Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

wd3pyic30

Sziasztok!

Eléggé kezdő vagyok a lézeres témában. Egy meglevő cnc maróra szeretnék felrakni lézert, amivel leginkább fára szeretnék képeket égetni, jó minőségben. Elég ehhez egy 2W kék lézer vagy inkább co-ban gondolkodjak? Esetleg valaki tudna segíteni, akár abban is, hogy megépítené nekem?

RJancsi

Ha tényleg csak fára égetésben gondolkodsz, szerintem a 2 W-os kék lézer bőven elég. Nekem csak 1 W-os van, de az esetek többségében ez is megteszi. Nem csak fát, kartont, műanyagot, bőrt  stb. is lehet vele égetni. Kb. 200mm/perc tempóval még az 1 mm-es keményfa furnért is átvágja. Ha az égetésen kívül vágni is akarsz vele az már más kategória, de szerintem otthoni szórakozásra inkább egy 4 (5) W-os kék lézer, mint egy CO. Az már inkább profiknak való, hacsak nem tudsz vele pénzt keresni, nem igazán éri meg. Legalábbis szerintem.

wd3pyic30

Köszönöm szépen a gyors választ! E-bay-en néztem 2W lézer diódát, de építhető "kit"-et nem találtam, amiben megvan minden lego darab (pl táp,driver stb...). Esetleg tudnátok ajánlani egy oldalt,vagy leírást,ami részletesen bemutatja a működést, felépítést? Tb6560 tudja hajtani vagy kell másik driver hozzá?

RJancsi

Amennyire én tudom, a TB6560 az bipoláris motorvezérlő. A lézerhez áramgenerátor kell. Nem árt, ha TTL vezérlésű, azaz nem csak a tápfeszültséggel tudod be/ki kapcsolni, hanem a CNC program valamelyik bitjével (pl. spindle) is.
Az ebay-en elég sok kész lézer van, csak tápot kell adni neki és kész. Pl. ez. De mint írtam, ha csak égetni és nem vágni akarsz egy 1 vagy 2W-os is elég lehet, aminek sokkal barátságosabb ára van.

RJancsi

Itt egy 1W-os és egy 2W-os hirdetés.

RJancsi

RJancsi

48s05mtgb

ÁÁÁÁ Feladom ez nekem nem megy [#falbav]
[#csodalk]

svejk

Gyakorló, tapasztalt CO2 lézeresektől kérdezném.
Mi a következő jelenség magyarázata?

100 W-os cső, echte kínai tápegység.

A sugáráram gyárilag 28 mA-ra limitálva.
A sugáráramot ( lézer teljesítményt) szépen fokozatmentesen lehet állítani, 0-28 ma közt, de úgy 6-10 mA közti áramnál a sugár szakadozik az árammérő műszer is lengedezik, ebben a munkapontban (23-30W) használhatatlan lenne a cső.

Tapasztalt valaki hasonlót?

vjanos

Amikor lengedezik, sistergő-cicergő hangot hallat a táp?
Milyen folyadékkal töltötted fel végül? :)

svejk

A tápnak nincs hangja.
Nem az enyém... 7 liter ioncserélt van benne.

thayscj6c

potival szabályozod az áramot?

svejk

Potival is PWM-mel is ugyan abban a tartományban.
Először mi is azt hittük, hogy kontakthibás a poti.

thayscj6c

én is erre gondoltam

thayscj6c

oszcilloszkópon meg kellene nézni, hogy nem gerjed-e a tápod azon az értéknél.