Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

yji2a0wv

Vásárolnék kis vágó-gravírozó gépemhez 2-5w közötti lézert(kék)Az vezérlés PWM.
Köszönöm
Pistix

dtb

amper

igen ez a tipus

27n3w779m

Üdv!

Vásároltam egy K40 gépet,újabb típus (35x24 munkaterület).
A hátsó falon van egy földelés csatlakozó. Ezzel kell foglalkoznom vagy nem? Földelővezetéket nem kaptam hozzá.
Beüzemelés és munka közben mi az amire kifejezetten figyeljek? Hűtővíz hány fokos legyen pl. ?

A 2. fotón látható a munkaasztalon rugós eltolható résznek mi a funkciója?

Köszönöm a segítséget!

SándorP

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy szerintetek a Fiber lézer fókusz lencséje (1064nm) jó lehet a kék lézer (450nm) fókuszálásához? Vagy lehet hogy nagy lenne a teljesítmény csökkenés? Minden tapasztalatot és véleményt szívesen fogadok.
Köszönöm előre is!

Üdv: Sándor

VighLajos

A fókuszpont biztosan máshol lesz.

SándorP

Szia!
Köszönöm a választ, de igazából az lényegtelen hogy hol lesz a fókuszpont. A kérdés hogy átengedi-e különösebb teljesítmény vesztés nélkül a sugarakat.
Üdv.

NickE

Vettem 3mm-es MDF lapot, amit a kis kínai CO2 lézerrel vágtam. Elég fekete a vágás. Van egy nagyobb teljesítményű akvárium pumpám, azzal nyomom a levegőt neki, ezzel kicsit jobb az eredmény, de még ezzel is nagyon fekete.
Rétegelt lemezt szebben vágja, de az sem tökéletes. Mondjuk a lézeres vágásnál nyilván nem lehet reális elvárás, hogy ne legyen kicsit sem égett a széle, de azért láttam már jobb eredményeket is.

Felmerült bennem a kérdés, hogy milyen egyéb módszerek vannak? Dióda lézer szebben vág MDF-t, rétegelt lemezt?

Láttam már gyári termékeket, játékokat, ahol szintén fából kivágott figurák, betűk, vannak, de szerintem azt nem lézerrel vágták. Milyen más módszerek vannak?

CNC marás lehetséges még, de azzal nagyon aprólékos megmunkálás nem egyszerű, a nagyon kis átmérőjű (1mm) maró meg törik, mint a ropi.

Még a scroll saw (nem is tudom mi a magyar neve) lehetőség van, de meglepne, ha nagyüzemi gyártásban is használnák.
Pl ilyen: https://www.youtube.com/watch?v=KVqdbXQwQ1Ihttps://www.youtube.com/watch?v=KVqdbXQwQ1I

RJancsi

Az egész vékony (kb. 3 mm-ig) rétegelt lemezt akár stancolhatják is (alakos lukasztó szerszámmal).
Tömegtermelésre a legjobb megoldás. A scroll saw szerintem a lombfűrész. De hogy mitől "lomb" azt nem tudom, még senkit sem láttam ilyennel gyümölcsfát metszeni.

D.Laci

Erre felé inkább a "asztali dekopírfűrész" néven terjedt el.

ezsolt74

Minél erősebb a lézer, annál kevésbé égeti meg a fát, mert gyorsabban vág, (nincs idő rá hogy megégjen).

Rabb Ferenc

"nincs idő rá hogy megégjen"  Hanem mit csinál, elszublimál?

RJancsi

Hívják így is, úgy is. Eredetileg a dekopír vagy szúrófűrész pengéje merev és csak a meghajtás felől befogott, a lombfűrész pedig vékony fűrész szállal dolgozott aminek mindkét végét be kellett fogni és vagy egy kerettel együtt mozgott vagy a felső vége (spirál vagy lap) rugós rögzítésű volt. de ma már keveredik az elnevezés.
Hecht 8916 asztali lombfűrész, Einhell TC-SS 405E asztali dekopírfűrész.

A két kép hasonlósága talán nem csak a véletlen műve... [#nyes]

NickE

Játszadoztam még egy kicsit a beállításokkal, sikerült jobb eredményt elérnem. Szinte mindig plexit vágok, nagyon ritkán rétegelt lemezt. Érdekes, hogy mennyire más beállításokat igányel az MDF, mint a plexi, pl. sokkal nagyobb fókusztávolsággal, sikerült jobb eredményt elérnem. Próbáltam a több menetben vágást is, hogy ne időzzön sokáig "egy helyen", meglepő módon az semmit nem javított a végeredményen. Mindegy, most már elégedett vagyok, egyelőre jó így.

ezsolt74

Ha erős a lézer , akkor a rétegelt lemeznél csak őzbarna lesz a vágott felület, viszont ha lassabban van vágva akkor fekete. Szerintem inkább elgőzölögteti, és nem szenesre égeti.