Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

frob

Valahol közben van egy ilyen optikai elem és beviszed a vöröspöttyöt is a sugár mellé vagy is tulajdonképen bele
http://lensdigital.com/home/?p=1375
itt egy rajz meg némi leírás
És hogy a kérdésedre is válaszoljak, nem változtatja meg sem a pötty sem a vágó sugár alakját.
Természetesen a fókusz lencse mindkettőre hatással van, addig kell állítgatni a távolságot míg a megfelelő helyre esik mindkét sugár fókusza, tipikusan a co sugara adott, a pötty generátor fókuszát kell állítgatni

2vkx6unz

Nem egyszerűbb és olcsóbb megoldás 2 vonallézer használata? Kb 1000 forint meg egy-egy tartó szerkezet. Éertem, hogy nem ez az elegáns megoldás, de hobby szinten pont elegendő lenne.

svejk

Oké leesett, tehát a CO2 lézer sugarára van áteresztő jellege és a piros pointert tükrözi.
Tehát valóban a a fő sugár útjába kell rakni.

De nem lehet, hogy fordítva is működik, azaz a pirosat egyenesen átereszti a CO2 sugarát meg tükrözi?

svejk

Ahogy írod, nem elegáns. :)

Bár adott esetben a "célkereszttel" könnyebb rááálni a munkadarabra.

2vkx6unz

Arról nem is beszélve, ha egyik oldallal párhuzamosan kell dolgozni akkor is gyorsabb és egyszerűbb egy ilyen megoldással beállítani a munkadarabot.

svejk

Vitathatatlan...bár ugye azért CNC, hogy ne kelljen nézegetni, saccolgatni.

Meg azért elég hülyén néz ki a fej mellett két oldalt slégen egy-egy ilyen csíkgenereátor :)

2vkx6unz

Nem kell ferdén állnia. Állhat a fejjel pérhuzamosan is mert nyit annyit a vonal generátor miatt hogy úgy is bevilágít a fej alá. Igaz ez a megoldás növeli a tömeget és rontja a dinamikát [#wink]

svejk

Ez már átment hitvitába tehát "ugorgyunk", az igazi amúgy is a kamerás megoldás.

2vkx6unz

Na ez érdekelne. Hogy is lenne ez megoldva? Lő egyet aztán ofszet méréssel meghatározni a kamera pozíciót? Mint a "klasszikus" marós megoldásnál utána meg a kamera képpel ráálni a munkadarabra és beállítani az eltolást?

Mondjuk akkor is van egy plusz holmi a fejen. Igaz kisebb mint egy lézer pointer.
Egy 640x480-as kamera csak 5,5mm átmérőjű 1, 2, 5 vagy 10 méter USB kábellel.

svejk

Akár...
Bár gondolom az iparban a kamera is a lézer optokai tengelyén át lát le.

Csuhás

Nézhet oldalról is hiszen a fix lézer fókusztáv miatt fix a kamera tárgytávolsága is, így csak egyszer kell beállítani.

svejk

De akkor már torzul a kép.
Bár én mint laikus azt sem tudom mekkora szokott lenni emondjuk egy 100 W-os CO2 esetén a fej és munkadarab távolsága, így csak beszélek a vakvilágba. :(

Csuhás

Mit számít a torzulás ha csak lézerpötty helyét szeretnénk előre látni. Egyébként a torzítás simán kompenzálható mivel az sem változik. ( Mondanám hogy a célkeresztet alkoholos filccel akár görbe vonalakkal a monitorra is rá lehetne rajzolni. )

svejk

Viszont lenne még pár kérdésem amit az elejétől nem értek.

A CO2 cső hűtésére használt víznek mi az ideális?
Én magam eszétől desztillált vizet gondolnék, bár ma már nem tudom hol lehet olyat beszerezni.

Írta valaki pár hete, hogy a fagyállótól legyengült a csöve.
Ez is totál érthetetlen számomra, hiszen a víz csak kívülről veszi körbe a tényleges csövet.

Azt sem értem mitől tud algásodni a víz, amikor a csőben gyakorlatilag UV fény van ami köztudottan csíraölő hatású, a medencéknél is UV fényt használnak az alga ellen.

svejk

Oké, megadom magam neked is. :)