Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

frob

sztem nem kell ezt túl reagálni, sima ioncserélt víz... a jó hűtése ennek a víznek sokkal fontosabb, meg az hogy sose álljon meg, mert kb 5 perc alatt elszállhat a cső ha nem veszed észre, szóval inkább valami átfolyás mérő valami sokkal fontosabb...

ykt6caawj

SVEJK!

A CO2 lézer nem UV, hanem IR (infravörös) fényű, ami jellemzően nem csíraölő hatású.

A lágyított víz azért célszerű mert a csapvízben mindig jelenlévő Ca és Mg sók, ún. változó keménységet okozó sók, a hőmérsékletnövekedés hatására kiválhatnak a vízből, és vízkövesedést okozhatnak már viszonylag alacsony hőfokon is. Az adott helyen valószínűleg mindegy, hogy ioncserélt vagy desztillált vizet használ az ember, sőt valószínűleg a felforralt és utána leszűrt víz is megfelel.

A fagyállót azért szokták ilyen helyen előszeretettel használni mert a benne lévő etilén-glikol akadályozza az algák és baktériumok elszaporodását, tekintve hogy mérgező.

Egyébként amennyire én tudom az autósboltokban kapható fagyálló hűtőfolyadékot 3-4-szeres hígításban simán lehet használni erre a célra. Persze a korábban említett okok miatt hígításra célszerű lágyított szűrt vizat használni.

frob

ManóBá
a lézer nyaláb hullámhossza 10um körüli ez ok, viszont a csőben a kisülés elég sok UV -t sugároz, ezért nem is érdemes hosszan nézni, mert károsítja a szemet, erre gondolt Svejk, legalább is remélem :)

ykt6caawj

Márpedig igaz!

Az ioncserélő műgyanta felületén a vízben lévő Ca és Mg ionok megkötődnek és helyettük Na ionok kerülnek a vízbe. A gyantatöltet regenerálásakor a tartályt tömény NaCl (konyhasó) oldattal töltik fel, ilyenkor a folyamat fordított irányba játszódik le.

zozo

Érdekes dolgot figyeltem meg.
Gondoltam a lézer dióda vezérlését átteszem A tengely Dir jelére, így csak átírom a Z-ket A-ra.
Próbáltam billentyűről A+/- irányt, láttam HI impulzus kell neki, hogy helyesen működjön. Utána szépen kapcsolgatott kézzel vezérelve.
Nosza hadd menjen G-kódból Ahol A0-ra kikapcsol, A-0.1-re bekapcsol.
Aztán csak villanás, meglépi a -0.1-et szépen, de a Dir jel nem marad folyamatos, csupán egy Dir impulzust küld, majd visszaáll LOW szintre.

Tehát kézzel vezérelve billentyűről állandó marad az utolsó Dir jelszint, viszont G-kódból csak egy rövid impulzus.

Este megpróbálom, mit tesz, ha alapértelmezett LOW szintet állítok a Dir-nek és +0.1-el kapcsolom Hi-ra.
Remélem, akkor ott marad a következő utasításig :)

RJancsi

Ha sok, akkor meg se próbáld elolvasni ezt a szöveget. Pedig elég egyszerűen írja le a lényeget. A legfontosabb belőle: "Az ioncserélők alkalmazásakor a víz sótartalma összességében nem, csak összetételében változik."

Megsértődni nem muszáj, de tanulni sem késő... [#papakacsint]

2f428kduf

A kombinált gyanta pedig az Na ionokat kicseréli hidrogénre.A  régi kétlépcsős gyanták egyikét azért kellett sósavval regenerálni.Az ioncserélt víz egyébként jobb mint a desztillált, legalábbis vezetőképesség szempontjából. Ha csapvizet desztilált a klór tartalom is átmegy, a deszt-viz savas lesz.

ebalint

Tartok tőle, hogy nem olvastad magad sem végig.

Azzal a részével egyetértek a mondanivalódnak, hogy tanulni sosem késő.yesk

Akár igazad is lehet, de csak részben.

Itt a kinduló állapot az ioncserélt víz felhasználhatóságával kezdődött a lézer berendezés hűtésével kapcsolatban.

Általában amikor ioncsrélt vízről beszélnek / egyesek /, akkor a vízben lévő ionok hidrogén, ill. hidroxid ionra történő cserét értik alatta.
Mások lehet, hogy mást, pl. egyszerűen sóval / NaCl / regenerált vízlágyítást értenek alatta.

Akik meg igazán értenek hozzá, azok tudják a speciális gyantákkal és regenerálószerekkel végzett technológiákat előállítani, működtetni.
Én nem ebbe a csoportba tartozom, de nem ma, nem ebben a topikban hallottam először a témakörről.

Arra kívácsi lennek azért, hogy milyen vezetőképességet várnak el az ún. ioncserélt víztől a hozzászólók.

pl. Manóbá?

svejk

Természetesen erre.
Ez sugárzás nagy felületen érintkezik a hűtőfolyadékkal.
Maga a hasznos lézersugár nem is éri elvileg a folyadékot sehol.

svejk

Volt egy vezetőképesség mérőm huzalszikrához, azon úgy emlékszem 0,4 uS alatt volt zöld a skála.
De halovány már a kép.

ebalint

Ez a minőség  - 0,4 uS/cm -  azért már elég tiszta / kezdetben /.

Mondjuk egy 60 bar -on üzemelő, kb. 360 'c -os hőmérsékletű kazánnál ennek az értéknek a fele a max., és vannak egyéb kritériumok is.

/ és ez még nem atomerőművi minőség

designr

Gyantás lágyítóval 10-20 mikrosimens/cm  RO -val tovább  2-5 -ig..De nagytisztaságú vizet  injekciókhoz  ezután még sok fokozatban gőzzel forral,lehűt..ez tényleg lessz .0.05

ebalint

Nem akarok itt túlságosan okoskodónak tűnni, de!

A "gyantás" ioncserélő tényleg sokféle lehet.

Mert amit Te írsz, onnan még ún. kevertágyas ioncserélőn keresztül vezetve azt a kb. 10 mikrosimens/cm - es vizet, simán le lehet menni arra az értékre, amit írtam.

Az ún. RO - val nem foglalkoztam, nem tudom, hogy mit tud.

000000000

Gáz receptek egy müszerben méri és keveri...[#felkialtas][#vigyor4]
https://www.youtube.com/watch?v=NG8dacM87wI#t=47.825666

frob

húdeköszi! [#taps]