Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

000000000

"Nagyon ritka az a gép, amelyik képes hozni, a lézereknél alapból elvárható dinamikát/gyorsaságot."

Ez így nem igaz, alkalmazás függő a dolog ugyanis.
Pl. amikor 2-4 W körüli dióda lézerrel szeretne valaki kontúr vágási műveleteket végezni, semmi gondja nem lesz egy normál Hobby CNC marógép esetén.

000000000

De azt tedd hozzá, aki csak kontúrt akar vágni és nem kép "nyomtatót" építeni ott aztán szinte mindegy a mozgatott tömeg.
Kivételt képez ha sok 100 Watt lézer teljesítmény áll rendelkezésre és papundeklit vág az illető.
Nem tudom te miként vagy ezzel, de ha már beleölök egy zsák pénzt valamibe az tudjon olyat gyártani ami használható és ne csak arra legyen jó, hogy felteszem a polcra mint jópofa akármi.
Viszont hobbyként ez a teljesítményű lézer nem összeegyeztethető a magyar bérből és fizetésből élő átlagember életszínvonalával.  
Tehát ez az én meglátásomban a legnagyobb hiba a lézerrel szemben nem a tömeg.

PSoft

Persze hogy alkalmazás függő, én is tudom.

Lehet, hogy kicsit pontatlanul fogalmaztam, de a tapasztalat mást mutat.
Az elmúlt években, jópár fórumtárs keresett meg, az ezzel a kérdéskörrel kapcsolatos negatív problémái kapcsán.

Az itteni hobby lézerezgetés ugyanis, sokkal inkább a gravírozásról szól, mint alakzatok kontúrvágásáról.
Vagy ugye, együtt mindkettőről, amikor a kontúrvágást, egy díszítő(netán fotó/kép)gravírozás követi.
(a bemutató(i)don, Te is inkább a gravírozást részesítetted előnyben, vagy demonstráltad, nem a kontúrvágást)

A kontúrvágás, csak egy része a hobby lézeres feladatkörnek, az elvárások, sokkal inkább a gravírozás, a "szép" fotógravírozás felé tolódnak.

Ezért beszéltem lentebb csalódásról,és ezért írtam az utolsó mondatot is.

9a8r3iviv

Csatlakozom , hát még ha a G-ray progival próbálja,
akkor mégjobban igaz.

PSoft

A G-Ray,és a lézergép kapcsolata, az egy...külön világ!:)
Akinek a gépe megállja a helyét, egy G-Ray-os G-kóddal, annak nem kell vakargatnia a fejét.:)
Egyébként, már van a G-Ray-nak, egy lézerteljesítmény(frekvencia)vezérelt változata is(G-Ray-to-Hz), amely állandó sebességgel dolgozik.

000000000

Ideje volt váltani, mert az eredeti G-Ray elvi hibás program volt, hiszen nem veszi figyelembe a műszaki élet legfontosabb alapjelenségét, az egységugrás jelenségeket. Annak idején ezt kitárgyaltuk. Így sajnos a totál fekete-fehér árnyalatú szomszédos pixeleket elmossa, elkeni, kihagyja a gyakorlatban.

PSoft

Az eredeti G-Ray program a Pirográf technikához készült, de ezt, Te is tudod.:)
A szerinted "elvi hibás" mivolta azért, nem akadályozta meg abban, hogy a diódalézeresek is használják, esetenként igen jó eredményekkel.
Lehet, hogy a G-Ray nem tud, nem is hallott az általad már-már mániákusan:) hangoztatott "egységugrás" tényéről, de én úgy gondolom, hogy az itt évek alatt a fórumtársak által mutatott, vele készült munkák azért, megállják a helyüket más/egyéb lézeres programok mellett is.
Én úgy látom, nem kell annak a G-Ray-nek nagyon szégyenkeznie!
(talán ezt a pár mondatot, megérdemelte fórumtársunk kis programja)

Igen, kitárgyaltuk!
Te is mondtad a magadét, én is, más is, de felejtsük már el a múltat, ne kezdődjenek elölről a parttalan, sehova nem vezető viták![#wave]

000000000

Ha nem haragszol, én a Te és még pár ember (akik nem értik, vagy akarják megérteni az egységugrás CNC technikai alapvetését, mint műszaki TÉNYT, törvényt) kedvéért nem felejteném el a múltat, hiszen a jelenünk, a jövőnk is ez.
Persze élheti mindenki úgy is az életét, hogy nem érdekli őket a műszaki élet alaptézisei, ez magánügy, de azért elnézést kérek egy műszaki Fúrumon nehogy már a szőnyeg alá seperjük a lényeget, az objektív igazságokat.

Ugyanis a Hobbysta gépe nem valami "isteni csoda", rá is érvényesek épp azok a műszaki, matematika képletek, tételek, amik minden más ilyen jellegű berendezésre, szerszámgépre. Így az egységugrás és társai igenis másodpercenként több ezerszer jelen vannak, hiszen minden egyes step jel egy egységugrás a CNC láncszemben. Elég szomorú lenne, ha ezek hatásaival a mozgó dinamikai X, Y, Z tengelyek mentén nem foglalkoznánk.

PSoft

Még, nem haragszom.
De, nem is fogok!:)
[#wave]

Inkább mesélj, ha lehet.
Te, olvastál bennünket, de mi... az elmúlt 13-14 hónapban keveset hallottunk rólad.
pld. ha már ebben a topikban vagyunk, beszélhetnél a lézeres fejlesztéseidről.
Gondolom, voltak/vannak.

Bozso777

Igen sajna sokszor így van, de nem minden esetben...jó példa rá eddigi mindkét marógépem...persze gyorsítás-lassítással nem lehetne...ehhez jó az uccnc laserplugginja amivel úgy megy a gép, mintha nyomtató volna...folyamatos sebességgel...

a6jjmdek4

Sziasztok!

Új vagyok a fórumon, remélem jó Topicba írok.  Építettem egy kis méretű "Pocket" Lézeres gravírozót (DVD Iró diódával, CD/DVD meghajtó motorokkal), és kedvet kaptam egy nagyobb lézeres gravírozó építésére.

A tervezésben és az alkatrészek rendelés előtti összeválogatásban kérném segítségeteket.
A gép teljesen otthoni hobby célra lenne építve. De jó lenne, egy stabil és megbízható konstrukciót építeni.

Lézernek a korábban itt belinkelt Bangood-on is kapható 3.5W-os 20KHz-es TTL jel vezérelt 445nm-450nm kék lézert néztem ki magamnak.

A hajtás már kicsit elbizonytalanított.
Gondolom a hajtásláncban a legjobb megoldás a bordás szíj. És ehhez léptetőmotor kellene. Hasonló konstrukcióknál mindkét oldalon való X tengelyes hajtásokat láttam.

Néztem komplett motor+ driver szetteket Aliexpress-en Ebay-en ,de nem szeretnék olyanba belefutni, hogy a léptetőmotorok lépésvesztése miatt, mert nem vettem elég erős motorokat használhatatlan legyen a masina.
Illetve a léptetőmotor drivereknél ahogy látom van kismillió, ott sem szeretnék belefutni, egy drive-ba, amiről később kiderül, hogy még plusz alkatrészeket kell beleépíteni, mert melegszik, gerjed, vagy bármi egyéb.

A váz Item profil, vagy phoenix-es 40x40-es profilokból lenne.
60cmx60cm-es darabjaim vannak, ezért ebben a méretben építeném meg a vázat.

Szett pl : Aliexpress szett

Igazából azt lenne jó először tisztázni, hogy mekkora motorokra lenne szükségem a fenti 3,5W-os modul mozgatásához. 2A körüli Nema 17 motor pl :
Ebay Nema motor

Továbbá a bordás szíjakat is nézegettem, de jó lenne valami bevált szíjat használni. Szíj szélesség 15mm elég ? Bordatáv 3mm vagy inkább 5mm ?  Bordás kerék fog szám 20 vagy 24 vagy több. Hogyan számítódik a felbontás ebből ?  1,8 fokos motornál 200/400 lépés osztva fogszámmal vagy hogy a manóban ? Szükséges az X koordinátánál 2 motort használni a hajtásra ?
Tehát szükségem lenne a Motor + Meghajtó, Bordás szíj, bordás kerék meghatározásához a segítségetekre.

Bocs a sok kérdésért.
Köszönöm előre is a válaszokat.
by Hunber...

zozo

Először is tanulmányozd a hobbi 3D nyomtatók mechanikáját, hajtás módokat. Azok bármelyike tökéletes lézerhez is.
(H-Bot, Core XY, különféle derékszögű hajtások)

Nem bordás, hanem fogazott szíj kell, minél kisebb osztású, hogy kis átmérőre ráhajlítható legyen.
Az elérhető legkisebb felbontást minél kevesebb fogszámú tárcsával lehet elérni. T2-es osztáshoz 16-20 fogszám már elég jó

a6jjmdek4

Kedves Zozo!

Mindkét mechanikát-hajtásmódot megnéztem (H-bot,Core XY).
Olvasgattam az előnyök-ről, hátrányokról is.
Sőt úgy látom inkább Core XY-t preferálják jobban.
Mechanikailag / hajtásilag zseniális megoldás.
Én amitől tartok, hogy a motorok vezérlése hogyan kezeli le ezt a komplex hajtást jól. A korábban említett lézeres mini gravírozóm tökéletesen működik Arduino Uno-n levő GRBL 0.9-es programmal. Ami tökéletesen jól konfigurálható egyenlőre számomra úgy tűnik, hogy nagyobb gravírozó gépet is tud hajtani, viszont ezt a komplex kétmotoros mozgást nem tudom, hogy milyen vez+ szoftver kezeli le jól. Szinte minden mozgáshoz megy  mindkét motor.
Esetleg van valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban?
Mekkora motorok kellenének ehhez a mechanikai konstrukcióhoz ?

By Hunber...

s7manbs8

A Marlin nevű szoftver pl. kezeli, de van ezekből több is.

zozo

Úgy tudom, a grbl ismeri mindkét hajtásmódot. Ha mégis aggódsz, akkor nézd át a hagyományos cartesian kinematikákat.