Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Itt a link, ott is azt akartam betenni, ezek szerint annak idején nem sikerült. :)

http://nebarnix.com/img2gco/

48s05mtgb

nffab2gnr

Valami nagy gáz lehet akkor a vadi új kinai 40w co laser csővel,ha a vastag üvegcsőben is van víz? Meg a középső vékonyban is van,de állítólag az normális.

0cphxg8ns

Üdvözletem!
Érdeklődnék, hogy a kínai 2W, 3.5W, 5W-os kék lézerek (egy kaptafa a fókusz lencse gondolom) milyen távol képesek a legkisebb fókuszpontot elérni? Tehát milyen messzi van a munkadarabtól a lézer maga?

Csuhás

No ezt nem értem. Szóval a co lézer alapvetően két koncentrikus üvegcsőből áll. A belső vékonyban ég a kisülés, ott keletkezik a lézerfény. Ezt veszi körül egy vastagabb cső amiben a hűtővíz áramlik. A belső cső légmentesen zárt abban csak a lézer gázkeverék van abban semmilyen folyadék sem lehet. Ha mégis van akkor a cső tönkrement.

gab27

Csak egy kis kiegészítés (ha tényleg szén-dioxid lézerről van szó): létezik számos nyitott rendszerű (axial/transverse flow) cső is, sőt, házilag lényegesen egyszerűbb megvalósítani. Ettől függetlenül persze ott valóban semmi keresnivalója a hűtőközegnek.

Csuhás

Már javítom is magam: Ahogy elnézem ma gyakoribb a 3 csöves kialakítás, ahol a belső a kisülő cső, körülötte a vízhűtés, majd ezt körülveszi egy vastag üvegcső amiben a tartalékgáz van. Ez össze van kötve a belső csővel.

PSoft

Függ a lencse/optika gyújtótávolságától.(lehet változó)
De általában, 40-60mm közé esik az optimális fókuszpont beállítás.

PSoft

Úgy van, ahogy írod!

Szinte mindegyik mai kínai cső, 3 csöves kialakítású.
A belső kisülőcső,és a külső "gázpuffer" cső között, egy spirálisan a második(vizes) cső köré tekert pár menetnyi vékony üvegcső a kapcsolat.
Itt inkább csak a csővégek kialakítása, tükrök hűtése látszik...
A víztéren kívül máshol,(kisülőcső/gázpuffer)biztos, hogy nem lehet víz, még nyomokban sem!

Valahol hajszálrepedés lehet a belső térben, ahol a víz lassan "átszivárog" a tiltott terekbe.
Ez, lehet a cső gyári hibája is, de okozhatja pld. szállítás közbeni ütődés/sérülés is.
(Tibor elmondása szerint, több liternyi víz került a külső, gázpuffer térbe)

0cphxg8ns

Köszönöm szépen, ezzel  már tudok tovább haladni az építkezésben! :) [#worship]

jeepatti

1w os lézer diódához esetleg lenne valakinek ttl meghajtója áramgenerátorral?

Kisebb gravírozót akarok készíteni így keresek még hozzá vezérlőt is, ha van valakinek elfekvő keressen :) ha nem lesz marad az ebay

Mach3 al szeretném hajtani

s7manbs8

1W-oshoz nem kell túl bonyolult, én csináltam egy sima ellenállásost, lehet vezérelni TTL-el is, ha valami fix feszről járatnád pl. 12V-ról, ott nem sok Amper van. Persze lehet IC-st is neki adni, leválasztva optóval.

u6p5jr23k

Szia zozo!

Ne haragudj, ha már volt reakció a kérdésedre. éppen most fejeztem be 5000-től a visszaolvasást...
Szóval mi lett a megoldás a problémádra az "A" dir-el kapcsolatban?
Én is az "A" dir-t használom és tökéletesen megy.
Azért is érdekel, hogy ha a későbbiekben valami gubanc lenne, hová nyúljak.

Köszi.

zozo

Én kontrollerrel hajtom a gépemet, aminek a sajátossága, hogy a DIR HIGH vagy LOW mindig csak egy rövid impulzus, aztán visszaáll az alapértelmezettre.
Azt tudom programozni, hogy a Dir mennyivel előzze meg a Step jelet, de hogy tartsa is, azt nem.

Linuxcnc és a mach ezzel szemben, az utolsó DIR utasítás szintjét tartja mindaddig, míg nem kap ellenkező utasítást.

A megoldás M10/M11 lett.

u6p5jr23k

Ezek szerint nekem nem lesz ilyen problémám.
Köszönöm.