Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

0cphxg8ns

10 munkanap alatt megjött a lézer, szuper gyorsaság, eddig papírokon próbáltam, azon szépen éget, majd ha kész a gép, amire ráteszem, jöhet a fa próba!

ebalint

Ez örvendetes!  [#eljen]

Esetleg egy kép?

morvfer7

Sziasztok!
Vásároltam egy ilyen 3,5W lasert.
Ha a bemenetre adok neki 12V-ot, azonnal teljes erővel éget.
Hogy tudom szabályozni?
Nem úgy kellene neki működni, hogy a TTL bemeneten 0-5V feszültség közötti teljesítménnyel?

kaqkk007

Szerintem ha  TTL akkor 0 a ki-+5v a be tehát szabályozni csak az 5v os bemenet jel-szünet arányával (kitöltési tényező) tudod . 5v os négyszögjel kell neki ami mondjuk egy 555 ic vel megoldható .

0cphxg8ns

Ugyan az jött meg, mint morvfer7-nek, és nekem is egyből (ttl jel beküldése nélkül) is világít, tehát a ttl részét még nem ismertem ki (nem volt rá időm), de remélem nem sorozatba lett elrontva a driver. :P

Végül is ha működik TTL jel nélkül is, az jobb, mintha nem működne. :DD

Ha lesz fejlemény, jelzek, írok, csipogok úgyis!
Addig is kis türelmet kérnék. [#worship]

RJancsi

Nincs ilyenem, tehát nem tudom, csak tippelek. Lehet, hogy magas TTL jelszintnél kapcsol ki? Tehát ha nincs bekötve akkor egyből világít (mondjuk olyannak, aki nem akar gravírozni csak vágni, ráadja a  tápot és éget mint állat). Próbálj a TTL bemenetre +5V-ot adni (áramkorlátozás nem árt) és nézd meg mit csinál. Lehet, hogy ettől elalszik. Reméljük nem örökre... [#rinya]

0cphxg8ns

5V ttl-től nem szabadna bealudni örökre, biztos kipróbálom majd, bár érdekes lenne, hogy inverz ttl-re működne, de a kínaiaknál (ennyi pénzért) nem problémázok. Ajándék szinte! :D

RJancsi

A MACH3-nál a motor beállításoknál is gondoltak erre. Ott a step és a dir jelnél is meg lehet adni, hogy az alacsony vagy magas jelszint legyen az "aktív". Az előző agyalgásom logikusnak tűnik, akkor is leessen használni ha csak tápot adsz neki, menjen vezérlés nélkül is.

0cphxg8ns

Igen, logikus a gondolatmeneted szerintem is! Mondom, ha lesz időm kipróbálom. Addig sajnos az egyik legértékesebb dolgotokból kérnék egy picit: türelmet. [#alien]
(remélem a másik tulajdonos beelőz, és kipróbálja helyettem idő előtt, nehogy leharapjátok a fejem a késedelem miatt. :D)

morvfer7

Egy arduino unot rátettem, a következőt tapasztaltam.
Amikor rétettem az uno GND és 5v lábakat a TTL bemenetre, és utána adtam a laserre +12v tápot, már nem indult el azonnal, csak mikor az arduino is tápot kap. Így rendesen működik a TTL, csak azt nem értem, hogy amikor a TTL bemenetre semmi nincs dugva, akkor miért érzi úgy, mintha 5v menne rá?

dezsoe

Én nagyon nem értek hozzá, de a linkelt oldalon ott van a táblázatban: "TTL Yes, low level (0V): OFF, high level (5V): ON." Gondolom, van egy felhúzó ellenállás a bemeneten, hogy PWM nélkül is lehessen használni.

Csuhás

A ttl rendszer sajátsága hogy a lógó bemenet magas szintet érzékel, de nem illik így hagyni mert mindenféle zavarokat szedhet fel, pláne ha még valami vezeték is van rajta.

0cphxg8ns

Szabad kérdeznem, hogy milyen tápról hajtod? Mekkora az áramfelvétele a lézerednek?

NickE

Az Arduino alapú lézer vezérlők (grbl, stb) nagy sebességű CO2 lézeres gravírozásra is alkalmasak?

ezsolt74

Nekem is ilyen lézerem van, (még nincs felszerelve mert nem érkezett még meg hozzá minden alkatrész) .
Szerintem azért világít akkor is teljes erővel ha rádugod a 12V-os tápot, mert vannak olyan vezérlő elektronikával szerelt lézer gravírozók, amik nem ttl jelet használnak a vezérléhez, hanem a fej mozgási sebességének változtatásával teszik ezt.
Így azok végig a max teljesítményen működnek.