Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

PSoft

Attól tartok, kicsit...belekeveredtél.:)

Az impulzus szélesítő(lentebbi rajz) a Mach lézer pluginhoz készült.
A "kék"-ről linkelt meg, a Gray to Hz progihoz készült frekvencia/feszültség konverter.
[#wave]

ezsolt74

Sajnos én nem tudom magamnak megépíteni, nem igazán értek hozzá.

s7manbs8

Ilyesmi kéne neked, itt találtam az asztalomon előbb, lehet ez is pont azt csinálja, vagy át kell kötni rajta valamit ... :)

s7manbs8

Egy ilyen is lehet jó lenne neked, semmit se kell csinálni, csak egy progit feltölteni rá és menne ezzel is a jelformálás , már ha a feladathoz jó.

Kelepeisz Lajos

A link 3 oldalt tartslmaz, ha jól emlékszem 2.és 3. szólt az imp szélesítöröl.

z2a2u8wf

Érdekelne hogy a hebo87 által gyártott 5.5w-os kék lezerrel valaki vágott e már plexi anyagot. 5-6mm vastagságban milyen minőségben dolgozik? Ezzel készült vágásokat tudna mutatni valaki?

ezsolt74

Ezt még nehezebben tudnám megoldani ,mert sehogy se tudnám rátölteni a programot.
Ahhoz gondolom kéne valami USB-s átalakító.

0i8bkxjf4

Ezen Van

Nekem pl ilyen vezérli az egész Cnc met két A4988 társaságába illetve 1 mosfet ic ami szabályozza a 12 V ot a lézernek

s7manbs8

Rajtad múlik, hogy kell e, tudok csinálni panelt, ha kell.

csendesj

Sziasztok.
Először is köszönöm a befogadás.
Kezdő CNC-sként akarok a dolgok közepébe vágni:
lézeres projektekbe.
Ezzel kapcsolatba szeretnék kérdezni illetve segítséget
kérni. A feladat az lenne hogy egy rozsdamentes anyagot
kellene feliratozni amit jelenleg betűbeütővel csinálnak.
Tehát a lényeg hogy a feliratnak mélységének is lennie kellene.
 Van e valakinek tapasztalata ilyen anyagokkal?

Köszönöm előre is.

0cphxg8ns

Sziasztok!
Az akril festékes, nyák készítéséhez akartam egy gépet építeni, de azóta az ötlet már túlnőtte magát, és ezzel kapcsolatban szeretnék kérdezni tőletek:
A 2W-os és a nagyobb (3W, 3,5W, 5W) lézerek közt mi a különbség, ha mondjuk nem csak nyákra tervezek?
Lassú előtolással a 2W-os lézer is megteszi, ahogy a fórumot olvasgatom, de vajon van létjogosultsága a 3W feletti lézereknek? Fa (RC modellezés), műanyag vágáshoz elsősorban, de nem tudom mit bírna mondjuk egy 5W-os, amit ne bírna (lassabban) egy 3W-os lézer.

Szóval valami "mivel mit lehet maximum" táblázat lebeg előttem, üres mezőkkel. :P Ehhez szeretnék valamiféle támpontot, hogy mégis melyik lézert vegyem meg. (az idő, mint kritikus tényező nem gond, ha egyenesen arányos a lézer árával. :) Akkor az olcsóbbat választom, időm van. De ha a 2x drágább lézer esetleg 3x gyorsabban dolgozik, akkor máris máshogy állnék a választáshoz.

Szóval az idő, ár, és megmunkálható anyagok tekintetében érdeklőnék, Ti hogy látjátok, melyik kék lézert érdemes vennem?

Illetve, ha veszek egy 5W-osat, és csak 2W körül játszok vele, akkor az élettartama kitolható?
Mit bírnak valóságosan a kínai

s7manbs8

Egy nagyobb lézernek ott van talán előnye, ahol a kisebb pl. éppen hogy tudja vágni vagy égetni az adott anyagot, mert van egy minimum energia, ami tegyük fel kell ahhoz hogy egyéltalán képes legyen rá, tehát ha mondjuk a 2W-ból 1.8W megy rá, hogy meginduljon a vágás, akkor a 2W csak 0.2W-tal lépi túl, de ha ugyanezt egy 4W-ossal csinálod, ott lehet ugyanennél tényleg aránytalanul gyorsabb lehet, mert annk 2W plusz energiája van, persze azért nem lesz 10-szer gyorsabb.

Ezt gondolom.  Lehet ilyen eset nem sok van, általában inkább arányosan gyorsabb szerintem.

0cphxg8ns

De milyen anyag az, ahol a 2W éppen elég? (a szép vágás sikerülhet lassan is vele? Akkor az nálam nem "éppen elég", hanem lassú, de JÓ. Ha pl egy 5mm-es rétegeltet már NEM lehet vele levágni, csak szikével kipiszkálva a végső réteget, akkor már "nem elég" a 2W, de ilyenkor meg fellép a következő kérdés bennem:
Ha lassú (200mm/min) előtolással megyek a munkadarabon, nagy teljesítményű lézerrel, akkor az anyag nem fog csúnyán roncsolódni (égni) bizonyos területeken? Ehhez a (5W) lézerhez már gyorsabb mozgás dukálna nem? (kb mennyi?)

000000000

Szia!
Jelölési segédanyag alkalmazása nélkül csak komolyabb teljesítményű, drága lézerek jöhetnek szóba a feladatodhoz, ha pedig mélyebb jelölési nyomokra is szükséged van, ez sajnos még inkább igaz.
Egy lehetőségnek javasolnám, hogy tervezzél egy mechanikus "kopogtatós" jelölő CNC gépet, pl. egy konkrét acél jelölő CNC célgépemről videót is láthatsz a Robsy CNC oldalon.
Egy ilyen mechnikusan jelölő CNC géppel sokkal olcsóbban tudod megvalósítani a projektedet a lézeres jelölöléshez képest.