Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

vjanos

A hűtőrendszer is elfért belülre? Radiátoros, vagy valami aktív hűtéses?
Látok ott valami flakont, milyen folyadék van benne?

PSoft

Már látom, hogy elírtam...[#nevetes1]
De az eleje, az...igaz!:)

PSoft

Hubasszus!

Ma találkoztam először ezzel a géppel, kb. három órát töltöttem mellette, keveset, szinte semmit nem foglalkozva a mechanikával.
Ha még valaki esetleg megkérdezné, hogy mekkora méretű csapágyak vannak a műanyag görgőkben...:) :)

A Te kérdésedre, tudom a választ.:)
A mostani állapotában, bent van a géptestben a hűtőrendszer.
Kicsi tartály, szivattyú, ventilátorral fújt, radiátoros hűtés...
A hűtőfolyadék, fagyállóval "tuningolt", ioncserélt víz.
De, a Leventétől kapott információk alapján, ki fog kerülni belőle.
Nem mintha nem férne el, hisz most is bent van.

PSoft

A "gyári corel-es vezérlő", szinte...senkinek se jó!:)
Gondolom, így volt ezzel az is, aki 'anno elkezdte átépíteni ezt a gépet.

9a8r3iviv

Köszi értem , de mi volt vele a gond,nálam működik.
Csak kíváncsi vagyok az okokra.

PSoft

Nem tudom a választ.:(
Nekem, ezidáig nem volt dolgom ilyen vezérlővel.
De, vannak itt páran, akik váltottak.
Csak megszólal közülük valaki.:)

Kelepeisz Lajos

Ebben gondolom 40W-os cső van, mekkora a hűtővíz tartály van hozzá ami befér abba a keskeny házba, 5l lehet?

jeepatti

inkscape programot használta már valaki?

Igazából arra nem jövők rá hogy pl
egy A betűt hogyan tudok "satírozottan" kóddá alakítani.

Körvonal az megy jól ok de kitöltötten nem sikerül :(

Erre gondolok:
http://www.instructables.com/id/Pocket-laser-engraver/step7/Getting-the-software-ready/

PSoft

Igen, 40W-os a cső.

Nagyot tévedsz, kb. 1l a mostani műanyag flakon.:)
(az is csak kb. félig van):)
Elfért volna nagyobb is, de aki elkezdte átépíteni, ekkorát álmodott bele.
Mint ahogy írtam lentebb, nem ez marad a hűtés végleges formája.

9a8r3iviv

Kelepeisz Lajos

Örülök hogy azért összejött Levinek is, majd beszélek vele meló helyen, hogy hogy alakul.

Béla, kicsit elkanyarodva egy olyan gondolatom támadt hogy megnövelem a fókusztávot a kék lézeren a könnyebb vágás reményében, neked volt ezen irányú kísérleted hogy mi történik ha  történik ha egy hosszabb fókusztávolsággal akarsz vágni mondjuk 70-80mm-el?

PSoft

Vágásnál, a hosszabb fókuszú lencsékkel, jobb eredményt lehet elérni.

Innen ollózva...

"...A lézer működését egy egyszerű példán keresztül tudjuk szemléltetni. Biztosan mindenki emlékszik még gyerekkorából arra a kísérletre, játékra, mikor a nagyító segítségével a napfényt egy kis pontba fókuszálva értük el, hogy a fa, vagy papír felizzon, meggyulladjon. A lézer is hasonló elvet követ. A berendezésből kilépő nyers sugarat a fókuszáló optika segítségével egy pontba fókuszáljuk, így érjük el a nagy teljesítmény sűrűséget kis területen, mely ezáltal alkalmassá válik az anyagmegmunkálásra. Fókuszáló optikából több tipus létezik, attól függően, hogy mekkora anyagvastagságot szeretnénk átvágni, vagy mennyire finom megmunkálást akarunk elérni. Az 1. ábra jól szemlélteti a fókusztávolság változásának hatását. A fókusztávolság növekedésével ugyan nő az átvágható anyagvastagság, de vele arányosan nő a foltátmérő is, ezáltal csökken az energiasűrűség, mely így több energia bevitelét igényli. A mindenkori kialakítás nagyban függ a megmunkálandó anyagtól, annak vastagságától..."

zozo

Mit jelent nálad a "satirozottan" kifejezés?
A betű (ábra stb) kitöltését arányosan csökkentett (kontúr)vonalakkal kell megcsinálni. Csak abból lehet útvonalat generálni. (duplikál>csökkent>duplikál>csökkent...amíg be nem telik az űr)
Már régen csináltam, de talán ctrl+(  és ctrl+D  de ezt nézd meg a progiban. Persze a csökkentés mértékét (pixelben) szintén be kell állítani.

jeepatti

Igen ezt szeretném, de lehetőleg autómatikusan.

Esetleg valami javaslatod valami egyszerű programra?

svejk

Elég béna az az ábra.
Az ábrával ellentétben egy adott lézercsőnél a belépő párhuzamos sugár mindig adott, pár mm.

Illetve a magyarázat sem világos nekem teljesen.
Mi az oka annak, hogy a hosszabb fókuszú lencsénél növekszik a fókuszált foltátmérő?
A lencse optikai pontatlanságai okozzák?