Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

Rabb Ferenc

Köszönöm [#worship] Ha szebb nem is lettem, de okosabb mindenképpen. Bár az előző is bőven rám férne... [#integet2]

t4fs3a8s

Szerintem co2 laser.

jeepatti

Az infra (8xx nm) és a kék (4xx nm) lézer közt van valami különbség
gravírozás esetén?  (fa , papír stb )

gondolok itt fókuszálhatóságra,  teljesítményre stb.

1w esetén pl.

Melyik a jobb?

2dbfy8y

Szia!

Én annó kezdtem az 1W 808nm piros infrával, mindenki azt mondta az semmire se jó, azért használható, de nem erős, utána volt egy 4W infrám, az se volt sokkal nagyobb durranás.
Utána, itt a fórumon elsőként az Amerikai sráck nyomába lépve és sok levelezés után megvettem a 2W 445nm kék laserem.
Azt kell hogy mondjam a 2W kék simán megette a 4W infrát.
De azért a 4W kék egy jó választás már, azzal lehet szépeket alkotni.
Fókusztávolságnak meg igazából semmihez nincs köze, hogy hány miliméter, lényeg, hogy az anyag felületére megfelelően rá legyen állítva, mert ha nem jól állítod be, akkor a 40Wco2 se ér többet mint egy 1W-os.
Rossz beállítással kb használhatod lámpának. [#nevetes1]

sunraw

Én is 1W 808nm-rel kezdtem(sir-nyeteg féle). Nagyon jó kis holmi. Egy hátránya van, nem látni a lézer "fényét", nomeg, hogy világos felületre elég szelektíven éget. A mai napig megvan. :)
A kék, 445nm-es jóval erősebb, nem csak a 2Watt miatt.
Azt hozzá tenném, hogy az infra idejében még nem rendelkeztem fúvókával, így arról nem tudok nyilatkozni, mennyivel lett volna szebb egy adott munka.

de ez bizonyítja, hogy be lehet a fókuszt állítani, csak akarni kell. :)

PSoft

Be bizony!:)

sunraw

:)
Kék lézerhez a legjobb, valami piros vagy rózsaszín papír, a fókusz beállításához. Ezek után már csak egy szamárvezető kell, a fúvóka és a megmunkálandó anyag közé.

sunraw

A rizsszemes dolog még áll közöttünk?

RJancsi

Bocsi, én vagyok a láma, de mit értesz szamárvezető alatt? Tényleg nem értem, és szeretnék tanulni. (Hacsak nem valami poénnak szántad). [#fejvakaras]

sunraw

Szia!
Nem poén. :)
Ha van egy jól beállított távolságod, érdemes készíteni egy az adott távolságra való sablont (szamárvezetőt), hogy később ne kelljen bíbelin a fókusz távolsággal (anyag, fúvóka távolság)

sunraw

Csak mert még nekem nem sikerült rizsszemre égetnem. :(

RJancsi

Ja, így már értem. Csak halvány ált. iskolai emlékeimből a szamárvezető egy vízszintes irányú sorvezetőnek rémlett.
Ilyen komoly kalibrált mérőeszközöm nekem is van, egy sniccerrel méretre szabott sűrűbb szivacsdarab. Simán alárakom a lézernek és "érintőre" ráengedem a lencse foglalatát. Az sem baj ha elbambulok, a szivacs összenyomódik és nem okoz sérülést.

thayscj6c

Hali!
A fókusz beállításhoz én egy indiai füstölőt használtam.(kép) Könnyen meg lehet mérni a fókusz távolságát.Vagy a lencsén tekergetni, hogy a kis szamárvezetőnek megfelelő távolságra legyen a fókusz.

RJancsi

Nálam egyszerűbb az élet, a 3D gravírozóm maró motorja helyére teszem a lézerfejet. Így a Z tengellyel úri módon tudom a fókuszt a tárgy síkjára állítani, nem kell a lencsét tekergetni. Már csak azért sem, mert hála a kínai precíziós finom-menetnek, elég sok teflonszalagra volt szükségem hogy a lencsefoglalat ne lötyögjön a hűtő tömbben. Így viszont nem igazán lehet állítani, valahol 60 mm körül van a "fix"fókusz.

thayscj6c

a lencsét csak egyszer kell beállítani a megfelelő méretre