Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

nv5firipz

Én megkérnék mindenkit, hogy az ilyen vitát inkább máshol folytassa. Ha egymás piszkálása a téma akkor a semlegesben ha meg magas szintű műszaki vita akkor valamilyen hajtástechnikai topicban.

Ez egy hobbi fórum!!!
Itt lézerről szeretnék olvasni, nem olyan dologról amit itthon ésszerű körülmények között nem tudok megvalósítani.

000000000

Szeretnél szebb képeket, vágásokat gyorsabban, megbízhatóbban készíteni a CNC lézereddel?

1. Igen -> akkor próbáld meg értelmezni a dolgokat, vagy kérdezz vissza szakmailag, hiszen érdeked.

2. Nem -> ugord át ezeket a bejegyzésket.

4ybj8h3c8

De. Az egységugrás definíciója ez. A szavakat lehet cserélgetni, a lényeg nem fog változni.
Egységugrás az elektronikában az, amikor egy adott jel kiadásának pillanatában egy olyan egységnyi szintet ér el, ami a vezérlés feltétele. Itt most mindegy, hogy TTL rendszer magas jelszintjéről, egy CMOS rendszer magas jelszintjéről vagy akár egy 3 voltos rendszerről beszélünk. Az egységugrás azt határozza meg, hogy a jel kiadásának 0 időpontjától kezdve mekkora időtartam alatt tud az elektronika olyan jelszinttel reagálni, ami a vezérlést "kezdeményezni" tudja.
Az LPT port kimenetén gey egységugrás jelenik meg. A fentiek függvényében nézve azt felejted ki, hogy az elektronika a működéséből fakadóan késleltetésekkel rendelkezik, felfutási meredekség, lefutási meredekség, t-idő, amíg eléri azt a pontot ami a magas szintű vezérlés kialakulásához szükséges.

Az én általam használt vezérlőprogram és a te általad használt vezérlőprogram pontosan ugyanolyan időtartam alatt tudja vezérelni az LPT port kimenetét. Ez az alaplap sajátossága.
Egy 2 usec idejű vezérlőjel 2 usec mindkét rendszerben. Az LPT port miatt a felépülési ideje is adott, és egyforma.

4ybj8h3c8

Valamilyen szinten jogos, hogy ne itt beszéljünk olyanról, ami nem ide való.

Tehát átmentem a Semlegesbe, kérdés megy.

PSoft

Elnézést kérek tőled, ha a "görcsös ragaszkodás" megfogalmazás sértő volt számodra.
Hidd el, nem annak szántam.
Hogy "besértődtem volna"...nem hinném!
Te viszont, a már Tőled megszokott régi stílusodban...támadásba lendültél.:(
(nem rossz taktika, csak sajnos, nem mindig,és nem mindenkinek jön be)
Anélkül támadsz, hogy pld. válaszoltál volna a [10344]-ben sejthető pár felvetésre.
Sajnálom!:(
(megint nem kerültünk közelebb egymáshoz):)
Részemről, befejeztem ezt a még el sem kezdett parttalan vitát.
További szép vasárnap délutánt kívánok Neked![#wave]

000000000

Kéresem ellenére semmi szakmai érvet nem írtál, helyette próbálsz engem most is igazságtalan vádakkal, feltételésekkel minősíteni, ahogyan te azt hiszed.
Nem leszek ebben a partnered, így továbbra is az a kérésem, hogy szakmai alapon vitázz velem, vagy ha ennek mentén nem tudsz, akkor ne is írj nekem.

PSoft

Úgy lesz, ahogy kéred!:) [#worship]

ercd2gjn

Csak egy újabb szempont a tökéletes rendszer létrehozásához (mondjuk nekem a tökéletlen is tökéletesen megfelel a hobbi céljaimra):

"A lézerdióda elég gyors "jószág", nem hanyagolnék el semmit."

A lézerdióda valóban gyors és ha semmit nem szeretnénk elhanyagolni akkor a lézer meghajtó áramgenerátort is célszerű lenne figyelembe venni.
(gondolom) sokan használunk kapcsolóüzemű elektronikát erre a célra.
Hogy egy kicsit elemelkedjünk a száraz elmélettől csináltam egy mérést.
Ebből sajnos az látszik hogy a lézermeghajtó sem éppen tökéletes. A triggerjel maximumától számítva a LED-áram maximumának kialakulásáig eltelik ~11 us. De ha csak a 63.3%-ot nézzük akkor is ~7 us.
Ahogy Te is írod már itt (is) messze kerülsz a nullától.

A végén aztán a különböző irányú 'nem nullák' akár még ki is olthatják egymást. Vagy nem.
Mindenesetre így is értékelhető eredményt tudok elérni a lézergravírozómmal. [#circling]

( a triggerjel azért olyan lassú mert nem digitális, hanem D/A konverterről jön)

4ybj8h3c8

És tetszik egyeseknek, vagy nem tetszik, itt lép be a képbe az, hogy a kiadott elektronikai "egységugrás" jel (mert ez is az) mire átfut a rendszeren messze van az ideálistól.

(Pont mint a hajtásrendszereknél csak ennek a beismerése egy jól felépített vagy tíz éves egyház igehirdetését döntené romba.)

000000000

Ez így van, a szokásos olcsó PWM-es lézermeghajtók és vezérlő progik erősen Hobby kategóriák. Nagyobb dinamikájú gravírozásokhoz nem valók, nem lesz szép a kép, hiszen mint a mellékelt mérésed mutatja elég gyengén teljesítik az egységugrás tesztedet. Én is kénytelen voltam egy gyors, saját tervezésű analóg lézerdióda meghajtót összehozni.

Köszönöm a mérésedet, tanulságos és meggyőző tények ezek arról, hogy igenis nagy jelentősége van a komplett lézer CNC technikában is az egységugrásra adott válasznak, legyen az akár csak vezérlőprogram, hajtástechnika, vagy a lézereszköz dinamikai vzsgálata. Hiszen ezek eredője a fontos, és mivel ugye soros láncolatról beszélünk, elég ha csak egy láncszem is már gyenge.
Az pedig szerintem mindenki magánügye, hogy érdekli ez a téma, jobbá, minőségibbé akarja tenni a kis rendszerét, szeret az összefüggéseken elgondolkodni, vagy inkább a szönyeg alá sepri a témát, mert a tudatlanságot egyesek boldogító tényezőnek élik meg, sőt szerintük azt kell bántani, aki próbál fényt vinni az alagútba.:)

Kelepeisz Lajos

Lehet valahogy tesztelni is az áramgenerátor gyorsaságát, vagy feltétlenül kell hozzá szkóp?

000000000

Nem kell szkóp hozzá, tervezhető hozzá cél áramkör néhány IC-vel, vagy írhatsz rá programot is a PC-re, vagy egy mikrokontrollert is felprogramozhatsz, vagy egy gyors impulzus számláló is elég lehet pár külső áramköri kiegészítéssel.
Válogathat mindenki kedve szerint.
Vagy ha erre jársz egyszer, bemérem neked.

t4fs3a8s

5w-os diódáknál van értelme us-ról beszélgetni?

Kelepeisz Lajos

Értem, majd körülnézek hátha találok egy ilyen áramkört.

4ybj8h3c8

Érdemes kiszámolni, hogy az átlagos megmunkálási sebességeknél mekkora utat jár be a lézer az alatt az idő alatt amíg bekapcsol. Egyből kiderül a válasz.