Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

RJancsi

Én konkrétan sehogy, de ahogy néztem a gyártó kínálatában elég sok optika is kapható. A "hagyományos" lézer diódák is téglalap (ellipszis) alakú nyalábot adnak, amit egy domború lencsével fókuszálnak ponttá (ami akkor sem lesz kör alakú, csak elegendően kicsi). De nem is a "használhatóságán" csodálkoztam el, bár biztos jó valamire ha gyártják, hanem, hogy itt a fórumon már a 6 W-os lézerdiódát is extrémnek nevezhetjük, náluk meg kilowattokban mérik a kimenő teljesítményt. Még ha több darabból is rakják össze, pár nagyságrenddel komolyabb szerkezetek, mint az itt megszokottak.

ezsolt74

Az érdekes hogy egy 100W-os CO lézer az alumíniumot és az acélt csak akkor tudja gravírozni ha pasztával van a felület kezelve, míg egy 10W-os kék lézer simán gravírozza .
Viszont a CO lézer sokkal jobban vágja a rétegelt lemezt és az akril lemezt.
Ez miért van?
Az eltérő hullámhosszok miatt?

frob

Mondjuk optikai ráccsal, megfelelő szögben állítva a visszaverődő nyaláb formája változik, de persze lencséket is lehet úgy csiszolni hogy megfelelően változzon a fókusz, gondolj csak bele a bifokális szemüveg is ilyesmi lencse...

000000000

Ekora energiát elvezetni egy ilyen kicsi felületröl nehéz nem kis feladat igy valoszinü hogy csak inpulzusban lehet hajtani folyamatos üzembe nem...

000000000

Ahogy irod a hullámhosz a lényeg ezért is használnak több lézert tipust is az iparban!

000000000

Most nézem rossz a válaz...
Car Sytem festék nagy igénybevéter van ki hegyezve (lökháritó javitás pl) matt feketéjét használom elég jo még müanyagon is jol tapad ....

000000000

Hol tudsz venni 10 wattos kék lézert?

000000000

Valaki tudna segíteni beszerezni azt a féligáteresztő tükröt, (vagy mi) ami a co2 lézerhez irányfényhez kell?
Esetleg ha van eladó valakinek, az is jó lenne.
Magánba is írhatsz.

Csuhás

A meglevő tükrökön hátulról nem meg át annyi ami elég a célzáshoz?
Régen még az izzóban úgy volt megoldva hogy egy mágnes billentett egy kis tükröt a nyaláb útjába, aminek egyik oldala kicsapta a co nyalábot a teljesítménymérőre, míg a másik bevetített egy he-ne célzófényt ( dióda akkor még nem volt )

000000000

Sajnos, amit próbáltam nem jó.
Egyébként, állandóan ott kellene lenni ferdére állítva.
Amin a CO2 átmenne. A másik oldalon hozzákeverné az irányfényt.
Ha jól tudom, valahogy így működik.

s7manbs8

Lehet az jobban takarna, mint ahogy marattam nem lyukadna ki  ?

s7manbs8

Illetve lehet egy kis oldott gyantával le lehetne kenni és akkor az nem engedné a savat marakodni alá, attól meg a  lézer még lepukkantaná, ahol csinálja, mindig lehet fejleszteni a dolgokat.

thayscj6c

Hali Danibá!

Tudom ajánlani alfalaser.hu. A srácnál lehet venni kb. 30e

000000000

Köszi, megnézem. Bár, jobb lenne olcsóbbat beszerezni.
Az olcsó lézeremhez aránytalanul drága. De ha nem lesz más lehetőség ......

ezsolt74

Az Ebay-en van 15W-os is, de ezek csak pulzáló üzemmódban tudják ezt ,folyamatos üzemben 7-8W.