Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

thayscj6c

Hali!
Kicsit megkésve de hozzá szólnék a témához.
Ha jól számolunk akkor a 20000Hz-es lézer vezérlésénél pl. 300mm/s akkor 20000/300=66,66 pontot rajzol 1 mm-be. Az 1mm/66=0,01515 mm. A mi lézer nyalábunk kb. 0,1-0,12 mm.
Akkor kár ennyit aggódni. Maga a lézer nyaláb egy nagyságrenddel rosszabb. (Szerintem)

PSoft

Ma még nem, de holnap már meg tudom nézni, hogy tette be kici kínai azt a lencsét.:)

svejk

Tényleg! ilyet is tanultunk, emlékszem rá, köszi!

motion

Igen, csak aztán jött egy újabb kép, amiben megint csak fordítva volt rajzolva. Na ezért gondoltam, hogy kezdjük innen újból.
Az viszont nekem új, hogy a lencse közepétől kell mérni a fókuszpontot. Én eddig a tetejétől mértem és úgy is dolgoztam vele. Mármint nem a domború rész tetejétől, hanem a felső éltől mérve. Bár tapasztalat alapján egy 51mm-es lencsénél +/-1, de talán még 2mm sem igazán észrevehető sem vágásnál, sem gravírnál...Sokkal fontosabb a levegő mennyiségét jól megválasztani, mint század mm-re kínlódni a fókusszal.

thayscj6c

egy kis játék

thayscj6c

már elég jól veri vissza a co2 lézert

motion

Tükört polírozol?

zozo

1. ha derékszögű mozgást végez a mechanikád, akkor feleslegesen játszol vele.Azon a 3mm vágási felületen gyakorlatilag nem fog jelentkezni az egy-két fok szögbeli eltérés.
2. ha nagyon be akarnám lőni, akkor én egy (pl. műa.)cső végét leoldalaznám, és a perem körül központosítva nyomnám a cső végének. A cső túlsó végén papírlap vagy hasonló, amin látszik a fénypont központossága.

ercd2gjn

Azért fontos a pontosság mert két lencsét használok, ráadásul mindkettő állítható távolságra van a LED-től/egymástól.
A második lencse egy tubusban van aminek a vége egyben levegőfúvóka is, és ha az első lencse nem pontos a fény nem talál ki a fúvókán.

'kézből' már sokat játszottam vele különféle lencsékkel, sokféle fókuszpont-méretet és távolságot lehet vele elérni (a második lencse 3 különböző félére cserélhető).
Nem tudom lesz-e gyakorlati haszna, csak kisérletezni akarok...

zozo

OK, számolj majd be róla, ha sikerül hatásfokot javítani.

ercd2gjn

mindenképp dicsekszem majd [#nyes]

zozo

Egyébként az én diódám alapból "félrehord" a lencsétől függetlenül, ezért a fúvóka végébe 2mm vastag fekete POM-ot sztergáltam, majd átlőttem a lézerrel. Így tutira ott megy ki a sugár, ahol a lyuk van [#vigyor0]

nv5firipz

Miért kell a 2 lencse? Lehet, hogy több teljesítmény fog elveszni a másodikon, mint amennyit a kisebb fókusszal nyersz.

000000000

Szerintem ez a mi diódáinknál nem ritka. Az enyém is kicsit "félrehord". Van aki észre sem veszi, mert nem használ fúvókát.

PSoft

Ha félre hord az a dióda, vágásnál, biztos, hogy észreveszed.
Ha nincs fúvóka, akkor is.