Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

000000000

vjanos

VighLajos

Gondolom, a Nm-re, mint forgatónyomatékra céloztál.
[#worship]

Csuhás

Van ennek bármi előnye egy gázlánggal szemben? Jó tudom a szimpla láng gyakran kevés, de még egy hidrogén ( HHO ) láng is egyszerűbb mint egy lézer eszköz.

4ybj8h3c8

Rengeteg. Lángos szaki egyre kevesebb van, ezt meg egyszer kell felprogramozni és tízszer annyit nyom ki egy óra alatt mint a szaki a szájából lógó gumicsőbe szuszogva.

Motoros

Ez lehet igaz, de ha pár száz éve Muránóban vagy Parádon is ilyen körülményesen gyártották volna a művészi üvegtárgyakat, vagy ipari üvegeket akkor máig nem készült volna el egy alkotás sem.
Nekem ez a primitív művelet is nagyon körülményesnek lassúnak tűnik. Tipikusan a verébre ágyúval történet.
De lehet nincsen igazam.

Csuhás

Tüdős fújtatásnál biztosan jobb, de mondjuk a lámpagyártó karusszel gépek oxigénnel dúsított égőivel ez sem veszi fel a versenyt. Egyedire a üvegműves égő való, nagy sorozatra a gázégő, és talán van közben egy pici szegmens ahol a költség nem számít de nagyon precíz tiszta megmunkálás kell esetleg ott előnyös lehet. Bár egy hidrogén láng oda is praktikusabb, szóval nem tudom...

Motoros

Lehet a lézer pontszerű hőközlése miatt forgatja mint barom, hogy nehogy visszahüljön.[#szomoru1]

thayscj6c

Én fiatal koromban néha bejártam egy művészek szakkörébe. Ott volt aki rézkarcokat csinált fáradságos munkával. Én fogtam egy alu lemezt és POZITIV20-szal befújtam és nyákgyártás technológiával gyönyörű alapot csináltam. Mikor megmutattam a barátomnak csak annyi mondott- EZ A MŰVÉSZET MEGGYALÁZÁSA!

4ybj8h3c8

A mai világban nem a művészet kell, hanem az ami annak néz ki.

Rabb Ferenc

Melyik hullámhosszúságú lézert nyeli el ilyen jól az üveg? Vagy másként fogalmazva: melyik üveg nyeli el a lézert?

Szalai György

Ikonnal jelzi a videón, hogy 3,3 hőtágulási együtthatójú boroszilikát laborüveg, ami 820C fok környékén lágyul.
De hogy miféle lézer?

Rabb Ferenc

Látni nem lehet. Ha színes lenne (szemmel látható tartomány) akkor biztosan lenne némi szórt fénye. Valószínű infra...

000000000

Dehát ez dörzs hegesztés......[#eplus2][#eplus2][#hehe][#eplus2][#eplus2][#vigyor1]

Szalai György

Kutakodtam.
Azt találta a barátom, hogy a boroszilikát üvegnek van egy abszorpciós maximuma 1550nm hullámhossz körül.
Elég meredek csúcs, mert 1300 és 1700 nanométeren már csak úgy a tizede.
A HeNe gáz, meg az InP fibercsatolt dióda sugároz ebben a hullámhossz tartományban elég teljesítményt.