Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

robokacsa

hétvégén, ha igaz lesz időm vele játszani, majd írom mire jutottam.

Karácsony Sándor

Szia
Most olvasgattam ,hogy vettél SCULPFUN-S9-Laser-Engraving-Machine -t.Hogyan vált be ? A videókon 10mm rétegeltlemezt is vágnak vele. pl nyír rétegeltlemezt próbáltál-e vágni. Engem is a vágás érdekel inkább,mint a gravír.

robokacsa

részeredményeim vannak
ott tartok a próbával, hogy egy 7400 is egy kapujának egyik bemenetére kötöttem a pwm jelet, a másik bemenetére a co2 vezérlő TTL high kimenetét, az így kapott kimenetet, egy másik kapuján az ic nek invertáltam, és így elvileg azt az eredményt kaptam amit vártam, első próbák működnek is, a tesztelés még kicsit várat magára...

7azesuh0

Sziasztok!
Teljesen kezdő vagyok viszont nagyon érdekel az autómatizálás, CNC-marás témakör és bevezetésként arra gondoltam, hogy vennék egy lézergravírozó gépet. A fő feladat 3mm-es rétegelt lemez és MDF vágása lesz pl. a mellékelt fotón lévő apró tárgyak.
Erre a feladatra ahogy látom a CO2 lézereket ajánljátok K40-et nem szeretnék venni mivel ahogy visszaolvastam ezzel van a legtöbb probléma valamit folyton alakítani kell rajta.
Tapasztalat szerzésre az építés jó lenne de nagyon valószínű, hogy egy félkész munka lesz belőle az adásvételi részen. Ennek okán kész lézert keresek 500.000-ig kb. de már teljesen tanácstalan vagyok, ahogyan a fórumokból kibogarásztam a legtöbben lightburnt használtok de az meg nem kommunikál arduino vezérlésű lézerekkel de ennyiért meg nincsen ruida vezérlésű vagy csak én nem találtam de jó volna ha tudnék egy lépésben gravírozni is meg utána kivágni a mintát, van erre másik mód- vagy program ami arduino vezérlésű lézerrel is működik? Milyen programokkal lehet szerkeszteni a vágandó dolgokat, esetleg van 3Ds tervező ami utána szézhajtogatja lapokra mondjuk a dobozt? Igazábol ebben a szerkesztés tervezés témakörben a nullárol indulok mivel célszerű ezt megcsinálni? Vásárlás elött szeretnék megismerkedni a kezelőfelületekkel.
Eddig amilyen gépeket találtam:
https://variometrum.hu/hu/gepek/lezervago-es-gravirozo-gep-50w-rbl4040-m2
https://www.gepet.hu/bolt/lezergravirozas/lezergepek/zgd-3020-pro-40w-lezergravirozo/
Ezek a gépek levegőbefúvással vajon milyen hangosak?
Van esetleg valaki akitől tudnék telefonon / személyesen tanácsot kérni ebben a témakörben?

RJancsi

A CO2 lézer nyilván sokkal erősebb, de egy "valós" 5-8 W-os kék dióda lézerrel a 3 mm-es rétegelt lemez már egy menetben, vállalható sebességgel vágható. A hangja attól függ milyen kompresszorral oldod meg a levegő hozzávezetést. A dióda lézerek sokkal olcsóbbak és egyszerűbbek (nem kell hűtés, egyszerűbb beállítás, nem érzékeny a mozgatásra, elég hosszú élettartam stb.) De várd meg más véleményét is. Az alábbi videón egy 5,5 W-os lézer van, levegő hozzávezetés nélkül. Füstöl is rendesen... Vágó levegővel sokkal hatékonyabb lenne.

ANTAL GÁBOR

Szia ! nem lézerezek de szerintem igencsak igényli a dióda lézer ( is ) a hűtést

RJancsi

Az igaz, de a diódák általában megelégednek a hűtőbordás ház tetejére tett mini ventillátorral, míg a CO2 lézerekhez hűtővíz kell, külön hűtőegységgel, keringetővel, áramlásfigyelővel stb. Az sem árt ha tiszta, szűrt hűtőközeg van benne.
Persze, amikor 3-4-5 diódát pakolnak egy házba és tükrökkel egyesítik a sugarat 20 W-ra ott már kell a rendes hűtés. De a "szóló" egy diódás megoldásoknál szinte csak a kis ventillátor pörög a ház tetején.

PSoft

IdézAz alábbi videón egy 5,5 W-os lézer van...

Vajon, miért lehet az a vágás 5:38-nál a videón?
És a vágás után következő képkockákon már...
Miért nincs ugyanabban a pozícióban a rétegelt lemez darabka, mint a képvágás előtt? [#nemtudom]

RJancsi

A felirat azt mondja, hogy több menetben vágta. Gondolom rövidített a videón. Levegővel látványosabb lenne.

Bozso777

Saját tapasztalattal, a dióda lézer tökéletes vágásra....ha...igen a lényeg a ha...szóval ha néha kivág vele valamit az ember akkor szuper, ha sokat kéne vágni akkor lassú... Nem rossz lézerem van, Neje E40, ez már dupla 6W lézerrel van, pl akár a 20mm fenyőt is elvágtam vele, sok körben.Kb 300mm/min a vágási sebesség 1 menetben a 3-4mmes rétegesnél...azért kb, mert ha jó az anyag akkor 350mm/min is átvágja, de lehet 280mm/min kell neki...igazság szerint célszerű biztosra menni, inkább legyen pl 290mm/perc, de akkor tuti átvágta....viszont ha a középső rétegben(amit ugye nem látunk) csomós, akkor nem megy át egy rétegben. Levegő fújás ehhez is kell hogy jól vágjon.
Gravírozni jó gyorsan lehet vele 6-7000mm/min inkább erre való, de vállalható vele a vágás is kis mennyiségben.
Pár példa, hirtelen ezeket a videóim találtam meg:
Sima gravírozás fenyőre

Gravírozás segédanyaggal, ez jóval gyorsabb :

Vágás :

Még egy vágás:

ebalint

Karácsony Sándor

Köszönöm

Végre egy informatív válasz és videó!

[#nevetes1]

SzaboDenes

Sziasztok!

Egy kis segítségre lenne szükségem:
Lightburn-ben rajzolok mondjuk 3db különálló kört.
Elkezdem ráégetni egy falapra.
A lézer odamegy kikapcsolt állapotban az első kör pozíciójára,
bekapcsol a beállított teljesítménnyel, megrajzolja a kört, majd NEM kapcsol ki, és így megy a következő körhöz. A munka végeztével szépen kikapcsol. Közben miért nem kacsolja ki? Így sajnos bármit próbálok égetni minden csíkos lesz.
Ez valami beállítási probléma?
(A laser PWM bemenete be van kötve az arduinora, vezérli is, tudok szépen kis teljesítménnyel gravírozni, naggyal vágni)

SzaboDenes

Közben megtaláltam a választ:

"This sounds like you probably forgot to set grbl to laser mode by sending $32=1. This makes grbl to only switch the laser on during G1, G2 or G3 moves, but off on G0."

Az zavart meg egy kicsit, hogy a LaserGRBL-ben jól működött.
A karikák között nem volt vonal. De megnézve mindkét program G kódját kiderült, hogy a LaserGRBL a G0 kiadása előtt mindig kikapcsolja (S0) a lézert, és a G1 előtt meg mindig bekapcsolja. Így ott nem számított, hogy a LASER MODE nem volt engedélyezve.

galiba

Sziasztok. Lézervágáshoz keresek immáron napok óta jól használható betűtípust.
Igényeim:

folyamatos (kézírás jellegű legyen)
    tudja az összes magyar ékezetes betűt (tudjátok: árvíztűrő tükörfúrógép)
    az ékezetek egyben legyenek a betűtesttel (ne potyogjon le a pötty az "i"-ről)
    kövér (bold) legyen, törés nélkül bírja a pár mozgatást, amit a felhelyezése igényel

Ennyi! Több százat átnyálaztam az elmúlt 3 napban, semmi normális. Ha valakinek van tudomása ilyesmiről, kérem, ne tartsa magában. Köszi!