Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

nsdr9egc7

Hálásan köszönöm a válaszod! Akkor bátrabban megrendelem, és előre is köszönőm a segítséget, ha a beüzemelésénél szükségem lenne rá!

xhk5dvtwp

Sziasztok!

Hobby gépként van egy kínai K40-s lézergépem. Egyik ismerős megkeresett hogy segítsek neki a szakdogamunkájában.

Gravírozógépek, feladata, működése, felépítése, karbantartása.

Működés, felépítéssel tisztában vagyok.

Karbantartáshoz kéne segítség!

Én a tükrök, lencse, munkaasztal tisztán tartását venném fel. Az elszívórendszer tisztán tartását. Valamint hűtővíz időszakos cserét.

Mit lehetne még a témában felvenni?

frob

minden mozgó alkatrész...
de csak tükör tisztításáról pár oldalt össze lehet tenni, alkalmazott vegyszerek takarító papírok, eljárások, bevonatok...

de ez mindenre igaz, mit miért összehasonlítások pl sűrűvé váló szórható zsír nem jó kenésnek a sínekhez mert tapad és szorulást okozhat...
kényszer olajzás zsírzás nagy gépeken...

húúúú de jó nagy téma

lézer fény fedése , nézzen meg egy nagy gépet, vagy többet, hogy oldják meg a nagyok

víz csere, miért? és miért olyan vizet használsz...
menet közben mi keletkezik milyen hatása van a lencsékre, hogy kell....
pár 1000 oldal hipp hopp összejön :)

2f428kduf

Hogy csillogtassam irodalmi műveltségemet, idézem Fülig Jimmit: Őrmester úr, köpjön le, de árulja el ki volt a Nagy Levin??
Most én is így vagyok.Rám akadt egy leser gravírozó, de teljesen láma vagyok. Fényképről már sikerült többé kevésbé felismerhető képet sikeríteni, a metódus finomításával bizonyára jobb lesz. De nem erre akarom használni, mivel ujjgyakorlatként néhány műszert csinálok magamnak, az előlapját, ami többnyire műanyagból készül, jó lenne ezzel a kütyüvel készíteni. De, a szerkezet csak néhány kép fájlt (jpg-mbp) fogad. Talán így is menne, de rengeteg feles szaladgálással jár a soronkénti futás.
 A kérdés: lehet-e olyan g-kódot készíteni mint a mechanikus gravírozónak, hogy csak az ábra vonalán fusson, alkalmas időben bekapcsolva a lezert? A kép .nc ki terjesztésű kódját nézve, nagyon hasonló a 2 kód: ez és a .tap. Az előbbiben a lézer bekapcsolását egy s sor, az utána lévő szám bizonnyára a lézer erőssége. Ha a .tap-ban a z-0.1-et kiszerélem  pl: s500-ra (ekkor félgözzel megy). A kikapcsolást még keresem.
Mit gondoltok. Köszi a tanácsokat.

000000000

Az hogy egy adott vonal mentén haladjon a lézerfejed, az alapdolog, bármelyik lézervezérlő tudja pl. elemi szakaszokra bontott G1 kód sorokkal (most a mozgatás minőségét különös tekintettel a lézer rajzolásra, hagyjuk, mert itt már sok a hitvány minőségű).

A probléma ott van, hogy ~0.1 mm széles lézer égetési/rajzolási vonallal kell kitöltened a felülelet, pl. egy kövér O betű közti területet. Ehhez kell egy olyan lézer G kód negeráló CAD/CAM program, amit egy ilyen felület kitöltésre is alkalmas.

A gyakorlatban egyébként már az is elég szép, és elegendő lehet, amikor csak a karakter külső és belső határvonalai mentén (outline) rajzolgatsz a lézerrel.

000000000

negeráló -> generáló :)

gcu93g9if

Sziasztok. Van már egy cnc marógépem, 15mm-es rétegelt lemezből marok ki alkatrészeket jelenleg. Felvetődött a kérdés bennem, hogy esetleg érdemes lenne-e áttérni lézer vágásra. Milyen teljesítményű lézerre lenne szükségem? Sebességbe jó lenne legalább 500mm/perc mellett 2-3 vágásból átvágni a 15mm nyír rétegelt lemezt.

A maró motor mellé tenném, tehát a kérdés még hogy ezek mennyire kényes alkatrészek a porra, rezgésre(maróval végzett munka mennyire van rá hatással?)

bjam28

Őszintén és röviden: nem gondolkodnék ilyenben

Én 10-es rétegelt lemezt vágok  100W-os lézerrel 4-5mm/s sebességgel egy menetből. Nem ronda, de a szélek már nem is világos vagy sötétbarnák, hanem feketék. Több menetben vágni szép minőségben nem lehet szerintem. Nekem 6-8mm-ig igényes a kivitel.

A másik, hogy nem lenne egyszerű felbarkácsolni a lézer fejet, tükröket, csövet, levegő és vízcsöveket a gépedre. Mert nem erre készült. És ha még menne is: a por amit gyártasz marómotorral a vágáskor, majd mind lerakódik a lézer tükrökre, meg mindehova.

ezsolt74

15mm-est talán úgy lehetne a legegyszerűbben ,ha 2-3db lenne kivágva majd után összeragasztva.

gcu93g9if

köszönöm a válaszokat, valóban ezek fényében már nem tűnik annyira jó ötletnek kombinálni marást és a lézervágást.

nsdr9egc7

Sziasztok!

A gépem (k40) tökéletesen működött, és egyszer csak elállítódtak a tükrök. Újra beállítottam, és azóta vastag a lézernyaláb, ami a fókuszlencséből kijön :-( 2 - 3Ma-nál még szép vékony, de 5-6 Ma-n (amin vágni szoktam) már nagyon vastag, és nem is vágja át az anyagot.

Mi lehet a baja? Esetleg hogyan orvosolható?

Előre is köszönöm

bjam28

Eslő körben a fókusz lencsét nézném meg.
Előfordul hogy valamilyen kosz a vágáskor oda került.
Esetleg elmozdult, kilazult, stb.
A lencsével (is, meg a tükrökkel is) óvatosan, ne kézzel fogd meg, mert a kézről rátapadhat zsír ami ott ráéghet. Nem tudom milyen folyadékkal célszerű tisztítani, de ha koszos akkor rendbe kell tenni.

Extrém esetben a lreakódott kosztól és az okozott hőtől a lencse eltörik.

A tükrök általában csavarokkal vannak rögzítve és esetleg valami csavar rögzítő trutymóval biztosítva. Nem valószínű, hogy elmozdul, de előfordulhat. A csőtől elindulva végig kell nézni hogy mindegyikbe középen érkezik-e a nyaláb.
Vannak erről videók a neten.

amper

Üdv, tudna segíteni valaki ennek a bekötésében szt itt volt egy aljzat UL-50  RF co laser

amper

amper

megoldódott