Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

PSoft

Na még egyszer...:(

Minimum fókusz 0,5mm.
Vajon, miért nem lehet jobban kifókuszálni?

ezsolt74

Csak a plafonra világítottam vele, a (téglalapot) szépen egy pontba össze tudtam húzni(szinte kerek lett).
Közelre nem próbáltam.

zozo

Nem kuksiztad meg eléggé :)
A minimum fókusz < 0,5mm
Tehát kevesebb mint 0.5mm

PSoft

Mennyivel kevesebb?:)

vvvsmkgjx

Sziasztok!

Tudja esetleg valaki annak az úriembernek az elérhetőségét aki készít 2W-os kék lézert rendelésre? Vagy tudtok valami jó helyet ahonnan érdemes beszerezni?

Rabb Ferenc

Tíz hozzászólással lejjebb "hebo87"

freewind

Üdv mindenkinek!

Nekem is nem rég jött meg ez az akciós lézer. Én csak asztalon tudtam kipróbálni egyenlőre. Amit én észrevettem, hogy ha nincs TTL jel csak 12V adok rá akkor is világít a lézer. Neked így nem működik?  Próbálgattam is és 0-2.5V között  össze vissza működött, akkor hol ki hol bekapcsolt pár másodpercenként. Vagy csak én gondoltam azt, hogy 0-5V között bármilyen feszültséget elfogad és annak arányában ad ki PWMet a  lézernek? Mert ahogy így elsőre tapasztalom így csak be és ki állapot van a TTL jelszintnek megfelelően.
Sajnos azóta sem volt időm foglalkozni vele, meg asztalon rossz is próbálgatni, egyszer sikeresen bele is nyúltam a fénybe :) Ha majd jobban tudtad tesztelni, akkor megoszthatnád tapasztalod. Kíváncsi vagyok, hogy én kaptam-e ki csak valami selejtet.

ezsolt74

Nekem is így működik, ha csak a 12V-ot kapja meg akkor teljes erővel működik, mikor megkapja az 5V-ot akkor is.
De mikor véletlenül fordítva dugtam rá az 5V-or (mert persze sehol nincs feltüntetve a polaritás) akkor nem működött.
Gondolom 5V-nál a PWM-jel intenzitásával változtatja a lézer erejét, viszont mikor mondjuk csak 2V-ot kap akkor kikapcsol.
A marógép elektronikája azt nem tudom hogy csak 0-t vagy 5V-ot tud kiadni PWM-el ? ,vagy tud a kettő közötti feszültséget is?
Szerintem ez az elektronika azért működik csak 12V-ról is mert vannak azok a lézer gravírozók amiknél nem lehet a lézer erejét állítani ,hanem a fej mozgási sebességével szabályozzák az égetést.

hebo87

Persze a TTL-nek így kell működnie, ott csak két állapot van, 0 és 1, azaz vagy ki vagy be kapcsolt állapot.
Ez nem olyan mint az analóg ahhol a feszültséggel arányosan lehet szabályozni a dióda áramát.
Azért kapcsolt hol ki hol be 2,5V-on mert akörül van az átbillenési határ a 0 és 1 között.

ebalint

Zsolt!

Még ennél is "akciósabb" volt amikor vetted?

freewind

Én 23ezerért rendeltem szemüveggel együtt, szintén a banggood-ról. Később azt hiszem 30ezer lett. Hirtelen döntöttem, azért nem is tudtam rendesen utána nézni a dolgoknak.
Kérdeznék is gyorsan még, előre is elnézést a hülyeségekért, de talán majd más is okul belőle.

Először arra gondoltam (igazából most utólag nem tudom miért) hogy 0-5V analóg jelet kap és annak függvényében PWM jellel tudja a lézer erejét szabályozni (azaz ki-be kapcsolja a lézert). De ezek szerint a ,,Frequency 0-20KHz" paraméter itt a TTL jel max frekvenciáját jelenti?
Igaz később meg valahol meg olyat is olvastam, hogy ezek a lézerek nem szeretik a sok ki-be kapcsolgatást (de lehet már, hogy minden félét olvastam és ezt már a CO lézerhez írták). Ha jól gondolom, aki ténylegesen szabályozható lézert akar annak egy változtatható értékű áramgenerátorra van szüksége?

Sajna majd csak valamikor április-májusba lesz időm foglalkozni, de addig is, ahogy korábban is lelkesen olvasom a fórumot.

ezsolt74

Igen, ennél is akciósabb volt 65.90$, de azóta a dollár árfolyama is megugrott.
Ha jól emlékszem 20.400Ft-ot fizettem érte összesen.

ebalint

Köszi!

[#rinya]

thayscj6c

Hali!

Én nem tudom milyen lézered van, de az enyém 2w-os és kisebb mint 0,1mm a fókusza.

zozo

Mármint nekem? Az enyém is 0,1 körül van. Cserébe viszont nem központos.