Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

000000000

A megfelelö optikával igen kör legyen ez a célja (413 leirtam) ez lene a célja....

000000000

Lézer diodáknak van nyalább kilépési szöge 10...30fok formája is lehet ezt kezelni kell.. amire egyszerü 2...3 rétegü lencse maga nem alkalmas persze ez egyszerü és gyors megoldás de a hátrányairól keveset beszélnek max a optiki nyereségröl csak......[#rolleyes]

PSoft

Régebben már mutattam...

0,2mm-es raszterral lődöztem/fúrtam lyukakat egy 2mm vastag plexi lemezre a 2W-os kékkel.
Kb. 10x4mm-es a perforált téglalap.
50x18, azaz 900 db. 0,1mm-es furat van a ~40mm2 felületen.

Hogy a nálam levő "optika" pontosan milyen, azt nem tudom.
De gyanítom, hogy valami hasonló lehet.
Szétszedtem az optikát, a felépítését látva, gondolom hogy ilyen lehet.
Gond nélkül összehúzom a fókuszt vele ~0,1mm-es pontra.
Persze, nagyítóval vizsgálva a lőtt furatokat, ezek se körzővel rajzolt szabályos körök, de nagyon megközelíti azt.

s7manbs8

Lézerpróba fára, valami narancsos dobozban levő oldal lemez fa, 3mm vastag, eléggé világos:

Előtolás 500mm/perc, lézer 1A-rel hajtva kék lézer.

ezsolt74

Tegnap meghozta a posta a 3,5W-os lézeremet.
Csak sajnos amíg ilyen hideg van nem tudom a műhelyemben kipróbálni(nincs fűtve).
Gondolom ha csak a 12V-ot adom rá akkor nem fog semmit se csinálni, kell neki az 0-5V-os TTL vezérlés is.

thayscj6c

Hali!
Nem tudom miért gond a hideg? Legalább nem kell félned, hogy túlmelegszik![#wave]

hebo87

Nézd majd meg mennyi áramot vesz fel a dióda. Ezek a kínaiak azt írnak rá amit akarnak.
Gyanítom még 1,5A se fog menni, ami jó ha 2W és még az is lehet csak To18 tokozasú dióda van benne.

ezsolt74

Szia.

Olcsóbb volt akcióban mint a 2W-os.
Én is kíváncsi vagyok rá hogy ténylegesen mennyit is tud.
Ez az a lézer, nekem 20.000Ft-ba került.
Anélkül hogy a maróra feltenném és az adná neki az 5V-os PWM jelet, ki tudnám valahogy próbálni?

3.5W laser

hebo87

Annyit talán megért ha nem fog tönkremenni rövid időn belül.
Adj neki valahonnan 5V-ot, csak így tudod kipróbálni.

s7manbs8

Az óvatosság kedvéért nem árt ezeket a drivereket egy pár sima diódával kipróbálni és megmérni, tényleg annyi áramot ad e ki, hogy a lézer ne pukkanjon ki elsére véletlenül.

A lézer helyett rákötsz kb. annyi nyitófeszültségnyi rendes gyors féle 3A-es diódát, amennyi  a lézerdióda elvileg.

ezsolt74

Sikerült 5V-ot adnom neki, tökéletesen üzemel.

PSoft

"Focus:   Yes, the minimum focus

ezsolt74

Ennyire azért nem értek az elektronikához.
Amúgy az állító pótmétereket leragasztották hogy ne piszkálja azt (a nem hozzá értő) user.

PSoft

"Focus:   Yes, the minimum focus