Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

2vkx6unz

Vonatkoztass már el az LPT port kimenetétől. Egységugrás az is ha a feladat az, hogy a léptetőmotor forduljon monjuk 90 fokot. Milyen gyorsan tudod ezt megtenni? Ebben az esetben amilyen gyorsan lehet belepumpálsz a motorvezérlőbe step jelet (annyit ami a 90 fokhoz kell ) és megméred mennyi idő alatt teszi meg a feladatot.

És igen az is egy egységugrás, hogy mindössze egy 0-1 átmenettel vizsgálod a motoort (egész lépésese módban) és nézed mennyi idő alatt lépi le az egy lépést. Csak ezt talán nehezebb mérni.

Azt nem vitatja senki, hogy minden állapotváltozásak időre van szüksége, de a mechanikai időállandók ennél sokkal nagyobbak. Mondjuk egy printer prottal lehet 1MHz- körüli négyszögjelet generálni, szóval itt az idők már kellően kicsik ahhoz, hogy elhanyagoljuk a mechanikai időállandókhoz képest.

PSoft

Hogy valami látható, esetleg...értékelhető? is legyen a sok semmitmondó bejegyzés között.:)
A teljesség igénye nélkül...pár "kéklézeres ez+az" az elmúlt évekből.
Annyit még hozzátennék, hogy a raszteres "képek" G-kódjainak mindegyike, "csewe" fórumtársunk remek kis programjával, a G-Ray-el készült.
(ami ugye, mint tudjuk elvi hibás, csípőből vesz semmibe minden ide vonatkozó tézist):)
A mozgásvezérlő, mindegyik esetben a Mach-3 volt.
A végrehajtó pedig, a kis 200x200mm-es munkatérrel bíró, 2W-os kék lézerrel szerelt, Nema17-es léptecsekkel/fogasszíjakkal hajtott kis gépem.

000000000

Na, végre valami értelmeset is látni. Egyébként jók nagyon.[#eljen]

4ybj8h3c8

Elvonatkoztatok. Viszont ha visszaolvasol pár napot, akkor azt ajánlottam, hogy a teljes hajtásláncot tárgyaljuk akár külön, erre létrehozott topikban és az ott, az LPT portnál kezdődik.

Amit Tiborunk nem akar elmondani annak ellenére, hogy 30-40 éve közismert dolgokról van szó, az pont az amit írsz, hogy a vezérlőjel és a motor megmozdulásának és úgymond megugrásának az ideje között nagyságrendnyi különbségek vannak.
Pedzegeti a rámpa szóval, a vezérlésének és a léptetőmotorok hajtásának az a lényege amit a MACH is tud, fel kell gyorsítani, ez idő, és szoftver. Amit írtam, a jelsorozat frekvenciája mászik és ezzel lehet úgymond egységet ugratni, de ez nem az ő találmánya akármennyire is ezt próbálja sulykolni évek óta. Ez az egész az impulzusok kiadásáról szól, ha jó ütemben érkezik akkor jó a motor gyorsulása, ha nem akkor nem. Ez sajna ennyire egyszerű.

PSoft

Köszönöm, de nem azért mutatom, hogy elkezdjetek dicsérgetni!
(azok már, megvoltak a maga idején):)

000000000

Jó amit írsz. De van vele egy nagy baj. Rossz helyen vannak. Ezért el fog veszni a köz számára. Magyarul, itt "szemét" a helyén meg hasznos információk lennének. Mert ide nem ezzel az érdeklődéssel jönnek olvasni az emberek. Erre is érdemes gondolni a szakmai írásoknál.

000000000

Én, akkor is, ott is .......[#nevetes1]

PSoft

Ne pitizz, nálam...nem vagy tiltva![#nevetes1]
Ha leszel, azt előtte, közölni fogom veled.:)

000000000

Nem pitizek csak teszteltem tiltottál e.[#nevetes1][#nevetes1][#nevetes1]
Ha jeleznéd, akkor legalább te korrekt vagy. Számomra az korrekt aki meri vállalni a véleményét, tettét. Nem sunnyog.

4ybj8h3c8

Ezt mondom harmadszor, nyissunk egy topikot a hajtáslánc teljes kielemzésére. Kezdve a léptetőporttól, mert ott jön ki, utána a meghajtók, különböző lineárok hatása, pl. melyik mekkora mértékben terheli a motort, vezérlési módok, arról nem nagyon beszél senki, hogy mi van ha menet közben a motorvezérlő saját maga pofozgatja a feszültséget és áramot, hogyan alakul ki a motor nyomatéka, mi a tartómyomaték, mozgás közben ez hogyan változik, mennyi minimum  kell, hogy ne szakadjon le a mozgás.
Baromi sokminden tartozik ide, de ha nektek az kell, hogy az egységugrás az isten, akkor legyen az, de abból nem tanul senki.

PSoft

Nem kell új topikot nyitni, mert már van/létezik ilyen néven topik.

Hajtáslánc méretezés--- DC szervó-AC szervó-(Léptető motoros rendszer?)

Ott kellene folytatni.(ha igény van rá)
[#wave]

4ybj8h3c8

Probléma megoldva.

000000000

A lézerfényforrás minél gyorsabb be és kikapcsolásának mi köze van a hajtástechnika topikhoz? Nagyon is ide tartozna.
Ezért kezdtem el közel 200 beírással ezelőtt a dir jeles megoldás kielemzését ezzel a pár sorral:

Robsy | 105  Válasz erre  2017-03-24 20:23:47 [10261]  
  Adatlap
Ezekkel a dir jeles lézer be-kikapcsolós vezérlésekkel az a baj, hogy előbb kapcsolja be a lézert, aztán csak telik telik az idő, és így ott vastagabban vág, mire elindul végre a vágás X, Y mentén.Előzmény: Danibá60, 2017-03-24 19:45:15 [10257]

Egy kezemen meg tudom számolni, hány értelmes, a problémát valósnak tekintő, és korrekt hozzászólás érkezett erre, pl. Sanyi és Docs Fórumtársak így tettek.
A maradék 150 szakmaiatlan bejegyzést pedig az un. listások csapata, azon belül is a szokásos 4-5 fő hangadó követte el. Csak nem vették észre, hogy:

1. Itt csak 1 moderátor van, aki a szakmaiságot engedi, engedné, és nem az listás haverok kiskirálysága alatt áll a Fórum, mint régen.

2. Ez nem a megszűnt Robsy topik, amit pont ezek a listások tettek tönkre, offolták szét pont ilyen ostoba szövegekkel, hanem ez a lézer topik.

3. Mégis csak borzasztó, hog ez a 4-5 előítéletes, ám ehhez kérdéshez elég keveset konyító ember megint nem hagy egy komoly, szakmai témát kibontakoztatni, hanem még nekik áll feljebb, és engem próbálnak megint ok nélkül kioktatni, holott erre most se adtam semmi okot. Én tudom, hogy a műszaki tények fájdalmas dolgok is lehetnek, de erre nem az ok nélküli besértődés a válasz, hanem a normális emberi viselkedés egy műszaki Fórumon. Tulajdonképpen 5 ember elcseszi a további 1500 Fórumlakó tanulási, érdeklődési lehetőségét egy komoly szakmai kérdéskörben.
K...ára elegem van, és ilyesmire végképp nincs időm![#falbav]

8k8nsge64

Jaj de jó, akkor a jövőben nem is fogunk tőled olvasni itt olyan "szakmaiságot", amire senki nem kíváncsi egy hobby fórumban?
Lehet oka volt valamikor, hogy Tibor45 is ki lett tiltva!

PSoft

" 1. Itt csak 1 moderátor van, aki a szakmaiságot engedi, engedné, és nem az listás haverok kiskirálysága alatt áll a Fórum, mint régen."

Ezt a rágalmazást, akkor is kikértem, és most is kikérem magamnak, az akkori moderátor társaim nevében!

Egyszerűen...rémeket látsz, ebből kifolyólag, valótlant állítasz!

Ha ennyire eleged van, szépen kérlek, nyomd meg azt a kurva "kilépek" gombot, vagy egyszerűen csak...maradj csendben!