Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

4ybj8h3c8

Köszönöm.

A Google ezernyi találata szerint az egységugrás legegyszerűbben megfogalmazva arról szól, hogy adott vezérlőjel hatására a jelszint változása a legrövidebb időn belül történjen meg.
Ennek alapján megegyezhetünk abban, hogy az LPT port kimenetén egy olyan jel jelenik meg, ami megfelel az egységugrás előírásainak, így minden CNC vezérlőszámítógépről elmondható, hogy egységugrással hajtja meg a mozgásvezérlőt.
Miben különbözik pl. egy ASUS P5KPLAMSE alaplap vezérlő egységugrása ha én adom ki az LPT portra, vagy ugyanezen alaplapon te adod ki a kimenetre?

svejk

Elég az első pár sort elolvasni.
Gyakorlatilag egy ideális, nulla idő alatt végrehajtott jelváltozás.
E bemenő jel és a kimeneten mért jel időbeli lefolyásának az arányából lehet következtetéseket levonni a közbenső egységről.

A mi hobby step/dir-es rendszerünkben nehezebben értelmezhető, hiszen már minden step jel egy-egy egységugrás. Tengelyvizsgálatainkhoz a mozgásvezérlő szoftvereink nem tudnak igazi egységugrás jelet kiadni, mindig van valamekkora gyorsulás, de ha jól felviszed a gyorsulás értékét akkor azért használható.

Ideálisabb ha egy függvénygenerátor adott frekvenciájú jelét kapcsolgatod step bemenetre.

svejk

No látod itt van a lényeg a step/dir-es rendszerek egységugrás vizsgálatánál.

Nem az egyes step jeleket kell ez egységugrásnak tekinteni, hanem azt, hogy pl. egy álló tengelyre nulla idő alatt rákapcsolsz mondjuk 1 kHz step frekvenciát, majd a tényleges mozgás változást kielemzed egy kölső mérőegységgel.
Mely akár lehet egy encoder és egy logikai analizátor, vagy egy tacho dinamo és egy kétsugaras tárolós oszcilloszkóp.

000000000

És konkrétan mi értelme azon kívül, hogy szétveretni a mechanikát ?
Nem véletlen fejlesztették ki a S görbét, de szerintem ezt te tudod a legjobban.
De itt van videó, hogy mindenki értse.
Egységugrásnál a falon csattanna a pohár tartalma [#nevetes1]
Gondolom ezért nem demonstrálták.

2vkx6unz

Öööö szerintem ezt nem ebben a topicban kellene kitárgyalni.

Amúgy meg egységugrás tekintetében el kellene vonatkoztatni. Vagyis egységugrás az is, ha egy mechanikai esetébe pl. motor azt tekintem egységugrásnak, hogy álló helyzetből mennyi idő kell mondjuk 90°tengely elforduláshoz. Az egységugrás jel lényege, hogy úgy vizsgálsz valamit, hogy két tetszőlegesen megválaszott érték között a változás 0 idp alatt megy végbe és az ilyen gerjeszésre adott választ értékeled ki.
Egy DC motor esetében ez a tápfeszültség ráadásáank pillanata és erre a motor ad egy olyan választ, hogy elkezd forogni. Nos itt az az idő az érdekes amíg a motor a tápfeszültség ráadása pillanatától eléri a névleges fordulatszámát. Ez így elég jól mérhető, és lehet minősíteni egy adott feladathoz egy motor jó lesz-e vagy sem, illetve egy adott motor készletből ki lehet a legjobban megfelelőt választani. Nyilván ezt ki lehet terjeszteni egy teljes mechanikai rendszerre is csak egyre bonyolultabb lesz a kiértékelés és egyre több mindent kellene optimalizálni, mert ahogy korábban megismerük CNC témában célszerű a gyorsulásra fókuszálni a sebesség helyett.
De tényleg kellene ennek már egy külön topic...

000000000

"az egységugrás legegyszerűbben megfogalmazva arról szól, hogy adott vezérlőjel hatására a jelszint változása a legrövidebb időn belül történjen meg."

Nem, az egységugrás definiciója nem ez.

"Ennek alapján megegyezhetünk abban, hogy az LPT port kimenetén egy olyan jel jelenik meg, ami megfelel az egységugrás előírásainak"

Nem egyezhetünk meg, innentől kezdve a mondatod második fele se igaz.

"Miben különbözik pl. egy ASUS P5KPLAMSE alaplap vezérlő egységugrása ha én adom ki az LPT portra, vagy ugyanezen alaplapon te adod ki a kimenetre?"

A te általad használt vezérlőprogramok nem tudnak egységugrás step-dir vizsgálójelet kiadni, csak ahhoz hasonlót.

000000000

"És konkrétan mi értelme azon kívül, hogy szétveretni a mechanikát ?"

Pl. az, hogy a jobb egységugrással vizsgálati eredménnyel rendelkező CNC gép pontosabb, megbízhatóbb, rövidebb a gépideje, a lézer CNC pedig szebb, kontrasztosabb képeket tud készíteni, azaz rendszer minőségi különbségek kimutatására is alkalmasak ezek a vizsgálatok.

"Szétverésről" pedig sok-sok ok miatt nincs szó, pl.

1. A CNC gép villamos mellékhajtásának motorjai véges nyomatékkal rendelkeznek. Hobby kategóriában meg ezek elve játékos kategóriájú adatok.
2. A mozgatott tömegek erős csillapító hatást fejtenek ki.
3. Bizonyos motorok (pl. stepmotorok) adott szint felett még saját magukat se tudják "megugrasztani", így ha még az a szerencsétlen motor egy mechanikát is kell hogy működtessen, depláne meghal.
4. Az egységugrás egységét az adott CNC géphez vagy annak részegységéhez a vizsgálandó folyamattal összhangban kell megválasztani, nem rontunk ajtóstól a házba. Aalapszabály, szépen fokozatosan ugrasztunk az idetartozó elmélet alkalmazása mentén.

És még sorolhatnék jó pár érvet ....

000000000

Jó ez, hogy szét "ugrasszátok" ezt a topikot?[#rinya]

PSoft

Nem tudom biztosan, csak gondolom, amit írok.
Szerintem, ez a gép sem egységugrást használó, azt kiadni képes vezérlőprogrammal dolgozik.
Csak, "ahhoz hasonlóval", mint ahogy még nagyon sok másik, itt épülő/készülő gép.
Ha jól emlékszem, korábban Te, ezt a gépet, úgymond "etalonnak" tekintetted , mintegy a hobbisták által elérhető csúcsnak.
Pont ezért nem értem, miért kell a már-már "görcsös" ragaszkodás az egységugrást használó vezérlőprogramhoz.
Főleg úgy, hogy nincs is olyan,(ezt megint csak gondolom,javíts ki, ha nem így van)amely a hobbisták számára elérhető, "könnyen elérhető" lenne.

000000000

Mint írtam, a minőségi CNC lézergravír vagy vágógép létfontosságú, hogy bizonyos egységugrás vizsgálatokon átessen még Hobby szinteken is.
Sajnálatos, hogy te évek óta úgy dolgozol ilyen gépeken, hogy semmit nem tudsz ezen összefüggésekről, és nem fogod fel a jelentőségét, sőt "topik szétugrasztásnak" ítéled meg a témát.

Inkább annak nézzél utána, hogy mennyi idő is telik az általad is kedvelt dir jeles lézer bekapcsoláskor a mozgás indulása előtt, milyen elvi hibákkal terhelt ez a dolog. Mert a működés az egy szép magyar szó, csakhogy műszakilag ennek ezer féle vetülete, minősége van.

000000000

"Pont ezért nem értem, miért kell a már-már "görcsös" ragaszkodás az egységugrást használó vezérlőprogramhoz."

Óriási tévedésben vagy velem kapcsolatban, engem aztán végképp nem érdekel, hogy kinek milyen minőségű CNC hajtástechnikája van, vezérlője van, ki miben hisz. Semmiféle görcsösségről nincs szó, pusztán egy műszaki Fórumon talán rajtad kívül akadnak olyan emberek is, akik megértik, és értékelik az egységugrás viszgálatok jelnetőségét. Ha pedig nem mindenki így áll a témához, mint te, akkor ezek a gondolatok szakmai segítséget is adhatnak az érdeklődőknek.

Hiszen az előbb is röviden összefoglaltam, mi az igazi értelmük, íme:
Pl. az, hogy a jobb egységugrással, vizsgálati eredménnyel rendelkező CNC gép pontosabb, megbízhatóbb, rövidebb a gépideje, a lézer CNC pedig szebb, kontrasztosabb képeket tud készíteni, azaz rendszer minőségi különbségek kimutatására is alkalmasak ezek a vizsgálatok.

PSoft

"...talán rajtad kívül akadnak olyan emberek is, akik megértik, és értékelik az egységugrás viszgálatok jelnetőségét."

Köszönöm az újfent lenéző,és kioktató stílust...miért is vártam mást!?[#nemtudom]

A "szakmai segítségről"...

Én úgy gondolom, az itt,(ezen a Fórumon)egymás között, írva, vagy akár a háttérben más módon nyújtott gyakorlati segítség, összemérhető az általad nyújtott,(általam nem lebecsült) magas szintű, mérnöki alapokon nyugvó szakmai segítséggel.

Megint csak...elbeszélünk egymás mellett, de ezt Te is tudod.[#wave]

000000000

És a te első megnyilvánulásod felém a "görcsös ragaszkodás" az mi?
Te csak egyirányba működsz?, mást sértegethetsz?, emberi jelzőkkel minősíthetsz, de ha ennek a viselkedésednek a REAKCIÓJAKÉNT visszakapod, besértődsz? Gondolkozzál már egy picikét, és tedd félre az állandó előítéleted velem kapcsolatban, vagy ha kilépsz a szakmai vitából, és engem emberileg minősítesz, akkor tűrjed azt a fajta reakciót is, amit magadnak megengedsz.
Ezért megkérlek, CSAK szakmai alapon vitázz velem te is, vagy bárki más is.

4ybj8h3c8

Nagyon előreszaladtok.
Egy komplett rendszer vizsgálatát az elején kell kezdeni.
Addig amíg a misztikumra és a sebességre a válasz az, hogy "egységugrás", minden más rossz, addig az alapoknál kell kezdeni. Nem nekem, azoknak akik az egységugrás misztikumát elhiszik, azoknál kell tisztázni az egységugrás jelentését, azt, hogy valójában mi az amit a mai rendszerek mint egységugrás ki tudnak adni magukból, és az mire alkalmas.

Haladjunk sorban, eljutottunk oda, hogy az egységugrás mit jelent, vezérlés oldaláról mi az ideális egységugrás, és mi az ami valójában rendelkezésre áll.

Tehát következik az LPT port, mint első pont ahol időben változó vezérlőjelek megjelennek.

4ybj8h3c8

Így van, pontosan ide akarok a végén kilyukadni.
Haladjunk szépen sorban. Felőlem lehet nyitni neki külön topikot, nem ártana, hogy legyen egy olyan felület ahol a hozzá nem értők is képbe kerülhetnek a rendszerük működésével kapcsolatos jellemzőkről.