Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

h37us96an

Nagyon örülök, hogy pont most ez a téma itt a lézeres fórumban. Most gondolkozok egy lézerfej vételén a CNC gépemhez. Kicsit speciális célra kellene. Ebben kérem a segitségeteket. Fém táblákat szeretnék kémiai marással feliratozni (saválló ezért a mechanikus gravir nem pálya). ehhez lehetne fotómaszkot használni de úgy gondolom célszerűbb lenne ha simán lefestem a felületet és lézerrel kiégetem a betüket és a grafikák helyét. Igy jóval gazdaságosabben lehetne a maszkolást megoldani.
A kérdés arra vonatkozna, hogy az ilyen CNC-s lézer modul használatával is el lehet érni olyan picike lézer fókuszt mint egy jobb direkt lézergravírozónál?
Nekem nagyon fontos lenne a kiváló felbontás mert nagyon apró betűk (6 pontos) is előfordulnak illetve grafikák amiknek szintén tűélesnek kellene lenniük.
Optimális lenne nekem ez a megoldás mert nem kellene egy drága lézergravírozót megvennem.
Kérném a tanácsaitokat, hogy milyen lézermodult, milyen lencsét egyebeket vegyek már ha megoldható ez a feladat a CNC gépemmel

Kösz
Gábor

vjanos

Itt egy csávó próbálja felfedezni a lézertáp lelki világát:

lézertáp 1
lézertáp 2

Hátha érdekes...

000000000

Pl. kék fényű (445 nm) 2 ... 4 W körüli lézerdiódával és a hozzátartozó G2 lencével meg tudod oldani ezt a feladatot. Erre mutat példát az alábbi kép, ahol a kisbetűs sor magassága 0.6 mm volt.

h37us96an

Köszi az illusztrációt. Tudnál konkrét tipust ajánlani? honnan vegyem? A lencsét honnan tudom, hogy milyet adnak vele?
Milyen szoftwert érdemes használni? Mach3-hoz van plugin?
A lézer erősségét lehet szoftveresen szabályozni menet közben?
Kösz

Gábor

000000000

A Klavio Kft-nél vettem, ezt.

A lencse gyárilag benne volt, megbíztam az infóban, amit adtak róla.

Saját áramgenerátorral, Robsy CNC vezérlővel hajtom, nem foglalkozom más vezérlőkkel. Természetesen lehet állítani sw-ből is az erősséget, bár az ilyen festék leégetéses jelöléstechnikánál nem egészen értem, miért van szükséged.

Ha netán Bp.-en élsz, vagy erre jársz, megmutatom a dolgot, vagy tehetünk egy próbát a konkrét feladatod kapcsán, csak az előkészített rozsdamentes lemezt kell elhoznod.

PSoft

Ha már Tibor is a kis Klavio-s 1,6W-ost ajánlja...
Épp van egy eladó az adok/veszek-ben.

[#t19p59437#]

thayscj6c

Kipróbáltam, hogy a 150 watt mire elég.
1mm-es saválló.

robokacsa

co2???
és mi kell még ahhoz hogy működjön?
minnél kisebb fókusztáv?
valami segédgáz fúvatása?

thayscj6c

igen co2 lézer és oxigén. Még csak egy napja tesztelem egy-két napom biztos elmegy rá.

robokacsa

felületkövetés ?
vagy ilyen pici méretbe nem jelentős?
és az oxigén, az tiszta oxigén?
nem robbanásveszélyes, vagy csak olajjal keveredve az?
mekkora fókuszú lencsével használod?
és az oxigént oda kell fujatni mint ahova a sima levegőt, ami elfújja a lencse elől a füstöt, és az anyagban meg táplálja az égést?
mekkora sebességgel megy a dolog?

PSoft

Ha jól sejtem, az első élő ember vagy errefelé, :) aki le meri írni...

"...és oxigén"

Türelmesen várjuk(várom)a bővebb ismertetőt, tapasztalatokat.
[#wave]

544if3hez

Az oxigén az  nem robban az az égést táplálja.

robokacsa

akkor nyomáscsökkentőt téve a palackra, akár egy palacknyi oxigént kiengedhetek a műhelybe?

544if3hez

Igen ha nincs éghető anyag vagy gáz.

544if3hez

Vagy nincs olyan anyag aminek  a hőmérséklete nem éri el a lobbanási pontot. Akkor vidáman elvagy. Ha azonban valami éghető anyagot meggyújtasz az  hevesen fog égni. Mert ott van a sok oxigén ami táplálja.