Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

MoparMan

MoparMan is here!

Elég későn... mondhatjuk, hogy rosszul reagáltam az egységugrás tesztre [#vigyor][#vigyor]

@Robsy: Szakmailag nem tudok hozzászólni, mert nem értek hozzá (ehhez sem) de ez itt egy hobbi fórum, hobbi gépekkel, hobbistákkal. Úgy gondolom értik a nagy részét amit mondasz, de se pénzük se affinitásuk kivitelezni, arról nem beszélve, hogy nincs is szükségük rá. Te egyszerűen nem tudsz elszakadni az "ipari környezetből".

Lassan nekem is elegem lesz ebből az állandó vitagenerálásból. Vagy megpróbálsz "lejönni" a hobbi szintre vagy vissza se gyere a kiszabott egy hét pihenőről.

@lazi: Értelmes kommunikációt a hajtáslánc méretezési témában a Psoft által ajánlott topikba. köszi.

motion

Asszem valahol ott szakadt félbe ez a topik hogy hogy rakjuk be a lencsét.
Tudom hogy már pontot tett Svejk a dolog végére, de kezdjük innen újból.
Az összes kicsikínai így ajánlja:

morvfer7

google....

mex

Ezek szerint a kínaiak jól tudják, (vagy Ők írták a google infót is).. [#vigyor3]

svejk

A múltkor is ez győzött ugye?
A  domború a lézer felé, a homorú vagy egyenes a munkadarab felé néz .
Pál érvelt azzal hogy ebben az esetben kétszer törik meg a fény a lencsébe való belépésnél és kilépésnél is.

NickE

Ha kínai gépet vesztek, nem árt megnézni használat előtt. Nekem fordítva volt a kínai gépben, a domború oldal volt lefelé. Még jó, hogy megnéztem előtte.

4ybj8h3c8

Akkor, hogy a szakmaiságnak még a látszatát is kerüljük, egy cirka 3-4-5 éves kori kísérlet:

Fogj egy mezei sík-domború lencsét, és egy távoli fényforrást (csillárral próbáltam most ami úgy 2-3 méterre van) és tedd a lencsét egy mezei fehér papír elé. Majd fordítsd meg.
Nem írom le, kipróbálni egyszerűbb, és tökéletesen látszik a kétféle állás közötti különbség mind fókusztávolságban, mind a fényforrás leképezésében és a körülötte kialakuló homályosabb rész méretében, alakjában.

Ennyi szerintem belefér. Ha van egy piros mutatód és füstölőpálcád, akkor egy másik nagyító alatt meg tudod nézni a valós fényutat. Többet ér bármilyen mórickarajznál.

4ybj8h3c8

Azért a sík-domború és a domború-homorú lencse között van némi különbség. Régebben arról ment a vita, hogy a sík, vagy domború legyen felül.

Kelepeisz Lajos

Én is nagyon rágom a kefét hogy venni kellene egy CO lézer szettet, de annyira sokmindeni szól ellene hogy megvegyen, ami meg jó lenne pl egy RF CO lézer az meg nagyon drága, ez a kis kékség meg lassú sok időt emészt fel, miért nincs egy 4. megoldás?[#fejvakaras]

ercd2gjn

Még egy valós, hobbi szinten felmerülő probléma.
Nem tudom hogy kell/szokás a lézer LED kollimátor lencsét pontosan beállítani (hogy a kilépő fény pontosan tengely irányú legyen)

Gépi megmunkálással nem jött össze (koca esztergályos vagyok [#vigyor2]), ezért a képeken látható módon próbáltam megoldani.

1. függőónnal becéloztam a LED ablakát
2. függőón le, lencsetartó fel
3. addig mozgattam a lencsetartót amíg a fókusz a függesztési pontra világított.

Most már csak rögzíteni kell (ragasztó...)

Nagy hülyeség? [#lookaround]

svejk

Biztos igazad van, én már nem igazán emlékszem ezekre az általános iskolai dolgokra, a gyakorlatban meg nem kellett használnom eddig.

No de akkor most megint mi van?
Anno az én linkemben a domborún be, síkon ki.
Motionéban domborún be, homorún ki.
Ha minkét esetben domborún be, akkor a másik oldal most nem releváns a behelyezést illetően.
Az más kérdés, hogy más tulajdonságokkal bír a két lencse.

Én nem túl sok lézer lencsét láttam, de azok sík/domborúak voltak, és egytől-egyig kínaiak, hobby felhasználásra, hobby áron.

sasi

A ritkább–sűrűbb közeg határán a beesési merőlegeshez, kilépéskor (sűrűbb-ritkább közeg) attól kifelé törik a fény, tehát egy azonos anyagú lencsénél mindig kétszer törik a fény, függetlenül annak alakjától.

MoparMan

amennyiben a rögzítésre szolgáló asztallap pontosan merőleges volt a függőón tengelyével (spárga) akkor jónak kell lennie. logikailag :)

ercd2gjn

kezdhetem elölről... [#nevetes1]

svejk

Basszus, egy 4x-es egy 10x-es lupém van meg egy másik kis 10x-es de mindegyik domború domború lencse, pedig kipróbáltam volna!