Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

PSoft

Igazad van, én voltam figyelmetlen![#falbav]
Nálam, valóban nincs "Z".
Teljesen jó a Te megoldásod is![#wave]

000000000

Ezekkel a dir jeles lézer be-kikapcsolós vezérlésekkel az a baj, hogy előbb kapcsolja be a lézert, aztán csak telik telik az idő, és így ott vastagabban vág, mire elindul végre a vágás X, Y mentén.

PSoft

Igaz amit mondasz, de...a gyakorlatban, mégsem igaz.:)

"...csak telik telik az idő..."

A gyakorlatban akár, 0,001mm "Z" mozgás is elég a kapcsoláshoz, mennyi is ez esetben a "telik telik" idő?

PSoft

Illetve, a gyakorlatban is igaz, csak "elhanyagolható" a jelentősége.:)

zozo

Nem jól gondolod, a meg-egységugrasztott gép pár száz ns alatt több mm-t vastagon égethet.

PSoft

Annyira "elhanyagolható", hogy már egyetlen db. step jel kiadásakor is megtörténik a "Z" dir előjel váltása.

Így, akár még aktív "Z" tengelyre szerelt lézernél is kiadható az az egyetlen step impulzus anélkül, hogy a fókusztávolságban jelentős változás történne.
(ha rosszul gondolnám, cáfoljatok)

PSoft

De, ha még tovább gondolom...:)

Vágás indításakor, még...előnyös is lehet a pár ms-os? "lövés" a mozgás megindulása előtt.

000000000

A lézerdióda elég gyors "jószág", nem hanyagolnék el semmit.
Eleve a dir jel hivatalból előbb kiadandó náhány mikro sec.-el, mint a step. Már itt messze kerülsz a nullától.
Ha pedig még hozzávesszük, hogy ugye sok-sok "modern dizájn" vezérlő nulla sebességről indít (nem ismerik az egységugrás rámpát ugyebár), így bizony simám összejöhet néhány ms, netán század másodperc is, hiába adsz meg ezredes elmozdulást.

Ha pedig valami nem nulla, az nem nulla, hiába fogod rá, hogy működik a gyakorlatban. Így aztán csak arra utaltam, hogy szakmailag van ettől sokkal korrektebb, gyorsabb lézer bekapcsolási mód.

NickE

Ehhez  hasonlót szeretnék csinálni. Milyen ragasztót javasoltok az élek összeragasztásához?

zozo

Jó, bocs poénkodtam, de tényleg, 300-400ns alatt mekkora krátert fog égetni a lézer? -és hol van jelentősége a hobbi gyakorlatban? Főleg ha nagy gyorsulása is van X és Y irányoknak.

PSoft

Én sem azt mondtam, hogy szakmailag nincs ettől sokkal korrektebb, gyorsabb lézer bekapcsolási mód.
Természetesen van!

Hogy mi nulla, meg mi nem nulla, meg "mennyi is" a nulla, ennek most, itt, semmi jelentősége.
Annak van jelentősége ezen a hobbi oldalon, hogy, működik, avagy nem működik az elgondolás.
Eképpen, tudom használni értelmes feladatra, vagy nem tudom.
De, ezt te is jól tudod, csak keresed a csomót.:)
[#wave]

9a8r3iviv

Laserweb4
Azért ezt mindenféleképp megnézném .
Nálam müködik.
Pár dollár maga a vezérlés/arduino/,és fotó  mach3 szintű vagy akármilyen másik is , nem írom a nevét ,viszont svg dxf vagy kép fájlból is képes dolgozni./tehát jobb okosabb/
Ide a vektoros cucc a Te esetben nem gond , de a kép sem szerintem , csak 1 bit-est kell betenni. "így nem kell pwm elég a ki-be"
Nekem külön működik , de nem a marógépen használom,
oda a mach3.

PSoft

Nem lassú 1 bites kép esetében a raszteres üzemmód?

PSoft

Mikroszkópos vizsgálattal látni fogod, hogy mennyire "kráteres" az indulás![#nevetes1]

000000000

Akkor legyünk korrektek, amennyire lehet. A lézer felfutásának is kell idő. Akár dióda vagy CO2, vagy más.
Ott is megy az idő. És már lehet pont ott vagyunk ahol kell.
Mindentől függetlenül, ez még soha nem okozott problémát. Sőt, szerintem megállja a helyét a profi világban is.
Nem is írok többet erről. PSoft mindent leírt, amit írtam volna.