Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

ezsolt74

Én azt rendeltem ami a linken van, és jó hozzá.
Ugyanilyen Lézerem van.

RJancsi

Köszi szépen,már a kép alapján is jónak tűnt. Megpróbálok itthon venni (még ha drágább is) mert be vagyok sózva, hogy mielőbb kipróbálhassam.

4ybj8h3c8

Látom, ha optikáról van szó akkor nincs nagy tolongás.
Felejtsük el a fókuszállításos meséket, az infradiódával a rendszer a vágás peremén a hőmérsékletét méri, ha ez meghaladja a beállított értéket akkor a lézer teljesítményénak szabályzásával "megszakítja" vagy inkább korlátozza a vágás folyamatát, így szabályozva a pontos hőmérsékleten tartással a vágás minőségét.
A kétféle gyűrűs tükör a vágási körvonal leképzéséhez szükséges, a figyelt felület egy (fél) gyűrű formájú képpé képezhető le, az elliptikus és normál tükör fénye a kúptükrön keresztül az optodióda felületén egyesül egy homogén, így jobban kiértékelhető, mérhető folttá, mivel az optodiodák felülete általában a közepén nem lyukas, hanem egy adott méretű négyzetes felület.
A szűrő meg a mérés szempontjából felesleges fényeket szedi ki.

Ennyike.

RJancsi

Kipróbáltam. Ha csak a víztiszta fóliát tettem a lézer alá semmit sem csinált. Festő szalaggal bevonva a papírt természetesen átvágta, a fólián meg csak a papír hőjétől keletkezett egy kis barna elszineződés és égésnyom. Ám még egyszer ráküldve a lézert az égésnyom már elég jól nyelte az energiát. 90-95 %-ban átvágta a fóliát, de nem mindenhol és ahol sikerült ott is csúnya (olvadékos) lett a vágás széle. Szóval felejtős...

Peppe

Köszönöm, hogy kipróbáltad,
Esetleg matt vagy fekete fóliával jobb lehet az eredmény?
Én nem mondanám felejtősnek csak a megfelelő anyagot kell megtalálni. Vagy nagyobb lézerrel. Most épp egy 2 W-os szettel szemezek.Lézer

Bozso777

[10202] hozzászólás...

RJancsi

Elég kiábrándító amit a hirdetés alján írnak. A legkisebb "folt" átmérő 1 mm 4 centinél, és az sem kör hanem négyzet (téglalap?) alakú. Ilyen paraméterekkel nem lehet finom felbontással vágni. Igazából nem értem miért ilyen nagy a fókuszpont. Állítható optikával 0,1 mm körüli pontátmérőt azért el kéne érni és ott már szinte mindegy, hogy kör vagy négyszög.

Szalai György

Értem. (Asziszem.)
Mindenkinek köszi.

ezsolt74

Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Azt tudja valaki hogy egy Arduino Nano-ra milyen szoftvert kéne feltöltenem (és hogyan) hogy a lézer gravírozómat életre tudjam kelteni?

Így néz ki az elektronika.

Link

ebalint

Én erre gondoltam hirtelen :  Itt

morvfer7

ezsolt74

Köszi, sikerült felraknom rá, viszont hála az aliexpress-es képnek (fordítva mutatták, és persze a nyák-on semmi jelölés nem volt hogy hogy kéne berakni) a két motorvezérlőt kinyírtam.
Így most kéne valahonnan szereznem 2db A4988-ast.
Nincs valakinek elfekvőben, mert nekem csak 1db DRV 8825-ös van itthon, de az gondolom nem jó hozzá.

zozo

Miért ne lenne jó? nyugodtan bele rakhatod, csak vigyázz, mert az fordítva megy bele. Az EN(able) sarok lehet, hogy jelölve van, vagy keress képet a berakásról.

Áramot állítsd be neki, de nem ugyanaz a Vref mint a 4988-é, de gondolom tudod.

morvfer7

Jónak kell bele lenni, talán még jobb is...  :)

NickE

Nekem van itthon 9db bontatlan csomag, ha kell, tudok küldeni.