Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

RJancsi

A lézerdiódák kilépő nyalábja mindig téglalap mert egy résen keresztül jön ki a fény. Ezt akárhogy fókuszálod mindig téglalap marad, de jó esetben olyan pici lesz a "pötty", hogy már nem zavaró. Biztos jó a fókusz beállításod? Javaslom az "ék" próbát.

5xg6uy2u2

Fix fókuszú fej van rajta, a magasság beállítás hoz adtak egy 2 mm vastag műanyag lapot, azt kell alátenni. Sajnos nincs több állítási lehetőség!:-( Nem tudom, mi az az ék próba.

mex

RJancsi

Elnézést, írtad, hogy kezdő vagy, gondolhattam volna, hogy nem ismered. Köszönet mex-nek, hogy megválaszolta helyettem! [#worship]

000000000

Ez a fix fókuszpont távolság hány mm?

5xg6uy2u2

Köszönöm a magyarázó videót, és az eddigi válaszokat is! A 2 mm a fej alján levő védőplexitől a munkafelületig értendő, a lencse feljebb van, nem mértem, milyen távolságra. Az ék tesztet is csak úgy tudom megcsinálni, ha leveszem ezt a burkolatot. Közben itt a fórumon keresgéltem, és találtam egy hozzászólásban, hogy a kék lézerek nyalábképe mindig téglalap., csak jó esetben nem feltűnő! Lehet, hogy nem is tudok mit kezdeni ezzel? Csak elég zavaró, ha például vékony betűket szeretnék gravírozni, és a vízszintes részek sokkal vastagabbak.

SándorP

Szia!
Holnap (Ma)este 18óra után csörögj meg telefonon. Egy pár lézert már összeraktam, találkoztam ilyennel is mint a tiéd, és egy lencse cserével sikerült megoldani a problémát. Attól hogy a lézer képe téglalap alakú, azt össze kell tudni fókuszálni annyira hogy csak egy tűhegynyi pontot láss.
( az adatlapodat töltsd ki legyél szíves, legalább egy helyiséget az sokat számít főleg ha segítséget kérsz.Köszönöm!)
Üdv: Sándor
06206217777

000000000

A téglalap akkor téglalap, ha az egyik oldal csak 0.1 mm a másik meg pl. 0.05. Ettől még a lézersugár által rajzolt vonalak szélessége ugyanúgy nem lesz állandó különböző iránytangensek esetén. Magyarul ettől a problémától nem lehet megszabadulni kék laser dióda esetén.

A probléma minimalizására két fő lehetőség van csak:
- megfelelő dióda típus, aminek a legkevésbé nyújtott a vetítési képe.
- Jó minőségű állítható fókusztávolság üveg lencsékkel.

Sajnos Feco_65 esetében ez a dolog már eldőlt, mert vásárlás előtt ezeket nem gondolta végig, és most már adott egy lézer modul, ráadásul fix fókusztávolsággal.

000000000

A téglalap akkor IS téglalap, ha ....

RJancsi

Elvben egy "félhenger" lencsével legalább négyzetté lehetne alakítani a nyalábot. Nem tudom volt-e már ilyen próbálkozás.

RJancsi

Ha van egy kisszerencséd, a fókusztáv nagyobb mint a plexi+2mm. Akkor csak feljebb kell emelned a keretet és nyert ügyed van.

5xg6uy2u2

Jónéhány tesztet, véleményt elolvastam vásárlás előtt, sajnos ilyen problémáról egyikben sem volt szó. Ez a lencse csere érdekelne, bár valószínűleg garancia vesztéssel jár![#vigyor] Adatlapot kitöltöttem, a gép Oroszlányban van. Sándor, köszönöm a lehetőséget, este hívlak. Közben válaszolt a gyártó support illetékese, azt kéri, töltsek fel a YouTube-ra videót a hibáról és osszam meg a linket. De ez képen jobban látszik, mint videón. Majd a képet nekik is elküldöm, kiváncsi vagyok, ők mit mondanak. A fókuszon meg próbálok állítani délután, hátha javul a helyzet!

RJancsi

Ha le tudod venni a plexi burkolatot garancia vesztés nélkül, akkor érdemes az ék tesztet megcsinálni. Valószínűnek tartom, hogy csak attól "fix" fókuszos a lézered, mert gyárilag beállítják (vagy nem), és a plexitől normál esetben nem férsz a lencséhez.
Ha van egy megbízható védőszemüveged, akár az is elegendő lehet, ha egy matt fekete lapot (lehetőleg ne éghetőt) simán alátartasz a bekapcsolt lézernek és lassan felemelve nézed hogyan változik a lézerpötty képe. Nagyságrendileg így is megnézheted hol a fókuszpont. Pár mm eltérés a fókusztávolságban nem probléma, ha több menetben vágsz egy vastagabb rétegelt lemezt ott sem állítod minden réteg közepére a fókusztávolságot. De a te lézeredenél az a téglalalap már cm nagyságrendű fókuszhibát mutat.

560f5bvpd

Udv mindenkinek!A segitsegeteket kerem egy lezer modul bekoteseben (https://www.aliexpress.com/item/1005001816975372.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.5c4d4c4dM4fpsU). Van egy cnc-m maro motorral,de most szeretnek tenni melle egy lezer gravirozot is,UCCNC-t UC300-5LPT mozgasvezerlovel es ket levalasztokartyat hasznalok(mellekelem a kepeket). A kerdeseim a kovetkezok:A PWM jel mehet direktbe a lezer modulra a levalsztokartyarol? nem kell kulon lezer vezerlo? A levalasztokartyan levo rele megfelelo a lezer ki es be kapcsolasara? A mellekelt tapegyseg jo lesz hozza? Kell hozza meg kulon aramgenerator? Ezzel a lezer modullal valoban lehet rozsdamentes acelba is gravirozni?
A segitseget elore is koszonom.

TBS-TEAM

A PWM jel mehet direktbe a lezer modulra a levalsztokartyarol? Igen
nem kell kulon lezer vezerlo? Nem
A levalasztokartyan levo rele megfelelo a lezer ki es be kapcsolasara? Igen
A mellekelt tapegyseg jo lesz hozza? Igen
Kell hozza meg kulon aramgenerator? Nem
Ezzel a lezer modullal valoban lehet rozsdamentes acelba is gravirozni? A teszteknél elvállik (ha valós a 40W akkor Igen)
József