Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

48s05mtgb

Jó hadjuk.
De akkor is mondj valamit hogy hova töltsem hogy máskor ne kerüljek ilyen helyzetbe.
Köszönöm

000000000

Itt van például a fórumunk tárhelye, link fent.
Tár

djfgekywd

Szerintem nincs ebben semmi különös. Az angol meg az amerikai bontott diódáhat árul jó pénzért, mert annyiért is el lehet adni mert népszerű. A kínainak meg van rengeteg új, mert nagy tételben fillérekért kapja és még így is van rajta haszna. Az angol meg az amcsi összeszedi a lézer projektorokat olcsón, amiben van vagy 24db kék dióda egy tömbben és többet kiárul belőle mint egy új projektor. Nézegettem ilyen üzemképes projektort az ebay-en, olyan 60-80 ezer körül láttam már. Akkor ebből kitermelhető elvileg 24db dióda. Akkor mennyi is a haszna rajta? És nem tudod, hogy valójában mennyit is ment. De a kínainak nem cines a lába.

48s05mtgb

Ami nekem egy kicsit furcsa, bár lehet hogy ez igy jó, hogy rámértem a lézer driver ttl bemenetére és ott van 2.01V feszültség amikor még csak tápot kap. Ha adok neki ttl jelet akkor felmegy 3.8V-ig de semmi nem változik.

4ybj8h3c8

Miután a TTL jelszint szerint mindkettő magasnak számít...

48s05mtgb

Én azt tudom de hogy lehet az hogy nincs rákötve semmi a ttl bemenetre és mégis ott a 2V?
Nekem ez a furcsa ezért gondolom hogy valami nem egészen kerek, bár lehet hogy én vagyok hülye. Nem vagyok egy elektronikai guru :D

Rabb Ferenc

Kösd le a GND-re a TTL bemenetet egy 10 kOhm-os ellenállással, akkor nem lesz ott a 2V. Aztán így kínáld meg a vezérlő TTL jellel

4ybj8h3c8

Valószínűleg a levegőben lóg. Kövesd le, hová megy, de alapból tegyél rá egy felhúzóellenállást Vcc felé, onnantól a TTL jel kell, hogy rendesen vezérelje. Ha nem, akkor a vezérlőjeledet nézd meg.

48s05mtgb

Köszi a segítséget! :D
Kipróbáltam amit irtál. Sok volt a 10kOhm 2KOhm-el működik [#eljen]

4aixn8r8

Sziasztok!

Régebben építettem egy léptetőmotoros hobby CNC marót. Teljesen jól működik,de úgy gondoltam építek egy lézert belőle. Teljesen új mechanikát akarok építeni. Fát szeretnék vágni és gravírozni, ezért úgy gondolom, a co lézer megfelelő választás. Már elkezdtem visszaolvasni az egész topikot de még van egypár lap. Egy-két témában kérném a véleményeteket: a fókusz beállítást hogy célszerű megoldani? (Z mozgás vagy asztal mozgatása)?
Kész CO csövet tükröket és vágófejet(lencsét) vásárolnék a géphez.
Mach3-al ha össze szeretném hozni a vezérlést ahhoz lehet kapni elektronikát készen gondolok itt a lézer vezérlésére? A hűtést elég egy tartályban lévő víz keringetésével megoldani? A fókusz távolság mennyire fontos, gondolok itt arra, hogy z irányban mennyire kell pontosnak lenni a gépnek?
Segítségeteket előre is köszönöm!

hyuekyh7a

Üdv!

Korábban beszéltem a yag lézerről, most itt van a videó a felületkövetésről, és a vágásról.

Yag felületköv

Yag lézervágás

s7manbs8

Elkészült ezsolt74 lézerhez való impulzus szélesítője, miylen hosszra kell beállítani az impulzust, kb. beállítom annyira nagyjából.

000000000

Gratulálok.[#eljen]
Ez, jól sikerült!

Rabb Ferenc

Hozzáértő Urak!

Lábazati EPS hablemez (kék, zöld stb) vágható-e a "kis kék 2W-os"-al. 5-10 mm lenne a lemez vastagsága

PSoft

Én próbáltam, a kék nekem nem ment.:(
De, lehet csak én voltam béna.[#nemtudom]