Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Ha az alkatrészek lábaihoz nem ér hozzá, hogy a vezetőképessége ne zavarja az áramkör működését, akkor szerintem nem lehet vele gond, csak erre ügyelni kell.

frob

optikai rács

a képen is látszik főleg hullámhossz szerinti bontásra használatosak
de ha 1 hullámhossz van akkor mivel a sok lépcső mind egy egy tükörként viselkedik és ha nem derékszögben esik rá a fény abban az esetben jöhet ki az hogy nyújtja  a nyalábot, sajna nincs itthon ilyen eszköz, szívesen játszanék vele, de ez az elméletem...

2f428kduf

Valahol láttam, hogy két aszimetrikus prizmával mesterkedtek, azoknak is hasonló lehetett a hatása.

sasi

A reflexiós optikai rácsot színbontásra használják, pl. színképelemzőkben, mert nagyobb a diszperziójuk, mint a prizmáké. A régebbi spektroszkópokban egy, vagy két színbontó prizmát találunk.

Úgy tudom, a reflexiós rácsról ,,visszavert" fény szöge annak hullámhosszától, beesési szögétől és a rácsállandójától függ (diffrakció, interferencia). Ezért az azonos hullámhosszú beeső fénysugaraknak a kilépési szöge is azonos, ezért a kvázi téglalap alakú félvezető lézer folt átalakítására alkalmatlan.

Az alábbi képeken lineáris lencsével demonstrálom a lézer folt alakjának egy lehetséges optimalizálását. Ha nem demonstráció lenne, akkor a dióda és az fókuszáló optika közé kellene helyezni a lineáris lencsét, mint némelyik lézeres fénymásolóban (IR lézer).

Ugyan ez prizmával is megvalósítható, hiszen a lencse is prizmák sokasága.

A kérdés most már csak az, hogy ha építünk a kék lézerdióda és az optika közé egy prizmát, vagy lineáris lencsét a vámon többet nyerünk e? Gondolok itt a felületről visszavert valamint elnyelődésből adódó veszteségek.

kisinas

ha már szóba került a "felületről visszavert valamint elnyelődésből adódó veszteségek" , tanácsot szeretnék kérni.
adva van a képen látható 2 mm illetve 3 mm vastagságú lencse.
melyiket válasszam?

gondolok itt olyan megfontolásra hogy azt gondoltam a 2 mm -es kevesebb hőt tárol. Ezért gyorsabban hűl, mert gondolom pici elnyelődés van az energiából.
van ezzel kapcsolatban valamilyen tapasztalat?

frob

Volt a kezemben 4kW -os CO lézer tükre, nos az olyan 1cm vastagságú :)

teljesítmény függő a dolog, de gondolom a tükör adatlapjában le van írva melyiket milyen teljesítményhez ajánlják...

PSoft

Itt van a kezemben egy OPHIR...
Most bontottam ki a gyári csomagolásból.
Vastagsága 5,2mm.
Akkor ez most, milyen(teljesítmény) "kategória"?

frob

katalógus  szerint 0.2% elnyelése van a legrosszabb minőségűnek

szerintem ez ~200W-ot simán kellene hogy bírja, persze hűtés már ajánlott

milyen árban volt a lencse?

t4fs3a8s

4kw lézer-be is használják a vastagság a lencse nyomás állóságától függ "vágó oxigén nitrogén stb"javascript:InsertSmiley('vigyor4')

000000000

igen nyalább rendezésre régen 2 prizmát használtal dioda lézereknél ha jól emlékszem 30 fokos prizmákal de ez nagy helyet foglalnak...
Ma már henger lencsével csinálják henger tengely vonalával  megegyezö az optikai iránya ...

s7manbs8

Ezeknl a lézereknél menynire jelolemző, hogy a fókuszban nem kör alakú a képe, csak én fogtam ki ilyen ellipszis alakút, vagy 0.3x0.1mm kb a kinézete.

4ybj8h3c8

Téglalap a kilépési felület. Soha nem lesz pont, a lencsés trükkök csak megközelítik. A kilépési felület mérete alá az optika alapból nem megy, a fizika itt is nagy úr.

Rabb Ferenc

Nagyon jellemző

Rabb Ferenc

s7manbs8

Mondjuk azt meg lehet csinálni, hogy egy részt elveretek belőle, hogy csak egy kis pontba menjen talán. Az egyik irányba nagyon vékonyat tud amúgy, szerintem egy tized alatt van mm-ben, mert úgy elég pontos dolgokat lehetne vele égetni amúgy.