Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

RJancsi

Valóban a lézertartó lemez. De ha kinagyítod a jobb alsó képet, ez nem arra van kitalálva, hogy gyakran állítgasd. Talán hozzá se lehet férni a csavarhoz a motortól.

Csuhás

Csak a kép alapján. Ahogy elnézem ez egy "felületkövető" A lézer hatására felizzott folt átmérőjét érzékeli, és gondolom úgy szabályozza a fej távolságát hogy a fókuszpont lekövesse a felületet. A lézerfényt az érzékelő előtt szűrő nem engedi a fotodiódára, ami feltehetőleg egy vonal szenzor. A zöld eszközöd szerintem sima üvegprizma, ami egyesíti a két fényutat. Ha tévedek majd kijavít egy hozzáértő.

Dakota25

Autofókusz megoldás a tippem.
A gyűrűtükör a fókuszált pont kerülete mentén visszaverődő fényt továbbítja a (zöld) küpos prizmába, az elektronika pedig fényerő-minimumra szabályozza a fotoszenzor jelét a magasság állításával.

Csuhás

Tovább gondolva, ha nem vonal szenzort használnak hanem csak két fotodiódát akkor a zöld prizma függőleges irányú állításával el lehet érni hogy az optimális fénypont nagyság esetén a képszéle pont a diódákra essen. ( Persze ekkor is jobb a kettős dióda hogy legyen információ a hiba irányáról ) Az egész szerkezet a CD olvasók fókusz elektronikájára emlékeztet egy kicsit

Dakota25

...nnna! Elkéstem. [#vigyor3]

000000000

Gyári fémipari gépeken a felületkövetést kapacitiv módon oldották meg ahol maga a düzni volt elszigetelve a fejtől és erre kapcsoltak kis rádiófrekvenciás jelet.
Több fajta módja lehetséges, de talán a nyit körös oszcillátor plusz PLL ablak komparátorral a legegyszerűbb.
Igaz ez a szigetelő anyagoknál nem működik mint ahogy az optikai érzékelés sem átlátszó anyagoknál.

4ybj8h3c8

Hőmérsékletmérés az optimális vágási teljesítmény folyamatos állításához.

svejk

No, itt megint a lencse sík felén lép be a lézer...[#nemtudom]

000000000

Az a zöld "CONE" egy optikai kúp tükör ami a sugarat egy ellipszis alakú tükörre vetíti körkörösen és ezt egy másik körkörös tükörrel a lézer optikáján átküldve láthatóvá válik a valós fókuszpont.
Ennek a kivitelezésére homemade módon semmi esélyt nem látok.

RJancsi

Nézzétek el tudatlanságomat de hogy hívják a fotón látható csatlakozókat? Ma kaptam kézhez morvfer olvtárstól a 3,5 W-os kék lézert a gyári meghajtójával együtt. A táp és a TTL csatlakozó egyforma csak az egyik fehér a másik kék. Ám hogy hívják ezeket, mert nincs itthon ilyenem és jó lenne venni hozzám de azt sem tudom milyen néven keressem... [#fejvakaras]

RJancsi

Nem "hozzám", csak "hozzá".

mex

RJancsi

Köszi! Tudom, hogy telhetetlen vagyok, de ilyen 2 pólusú "drót a panelra" csatlakozóból nagyon sokféle van méret, rögzítő pöcök kialakítás, érintkező vastagság tekintetében. Találtam a turkálós dobozomban két hasonlót is, az egyik egy proci hűtőventillátorhoz a másik egy nyomtató vezérlő paneljének a kapcsolóihoz tartozott. De egyik sem passzol a lézer meghajtóhoz. Így meg elég necces a neten rendelni. Valaki esetleg tud konkrét típust, egyértelmű megnevezést?

ezsolt74

RJancsi

Hálás köszönetem, ez lesz az! [#taps][#worship]