Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

horcsab

Sziasztok!

Nekem is ugyan ez a problémám, igaz csak 40W-os. Kis teljesítményen instabil és "cicereg" a táp vagy a cső. Ha nagyobb teljesítményen használom, akkor szépen jár.

A tápot még nem néztem szkóppal, de ezek után rámérek.

A poti nem kh-s.

svejk

Ha legközelebb arra járok, majd viszek magammal komolyabb műszereket.
Én is valami gerjedésre gondolok, de azért kérdeztem mert ha másnál is jelentkezett ilyen akkor lehet mondjuk mag a csőnek van valami rezonancia pontja.
Én sajnos a lézercső működését csak sejtem mint macska az esőt.

svejk

Aha!

Akkor nem egyedi eset ez...

Neked régóta meg van a lézer? Hogy-hogy nem kérdezted még meg eddig itt?

svejk

Az a baj sokan nem mernek kérdezni sem, nem hogy válaszolni. :(

A múltkor kérdeztem/állítottam, a negatív kivezetés GND függőségét.

Végül azt is meg kellett nézni saját magamnak. Ennél a 100W-os tápnál egy 100 Ohm-os shönt-re megy a negatív kivezetés, itt figyeli a csőáramot.

A TV technikában megszokottól eltérően, ott ugye a szekunder nagyfesz tekercs talpppontjánál történik a sugáráram mérés.

horcsab

Kb tavaly novemberben vettem. Azóta nem sokat használtam, mert átalakítottam a mechanikát (időm sajnos nagyon kevés). Ez egy KH3020 kínyai laser. A doboz alját, tárgyasztalt valamint a cső és tükörtartó elemeket kicseréltem, mert nagyon bili anyagból volt (most 10mm Al).

Most tartok ott, hogy foglalkozzak majd a cső problémáival. A tápot szétkaptam, de nem jöttem rá, hogy méri az áramot a csőn.

Ha ezt rendbe raktam, akkor a vezérlést cserélem ki, mert a "gyári" egy hulladék, nekem beaglebone black + linuxcnc jobban tetszik. Ehhez szinte minden készen van csak szabadidő kellene (amiből most kevés van).

Azért nem kérdeztem eddig, mert még nem jutottam el addig, hogy kérdeznem kelljen, illetve először magam oldom meg, ha nincs más akkor kérdezek.

svejk

No, szuper!

Az áramot biztos a Tiéd is úgy méri ahogy az előbb írtam.

Én meg már szívtam annyit az életben, hogy már nem szégyellek kérdezni. :)

vjanos

Nálad milyen folyadékkal van feltöltve?

Csak azért kérdezgetem, mert internet szerte is találni ilyeneket, hogy csapvízzel inkább csinálja, mint desztilláltal. Fagyállóval keverve meg a fene sem tudja...

horcsab

Desztvízzel töltöm mindig. A csapvíz nem a legjobb, a vízkőnek nem a csőben a helye.

svejk

Találtál ilyen videókat?
Nosza linkelj csak egyet kettőt!

Akkor biztos lesz a problémára orvosság.

vjanos

Igazából google+ csoportokban meg valami egyéb fórumokon olvastam.

De vannak videók is a hangról a kedvedért :)

Az enyémnek a tápja is ad ki hasonló hangot bizonyos poti állásban...
Lehet egy szekértőnek ;) érdemes lenne szemügyre vennie egy ilyen tápot, pláne, hogy néha hajlamosak pár óra használat után elfüstölni - szintén az interneten olvasottak szerint.

horcsab

Ugyan ezt a hangot produkálja nálam is.

svejk

Én a GND kérdés miatt belekukkantottam.
Alapjában véve nem egy trágyadomb a belseje, a működése sem bonyolult.
Akár javítható is lenne, de tuti. hogy az esetek 95 %-ban a nagyfesz tekercsek és/vagy sokszorozók lesznek zárlatosak.
(a 100 W-os tápban két trafó van sorba kötve)

vjanos

Akkor olyan rosszvas hibát nem szúrtál ki hirtelenjében, amit megelőzésképp lehetne javítani? :)

svejk

Sok időm nem volt nézelődni csak egy perc erejéig kukkantottam bele.

u6p5jr23k

Sziasztok!

Ha valakit érdekel LASORB kérem jelezze. Ha összejön 8-10 db, akkor megrendelem. Így elviselhető lenne a postaköltség.
Maga a LASORB L44-683 7,45 euro