Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

4h4344ty

Igen, én ilyenre erre gondoltam. Fontos, hogy milyen hosszú a 1,5mm rész a fúvókában a levegő megvezetéséhez? A tárgytól milyen messze van a fúvóka vége? Videókban láttam egész közeli  (1-2mm) és távoli beállítást is. A fúvókát valószínűleg CNC-vel megcsinálom, levegőforrásnak meg rendeltem egy olcsó pumpát:
https://www.banggood.com/45W-220V-70L-or-Min-Hailea-External-High-Power-AC-E-magnetic-Air-Pump-Fish-Pond-Oxygen-Pump-Compressor-for-pond-Air-Aerator-Pump-ACO-208-308-for-Aquarium-Hydroponic-Systems-Accessory-p-1345420.html?rmmds=TopsellerRanking&cur_warehouse=CZ&ID=0&utmid=

RJancsi

A ha kúposra csinálod a fúvókát akkor szinte mindegy milyen hosszú a furattal megegyező rész. Nagyjából lamináris lesz az áramlás benne. Az én fúvóka távolságom kb. 3-5 mm lehet, még sosem mértem. Az egy-két mm-t csak fém fúvókánál javaslom, hogy ne olvadjon vissza a fúvóka vége (nekem 3D nyomtatott változat van ami esélyes hogy meglágyulna a léghűtés ellenére is. Ez az akváriumi kompresszor szerintem kevés lesz. Olcsónak olcsó ugyan de gyakorlatilag semmi nyomást nem hoz létre. Én 0,8-1 bar közötti nyomást használok, azzal a rétegelt lemezt is egész jól lehet vágni. A levegőnek nem csak annyi a szerepe, hogy elfújja a füstöt, a lézerrel felizzított anyagot az többlet oxigénnel segíti kiégetni a résből.

RJancsi

A másik, hogy ezek a membrános pumpák elég hangosak. Gyakorlatilag a hálózati 50 Hz rángat egy vasmagot a tekercsben ami "kellemes" búgó hangot ad.

PSoft

Gravírozáshoz, elég lehet egy akvárium pumpa léghozama is.
De mint ahogy írod is, vágáshoz már kevés.
Még az elején -amíg nem volt más- nálam három akvárium pumpa(is) volt párhuzamosan kötve.
Úgy már, épp hogy elégséges volt vágáshoz is.

RJancsi

Amikor csak "pörköltem" a rétegelt lemezt (kép gravírozással próbálkoztam), egy sima asztali ventillátorral fújtam el a füstöt. De vágáshoz tényleg fúvóka kell vagy legalábbis célszerű és elég komoly levegőmennyiség.

4h4344ty

Köszi az infókat. Lehet, hogy hangos, de a felhorkanó 96dB-s kompresszoromnál nem sok minden hangosabb. :) Idáig a ferde befúvásnál az volt a baj, hogy rögzítenem kellett a kartont, mert elfújta a levegő. A függőleges fúvókával újra kipróbálom a nagy kompresszort is. Azt hogy oldjátok meg, hogy újratöltéskor ne essen le a végén a nyomás? Csak 20 literes a puffertartályom.

RJancsi

Gondolom valamilyen rács van a tárgy alatt de még úgy is érdemes rögzíteni. Karton vágásnál előfordul, hogy a kieső darab egy kicsit alácsúszik a lapnak és a kettő közé menő levegő felemeli és eltolja azt. Nekem nem alu hanem vas rácsom van, egy régi hűtőszekrény ajtómágneseivel szoktam rőgzíteni a papírokat.
A kompresszorok általában 4 bar körül kapcsolnak be és tipustól függően 6-8 bar-nal ki. Ha a nyomás szabályzót 1-1,5 bar-ra állítod nem szabadna ingadoznia a fúvókánál.

4h4344ty

A mágnes jó ötlet, nekem grillrács van alatta. Sajnos nekem ingadozik a nyomás, konkrétan megáll a légfúvás. Még próbálom tesztelni. Diódás lézernél azt olvastam, hogy nem szabad túl nagy volumennel fújni, mert visszahűti a lézer hatását és nem tudja rendesen felmelegíteni a munkadarabot. Erre a 45W-os pumpára is azt írták, hogy 5W-os lézerhez már sok.

Szalai György

"mert visszahűti a lézer hatását"
Akkor a forró levegő segítené?

RJancsi

Egy lézerrel kombinált plazmavágó mindent vinne. [#nyes]

PSoft

Én már olyat is hallottam/olvastam hogy a fúvóka oldalán belépő "nagy nyomású" levegő...elgörbíti a sugarat! [#ijedt]
Épp ezért, ciklon szerűen kell a fúvóka oldalán a levegőt bevezetni. [#vigyor2]

Szalai György

A pici dűznin áthaladó sugár is szóródást szenved.

A diffrakciós elhajlásnak valamennyire ott is működnie kell.

RJancsi

De csak ha a fúvóka kisebb átmérőjű a lézernyalábnál és egy síklemeznek ütközik. A "mi" fúvókáink rendszerint kúposak és nem ér hozzájuk a lézer.

frob

fényről beszélünk!!! nem hinném hogy fekete lyukat generálsz egy fúvókával
inkább lehet az hogy bele ér a fény úrjába a fúvóka és a fényes felület tükrözi

sunraw

Sziasztok!

Olyan problémám lenne, a Whisperer progival - de lehet hogy az  Inkscape vacakol - hogy amit megrajzolok az ink-ben, az más méretben jelenik meg a whisperer-ben.
Pl.: adott egy 50mm-es kör, de vágáskor kb 35mm-t vág.

A lézer a mezei K40.

Előre is köszi!

üdv.arni