Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

morvfer7

Eddig mustárt csak virslihez szoktam enni szilveszterkor, de van egy másik használhatósága is:

RJancsi

Csak futtában néztem végig, szó van arról, hgy miért épp mustár? Lehet, hogy az csak a "puffer" anyag, a lényeg az ecetben rejlik? Mert minden mustár tartalmaz "normál", a jobbak borecetet.

RJancsi

A címben szereplő 15W is kérdéses, valószínű, hogy az a felvett teljesítmény, a leadott lézer inkább 5-5,5 W lehet.

PSoft

Idéz...a lényeg az ecetben rejlik?

Igen, a lényeg a savas kémhatás.
A mustárnak meg van az a + előnye, hogy gravírozás után "kármentésként" a fölösleget letunkolhatod pld. a Feri által említett virslivel. [#vigyor2]

Már előbbre is írtam egyszer, hogy a hegesztők KO anyagokhoz használatos varrattisztító "löttye" is tökéletes a célra.
Szép, tartós, homogén fekete felület lesz belőle akár a kék diódalézer alatt is.
No persze az foszforsavas, annak a maradékát nem ajánlatos virslivel tunkolni. :)

6mrgeizbx

A varrattisztítót Én megpróbáltam régebben, de nem jutottam vele előre...  6 W os kéklézerrel...  nyoma sem maradt....
Lehet finomítani kellene a dolgot...

PSoft

Nem tudom van-e jelentősége, de többféle "löttyöt" használnak.
Én a "pirosas" színűvel próbáltam, -azt kaptam a hegesztőktől- azzal jól működött.
De szerintem, a lézer "kifókuszáltságának" is jelentősége lehet.

RJancsi

A foszforsav nem annyira vészes. Egyszer az Alsónémedi Coca-Cola gyárban dolgoztam, amikor megjelent egy tartálykocsi és szkafanderes emberkék kedtek körülötte forgolódni. Mint kiderült meghozták a heti foszforsav szállítmányt. Tévedés ne essék, nem takarítani hanem a "termékbe" kellett.

morvfer7

valamikor régen hallottam olyat, hogy egy tartály kilyukadt, későn vették észre és a tetőszerkezetet cserélni kellett felette..
persze lehet csak legenda, de akkoriban sokan mesélték.

Rabb Ferenc

A mindent is tisztító hatása már régóta ismert. De ezek szerint a fogkő és fogzománc eltávolítására is alkalmas.

sanka74

Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni. Ha üvegkristály gravírozáshoz lézer cnc gépet szeretnék vásárolni, akkor kit tudnátok ajánlani?

Köszönettel:

Sanka

RJancsi

Nem mint grammar-nazi csak mint kockafejű műszaki szólok: az üveg amorf anyag, nem kristályos. [#wave]

designr

Az említett varratisztítónak egyik fő összetevője a hidrogén fluorid..

RJancsi

Az hidegen is elég agresszív, lézerrel felbosszantva pláne.

Szalai György

A lézer fény fokozza ezeknek a reakcióképességét?
Vagy a lézer által keltett helyi hő?

RJancsi

A hő általában gyorsítja a kémiai folyamatokat.