Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

István83

Sziasztok!
Uccnc lézerhez milyen cam programot javasoltok ,vágás és gravírozási feladatokra.Nekem ami jobb lenne, ami tud model fájlt fogadni,stp, prt,stl. Esetleg magyar nyelvű program,de gondolom erre sok esély nincs.

svejk

A közkedvelt kis K40-es és társai munkaterületét meddig lehetne növelni?
Értem ez alatt, hogy a vezérlője mekkorát tudna lekezelni?

juhasz

Átírható, nekem 470x280. Semmi gondja a corellasernek vele. M2 nano kártya.

svejk

Köszi, A2-es (420x594) lenne a cél.

morvfer7

Próbálta már itt valaki?

Az eredmény elég meggyőzőnek tűnik.

Jozs

Sziasztok !

Orvosi eszközök lézeres gravírozása után adódott az a probléma, hogy a gravírozott rész könnyen korrodálódik. Vas/acél eszközökről van szó, amiken alapesetben van valami védő fém bevonat, gondolom ezt bontja meg a lézer.
A kérdésem az lenne, hogy szerintetek létezik olyan (mód)szer amivel "utókezelni" lehetne hogy meg lehessen akadályozni a korróziót ? A helyzetet sajnos bonyolítja, hogy az eszközöket minden használat után sterilizálják, feltételezhetően nem sima vízzel, hanem vegyszerrel is. Köszi.

d46hvfrdr

Szerintem az orvosi eszközök nem bevonatosak, hanem anyagukban rozsdamentes acélok vagy saválló acélok!
A galvolézerekkel való megmunkálást követően, bizonyos összetevők kiégnek, átalakulnak és a felszíni hőhatással együtt oxigénnel reakcióba kerülnek! Az oxidált acél pedig megfertőzi a korrózióálló acélt és elkezdi berágni magát az anyagba! Passziváló szerekkel megakadályozható ez a folyamat!
Saválló és korrózió acélokat minden esetben utókezelni kell hegesztés és más termikus behatást követően!
Továbbá fontos, hogy általános acélok korróziói ne kerüljenek kontaktba a rozsdamentes vagy saválló acélokkal, mert megfertőzi! Továbbá általános acélokat kizárólag átmeneti elektródával szabad saválló vagy rozsdamentes acéllal összehegeszteni, máskülönben nem lesz túl hosszú életü a kapcsolat [#zavart2]  
Ez történik pl a mosogatógépeknél is, pl ha régi káposztareszelő vagy sérült zománcos edényt mosogat az ember, a rozsdalé megfertőzi a rozsdamentes burkolatot és a rozsdamentes étkészleteket, majd idő haladtával szépen elkezdi magát átrágni az anyagon! Apró mattult foltokban kezdődik, majd egyre mélyebb pici pöttyökkel halad tovább és tör át az anyagot, aztán szélesedik.
Tehát, passziválásra fel...

Jozs

Köszi az infót, úgy látom ez is egy külön tudomány. Esetleg valami szert tudnál ajánlani ? Mondjuk egy ilyen Pick&Clean -nel érdemes próbálkozni ?

Jozs

d46hvfrdr

Szerintem hegesztéstechnikai áruházban alapanyagtól függően tudnak ajánlani passziválószert.
De a puding próbája az evés... [#finom]

Jozs

Oké, köszi!

robokacsa

Sziasztok
Tudna valaki információt adni arról, hogy fiber lézervágóhoz miért kell a nagy nyomású védőgáz, ami 25 bár is lehet?
Esetleg az egész vágási mechanizmusról hol lehetne találni információt?
Köszönettel

onagy

Rozsdamentes és alumínium vágása esetében nagynyomású nitrogén az olvadék kifújásához és a vágat/vágási felület oxidmentessége érdekében kell. A lézer megolvaszt, nitrogén a fúvókán keresztül kifúj, eltávolít. Szénacélok esetében alacsonyabb nyomású oxigén elegendő, ez leginkább az oxyacetilén vágáshoz hasonlít, ahol az ötvözet szén és vastartalmának oxidációs hőfejlődése járul hozzá az olvadék kialakulásához, ami kifújással eltávolítására kerül.
O.

inw5kmvuu

A védőgáz igazából segédgáz amihez akár 25 bár nyomás is szükséges lehet. A lézer egy nagyon pici pontba fókuszált nyaláb segítségével felhevíti az anyagot és onnan az olvadékot a segédgáz fújja ki. Én így tudom.
A nyomás mértéke múlik az anyag vastagságától és természetessen a vágás sebességétől is ami meg múlik a lézer teljesítményétől.
Leegyszerűsítve.

robokacsa

Köszönöm mindkettőtöknek az infót.
Hol lehetne erről bővebben ismeretet szerezni?