Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

robokacsa

tehát ha pl egy gyertya ég a közelben, az intenzívebben fog égni?
ajánlatos alapos szellőztetés?
vagy olyan mennyiségű oxigén nem megy ki annyi idő alatt, hogy veszélyes legyen, az meg még fel is higul a bent lévő levegőbe, így szinte alig van hatása?
mondjuk 3 percig tart egy vágás, az idő alatt mennyi oxigén távozik a palackból?

544if3hez

Gyertya Igen, Ha a lágtérben jelentősen feldúsúl az oxigén akkor észerű szellőztetni. Jelentős dúsulás pl ha 21% ról 42%-ra emelkedik. Az viszont függ a helyiség térfogatától.
A packból kijutott Oxigén mennyisége függ a nyomástól és  fúvóka keresztmetszetétől. Amint kijut hígul.

djfgekywd

Kiengedheted hacsak nem gáztömör a műhelyed. Mire nyomáscsökkentőn keresztül leengedsz egy palackot, addigra a réseken keresztül felhígul. Még az is valószínű, hogy egy két százalékos emelkedést sem tudnál kimutatni.

Dakota25

Számoljatok kicsit!

Egy nagy oxigénpalack 10 m3 oxigént tartalmaz.
Egy átlag lakótelepi lakás kb. 160 m3.
Durván 20% oxigén van a levegőben.
A lakásban van eleve 32 m3 oxigén. (3 palack)
Kiengedek jó gyorsan 1 palackkal.
kb. 27%-ra dúsul.
Nem olyan durva. Nagyon függ a helyiség méretétől.

PSoft

Itt inkább az lenne a kérdés, hogy a fúvókán távozó oxigénből, mennyi hasznosul a vágás folyamán, ergo mennyi távozik "haszontalanul" a légtérbe.

Vagy...a légtérbe "haszontalanul" távozó, majd ott híguló mennyiség, okozhat-e bármi problémát egy átlagos, kb. 30-40 légköbméteres "műhelysufniban".

Dakota25

Azt gondolom, - szellőzés nélkül - előbb "folyik ki a szemed" a füsttől, minthogy az oxigéndúsulás gondot okozna.

mex

A képen látható saválló anyag vágásakor vajmi kevés segítséget jelenthetett az oxigén oxidációt elősegítő hatása, akár normál sűrített levegővel is eredményes lehet a vágás. Normál acéllemeznél merőben más a helyzet szerintem.

Dakota25

...ja, hogy fémlemez!
Ott meg a fémgőzök, oxidok pora nem gyerebe.
Szellőztetni így is, úgy is kell, az meg megoldja.
Érdemben számolni a valós áramok ismerete nélkül nemigen lehet.

PSoft

Én, nem pont "fémlemez" vágásra gondoltam.:)
Sokkal inkább a kis 1-5W-os kék diódalézerekre, vagy azok "tuningolására".

0i8bkxjf4

Én például azt apasztaltam 2,5w fronton hogy....

Nekem egy ilyen veti fujja a levegőt

rá van kötve 1 potméter hogy tudjam szabályozni, mert ha csutka gázon fúj akkor még rosszabbul vág sőt képes vastagabb "kormolást" előidézni

PSoft

Hova fújja az a venti a levegőt?

0i8bkxjf4

Ugy van megoldva hogy a venti a laserre van felfogatva és a kifujó nyílás elé 1 pici íves műanyag lap van felragasztva. Így a füstöt hátra fujja

PSoft

A lézerforrás irányából jövő, a fókuszpontra fúvókán át fújt levegő, hatékonyabb a vágásnál.

PSoft

Erre gondolok...

svejk