Sziasztok! Az újdonsült 3,5 W-os kínai lézermeghajtómmal van egy kis gondom. Remélem valaki tud megoldást. (Lehetőleg ne azt, hogy vegyek hozzá egy "rendes" drivert.) [#boxer]

Valaki már korábban is írta, hogy ha nincs bekötve a TTL vezérlőjel, a táp ráadásakor azonnal teljes teljesítménnyel bekapcsol a lézer. Nos, bekötöttem, és a PC teljesen jól be/ki kapcsolja. [#taps]

Ám szerettem volna a teljesítményt szabályozni. Mivel a CNC vezérlőm (Planet MK1) nem tud teljesítmény jelet kiadni, ezért a korábbi lézeremnél bevált módon a TTL jelhez bekötött potis feszültségosztóval próbáltam korlátozni a lézerteljesítményt. Teljes kudarc. Ha csak egy kicsit is letekerem a potit (kikapcsolt lézernél) azonnal teljes teljesítménnyel világít, mintha be sem lenne kötve a TTL. Amikor a PC kiadja a magas jelszintet, akkor csökken a lézer teljesítménye jól letekert potinál akár a "tanári mutatópálca" teljesítményére, alacsony jelszintnél meg visszakapcsol teljes teljesítményre. Mit lehetne kezdeni ezzel? [#fejvakaras]

4ybj8h3c8

Ha TTL bemenet, akkor ne tegyél rá potit, semmit nem ér.
Valószínűleg PWM jelet kér, azzal tudod szabályozni, de nézd át a dióda katalógusadatait mielőtt rákötsz valamit.

RJancsi

Ahhoz, hogy megnézzem szét kéne szedni a gyárilag összepakolt fejmodult. Abban sem vagyok biztos, hogy kínai barátaink bármilyen feliratot tettek/hagytak a diódán.
Sajnos a cnc vezérlőm nem tud PMW jelet kiadni, csak sima H/L TTL-t. Ha mégis PWM-mel kéne vezérelnem a lézert, kell a vezérlő és a dióda meghajtó közé valami áramkör. Annyit írnak az adatlapon, hogy 20 kHz-el lehet bosszantani a ledet. Akkor valami stabil 5V-os négyszögjel kéne neki változtatható kitöltési tényezővel?

4ybj8h3c8

Mennyi szabad kimeneted van?
3-4-5 lábbal már tudsz 8 - 32 különböző szintet kreálni, egy láb meg kell az engedélyezéshez.

000000000

zozo

-és valóban, работает, работает! [#smile]

RJancsi

A videóban csak annyi a turpisság, hogy bár a címben MK1 és MK2 szerepel, a filmen az MK2 és MK3, utóbbi csak említés szinten. Ráadásul az én vezérlőm eredeti és nem a kínai klón. Utóbbira a ferdeszeműek raktak PWM kimenetet, de az enyémen nincs ilyen. De ha látsz rajta valahol légyszi szóljál, elkerülte a figyelmemet.

[#falbav]

2vkx6unz

Valóban az MK 1 nem tud PWM-et. Ha rákötöd a vezérlőt akkor nem is aktív a PWM menűpont a beállításokban.
Én úgy tapasztaltam, hogy egy változó frekvenciájú jelet elő tud állítani, de nem PWM jelet. Ezen kívül modelezők által használt servo vezérlő jelet tud még kiadni. Mindezt ugyanazon a lábon amin a kapcsoló jelet csak a szoftver beállításon kell változtatni.

RJancsi

Jelenleg a "spindle" lábra van a lézerem TTL vezetéke kötve. Annyi a mókolás, hogy a "normál" gravírozó programmal előállított "Z" 0 és 5 mm-t szövegszerkesztővel kicserélem M03 és M05-re. Így vidáman kapcsolgatja a lézert, de csak vágni tudok vele.

PSoft

Nálam a "Z" dir kapcsolja vektorosnál, egy SSR-en keresztül.
Úgy, nem kell átírni semmit a "mezei" G-kódban sem.

000000000

Ezért már tavaly is, és még párszor kaptam már a p...., hogy ez a Dír -es vezérlés nem működik. Hülyeséget beszélek.
Mert ugye, egyesek azt gondolják, ha valamihez nem értenek, vagy nem tudják, az nincs is. Mi, már ezt sok éve kitaláltuk, és sokan használjuk is így.
Akkor, vártam, hagy valaki csak megszólal, azok közzül aki használja, de nem. Csak a hülyeséget erősítők jöttek elő. Vektorhoz, vágáshoz nagyon jó, és gyors kapcsolósú lehetőség. Én még SSR -t sem használok.

PSoft

Én, innen merítettem az ötletet.
Ő, az eredetiben, egy pici kis 90°-os létecset használ az optikai "réshez".
Azt vezérli a kis kéttranzisztoros kapcsolással a "Z"-dir irányjelével.
Működik a kapcsolás eredetiben, tranzisztorokkal megépítve is...
Később a léptecs helyére tettem az SSR-t, az kapcsolja a +5v-ot az áramgenerátor vezérléséhez.

RJancsi

Lehet, hogy nagyon félreértelmezem, de úgy hiszem, a Te lézerednél nincs Z tengely, ezért használhatod szabadon a "Z" DIR jelét. Én jelenleg a 3D gravírozómra tettem a lézert és a Z tengelyt a fókuszáláshoz használom a tárgy vastagságának megfelelően. A marómotort eddig sem szoftveresen indítottam, hanem parasztosan egy hálózati kapcsolóval. Így nekem a spindle jel a szabadon felhasználható.